Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 april 2012, nr. CZ/IPZ-3108414, houdende instelling van de Commissie Macrobeheersinstrument

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies,

Besluit:

Artikel 1

Er is een Commissie macrobeheersinstrument.

Artikel 2

De Commissie macrobeheersinstrument heeft tot taak de minister van VWS te adviseren over de operationalisering van een alternatief voor de huidige generieke vormgeving van het macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg en advies te geven over de vormgeving van een macrobeheersinstrument in de geestelijke gezondheidszorg.

Artikel 3

  • 1. De Commissie Macrobeheersinstrument bestaat uit:

    • a. Mevrouw B.E. Baarsma, tevens voorzitter;

    • b. De heer C.A. de Kam,

    • c. De heer R.L.O. Linschoten,

    • d. De heer M. Varkevisser,

    • e. De heer I.W. Verloren van Themaat,

  • 2. De benoeming van de leden geschiedt tot uiterlijk 1 juni 2012.

Artikel 4

  • 1. De leden van de Commissie Macrobeheersinstrument worden benoemd, geschorst en ontslagen door de minister.

  • 2. Aan de voorzitter wordt een vergoeding toegekend van 333 euro per vergadering. Aan de overige leden van de commissie wordt een vergoeding toegekend van 256 euro per vergadering.

  • 3. De minister draagt zorg voor het secretariaat van de Commissie Macrobeheersinstrument. Het secretariaat is voor de inhoudelijke uitvoering van zijn taak uitsluitend verantwoording schuldig aan de commissie.

Artikel 5

De Commissie Macrobeheersinstrument stelt haar eigen werkwijze vast.

Artikel 6

De Commissie Macrobeheersinstrument zendt uiterlijk 1 juni 2012 een eindrapportage omtrent haar bevindingen aan de minister.

Artikel 7

De archiefbescheiden van de Commissie Macrobeheersinstrument worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgedragen aan het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Commissie macrobeheersinstrument.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Onder de huidige vormgeving van het macrobeheersinstrument wordt een eventuele overschrijding van het macrobudgettaire kader geredresseerd door het te heffen bedrag generiek te verdelen over zorgaanbieders. Vanuit diverse kanten is opgemerkt dat deze vormgeving perverse prikkels met zich mee zou kunnen brengen. Om die reden is in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord ziekenhuizen afgesproken en door de Tweede Kamer verzocht op zoek te gaan naar een alternatieve vormgeving van het macrobeheersinstrument per 2013, waarbij tevens aan de orde is gesteld in hoeverre al voor het jaar 2012 gebruik zou kunnen worden gemaakt van een dergelijk alternatief.

De commissie wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van alternatieven door als vertrekpunt te nemen de door betrokken partijen gedeelde uitgangspunten waaraan een alternatief macrobeheersinstrument zou moeten voldoen en door een aantal specifieke vragen te beantwoorden die zien op de uitvoerbaarheid van mogelijke alternatieven. De commissie wordt gevraagd daarbij zowel te kijken naar de toepasbaarheid van de uitgewerkte alternatieven in de medisch specialistische zorg als in de curatieve geestelijke gezondheidszorg.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven