Logo Renkum
Vaststelling bestemmingsplan De Hes-west 2011

De gemeenteraad van Renkum heeft in haar vergadering van 28 maart 2012 het bestemmingsplan De Hes-west 2011 gewijzigd vastgesteld. Tevens is besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Het plangebied ligt tegen de gemeente Arnhem aan en maakt onderdeel uit van het gebied wat ook bekend is onder de naam ‘Arnhems Buiten’. Het plangebied is gelegen tussen de Utrechtseweg in het noorden, de gemeentegrens met Arnhem en de Slijpbeek in het oosten, de spoorlijn Arnhem-Nijmegen in het westen en in het zuiden de Kingelbeekseweg en de daar gelegen woningen 1a, 3, 5, 13 t/m 25 en de noordzijde van de bedrijven aan de Klingelbeekseweg.

Het plan betreft de herziening van het ter plaatse geldende bestemmingsplan ‘Oosterbeek 1983’ van de daar gelegen kantoren met onderzoekslaboratoria (o.a. KEMA en DEKRA) en biedt de mogelijkheid tot nieuwbouw van KEMA (kantoren met laboratoria) op het terrein. Daarnaast zijn de bestaande woningen aan de Klingelbeekseweg 1a, 3, 5, 13 t/m 25, die de bestemming ‘industrie’ hadden, als woning met tuin bestemd. Ook de Slijpbeek heeft een passende bestemming gekregen. Verder heeft groot deel van het aanwezige groen heeft een ‘groen’-bestemming gekregen. Kortom het bestemmingsplan heeft de gronden, die eerst alleen een industrie- of een bedrijfsbestemming hadden, in het nieuwe bestemmingsplan specifieker bestemd. De bestaande bedrijven aan de Klingelbeekseweg zijn niet in dit bestemmingsplan opgenomen.

Voor het zuidwestelijk deel van het plangebied is nog niet geheel duidelijk waar gebouwd gaat worden. Wel is hier ruimte gereserveerd voor uitbreiding van bijvoorbeeld DEKRA. Hierdoor is dit deel bestemd zoals het nu gebruikt wordt, namelijk als ‘bedrijf’ met daarbij een wijzigingsbevoegdheid naar ‘Kantoren’. Ook is een deel van het meest zuidwestelijke deel van de bestaande bedrijfsgebouwen nu bestemd als ‘groen’.

Naar aanleiding van onder andere de zienswijzen is het bestemmingsplan op diverse onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Aangezien er vele (detail)aanpassingen zijn doorgevoerd kunnen deze hier niet allemaal worden opgesomd. Daarom wordt verwezen naar de bij het bestemmingsplan behorende ‘Reactienota Zienswijzen’, waarin alle wijzigingen zijn opgenomen. Ook wordt verwezen naar het aangenomen amendement waarin vier relatief kleine aanpassingen zijn opgenomen. Enkele wijzigingen betreffen de volgende onderdelen: het vergoten van het gebied waarvoor de wijzigingsbevoegdheid geldt tot en met gebouwen H32, H40 en H31, iets vergroten van bouwvlak van gebouw H40, het gebouw H32 heeft als geheel de bestemming ‘kantoor’ gekregen, enkele aanpassingen van de regels van artikel 17 (wijzigingsbevoegdheid), aanpassing definitie ‘onderzoekslaboratorium’, kleine aanpassing van de regels van artikel 4 ‘groen’ en het positief bestemmen van enkele tuinen en enkele bijgebouwen bij de woningen aan de Klingelbeekseweg.

Het bestemmingsplan en het raadsbesluit liggen in het kader van de beroepstermijn met ingang van woensdag 11 april 2012 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Oosterbeek en de bibliotheek te Oosterbeek. Daarnaast is het plan in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0274.bp0132ob-va04 en op de gemeentelijke website www.renkum.nl/bestemmingsplannen. De bronbestanden zijn beschikbaar via http://intercontent.renkum.nl/ro/plannen/NL.IMRO.0274.bp0132ob-/NL.IMRO.0274.bp0132ob-va04 .

Gedurende de beroepstermijn kunnen belanghebbenden, die tijdig een zienswijze hebben ingediend, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan te hebben ingediend, schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan kunnen alle belanghebbenden, dus ook degene die geen zienswijze hebben ingediend, gedurende beroepstermijn beroep instellen. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Aangezien het instellen van beroep geen schorsende werking heeft, treedt het bestemmingsplan in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven