Marktanalysebesluit vaste telefonie 2012

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, deelt hierbij het marktanalysebesluit Vaste Telefonie 2012 mee. Het betreft de wholesale- en retailmarkten voor vaste telefonie. In de marktanalyse stelt het college vast dat KPN N.V. en haar groepsmaatschappijen beschikken over een aanmerkelijke marktmacht op de de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten en de retailmarkten voor twee- en meervoudige gesprekken.

Het college legt KPN derhalve een aantal verplichtingen op. Op de wholesalemarkten moet KPN ondermeer gespreksopbouw/C(P)S en wederverkoop van de telefoonaansluiting (WLR) leveren. Op de retailmarkten moet KPN voldoen aan ondergrens tariefregulering en aan eindgebruikers een minimale prijs vragen voor vaste telefoniediensten.

Het ontwerpbesluit is ter consultatie voorgelegd aan belanghebbenden en ter notificatie aan de Europese Commissie. De bevindingen van marktpartijen en de Europese Commissie zijn opgenomen in het besluit. Het besluit (kenmerk OPTA/AM/2012/201189) is gepubliceerd op de website van OPTA, www.opta.nl. Dit besluit treedt in werking op 1 mei 2012.

Naar boven