Logo Dongeradeel
Inspraak voorontwerp-bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ en inspraak voorbereiding milieueffectrapport

Burgemeester en wethouders van Dongeradeel leggen het voorontwerp van bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ en de notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau milieueffectrapportage’ van 19 april tot en met 30 mei 2012 (6 weken) voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis (balie Bouwzaken), aan de Koningstraat 13 te Dokkum. De digitale versie van het bestemmingsplan en deze notitie zijn te raadplegen via www.dongeradeel.nl > Wonen, Verkeer & Veiligheid > Bestemmingsplannen > Bûtengebiet. Ook is het bestemmingsplan te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het plan is NL.IMRO.0058.BPBG2012-VO01.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op vrijwel het gehele buitengebied van de gemeente. Voor Dokkum, de diverse dorpen, de Waddenzee en De Centrale As blijven andere bestemmingsplannen gelden. Het bestemmingsplan regelt welk gebruik van gronden en bebouwing is toegelaten, en wat er gebouwd mag worden.

Voor onderbouwing van dit nieuwe bestemmingsplan zal de gemeente een milieueffectrapport, een zogenaamde planMER, laten opstellen. Dit is nodig omdat het bestemmingsplan het kader biedt voor mogelijke milieueffectrapportage-(beoordelings)plichtige activiteiten. Dit zijn activiteiten, waarvoor bij nadere uitwerking een milieueffectrapportage nodig is of kan zijn. Bijvoorbeeld bij de uitbreiding van veehouderijen. In het op te stellen planMER worden de milieueffecten van het bestemmingsplan “Bûtengebiet” op een rijtje gezet.

Ter voorbereiding van het planMER heeft de gemeente een notitie gemaakt over de gewenste reikwijdte en het gewenste detailniveau van het milieueffectrapport. Deze notitie maakt duidelijk hoe het planMER zal worden opgesteld: welke milieuonderdelen zullen worden beoordeeld en welke beoordelingscriteria zullen worden gehanteerd.

De volgende stap is het opstellen van het planMER (het feitelijke milieueffectrapport). Dat rapport zal inzicht geven in de verwachte milieueffecten. Het planMER wordt vervolgens, samen met het ontwerpbestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ ter inzage gelegd.

Hoe kunt u nu reageren?

Gedurende de bovengenoemde periode kunt u schriftelijk of mondeling een reactie indienen bij burgemeester en wethouders van Dongeradeel, Postbus 1, 9100 AA Dokkum. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de afdeling Ontwikkeling, telefoonnummer (0519) 298734. De ingebrachte reacties gebruikt de gemeente om een ontwerp-bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ en het planMER te maken.

Naar boven