Bekendmaking ontwerpgeluidsplan Wegaanpassingsbesluit A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt het volgende bekend.

Vanwege het wegaanpassingsbesluit A4 Badhoevedorp - Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel in februari 2010 (aanleg spitsstroken), liggen van donderdag 5 april tot en met woensdag 16 mei 2012 het ontwerpgeluidsplan en het onderliggende akoestisch onderzoek ter inzage. Dit project doorloopt een procedure volgens de Spoedwet wegverbreding (zoals gewijzigd bij de Wet versnelling besluitvorming wegprojecten) en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze op de inhoud van het ontwerpgeluidsplan A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel kenbaar maken.

Achtergrond

De A4 vormt de belangrijkste verbinding tussen Amsterdam en Den Haag en de A10 is de rondweg rond Amsterdam. Op de A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en de A10 Nieuwe Meer–Amstel zijn in 2011 spitsstroken en weefstroken in gebruik genomen. Daarvoor is in februari 2010 het wegaanpassingsbesluit A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel vastgesteld. Dit wegaanpassingsbesluit is inmiddels onherroepelijk.

Relatie met het Tracébesluit A9 Omlegging Badhoevedorp

In juni 2011 is het ontwerp-tracébesluit voor de omlegging van de A9 ter hoogte van Badhoevedorp vastgesteld en bekendgemaakt. Hierin is een beschrijving opgenomen van de toekomstige situatie van de A9 en de A4. Naast de gedeeltelijke nieuwe aanleg van de A9 ten zuidwesten van Badhoevedorp worden ook delen van de A4 gereconstrueerd. Hierbij zijn geluidsmaatregelen voorzien.

Vanwege de reconstructie van de A4 is het onderzoeksgebied van het ontwerpgeluidsplan A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel beperkt tot de A10 van km 16,0 tot km 20,9 en de A4 van km 0,00 tot km 2,99 (nabij aansluiting Sloten). Het betreft die gebieden die niet onderzocht zijn in het Tracébesluit A9 Omlegging Badhoevedorp. Het Tracébesluit wordt eind april 2012 verwacht en daarna bekendgemaakt.

De procedure

Het geluidsplan doorloopt een procedure overeenkomstig de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht. Onderdeel van deze procedure is dat u uw zienswijze (reactie) kunt indienen op het ontwerpgeluidsplan A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer– Amstel. Tegen het geluidsplan kunnen belanghebbenden die ook al bij het ontwerpgeluidsplan hun zienswijze hebben ingediend, te zijner tijd beroep aantekenen bij de Raad van State.

Het ontwerpgeluidsplan

In het ontwerpgeluidsplan staan de geluidsmaatregelen beschreven die worden voorzien als gevolg van het aanleggen van de spits- en weefstroken. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat door de aanleg van de spits- en weefstroken het noodzakelijk is om geluidsmaatregelen te nemen op de A10 tussen Nieuwe Meer en Amstel.

Deze geluidsmaatregelen betreffen het aanbrengen van tweelaags ZOAB (zeer open asfaltbeton) op zowel de noordelijke als de zuidelijke rijbaan van de A10 van km 16,73 tot km 20,58. Ook is de toekomstige geluidsbelasting voor zes woningen formeel vastgesteld. De vastgestelde geluidsbelasting per woning staat in het geluidsplan weergegeven.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerpgeluidsplan A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel en het onderliggende akoestisch onderzoek liggen van donderdag 5 april tot en met woensdag 16 mei 2012 tijdens de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van de gemeenten Ouder-Amstel en Haarlemmermeer;

  • de stadsdeelkantoren Nieuw-West (Pieter Calandlaan), Zuid en Oost in Amsterdam;

  • het kantoor van het Rijkswaterstaat Wegendistrict Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Noord-Holland in Haarlem;

  • het provinciehuis van de provincie Noord-Holland in Haarlem;

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

U kunt het ontwerpgeluidsplan en het onderliggende akoestisch onderzoek ook inzien op internet:

www.centrumpp.nl.

Inloopbijeenkomst

Op dinsdag 24 april 2012 vindt er een inloopbijeenkomst plaats in het Multifunctioneel Centrum ‘Binnenhof’, A.J. Ernststraat 112 in Amsterdam. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn van 16.00 uur tot 20.00 uur aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Hoe kunt u reageren?

U kunt reageren van 5 april tot en met 16 mei 2012. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal.

Dat kan via www.centrumpp.nl. U kunt ons ook schrijven: Centrum Publieksparticipatie, OGP A4/A10 Badhoevedorp–Nieuwe Meer–Amstel, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via het Centrum Publieksparticipatie.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Mede op basis van de ingekomen zienswijzen stelt de minister van Infrastructuur en Milieu het geluidsplan vast.

Een beantwoordingsnota geeft aan hoe de zienswijzen op het ontwerpgeluidsplan A4 Badhoevedorp–Nieuwe Meer en A10 Nieuwe Meer–Amstel in de besluitvorming zijn meegewogen.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de inhoud van het project en voor het aanvragen van een exemplaar van het ontwerpgeluidsplan en het onderliggende akoestisch onderzoek kunt u contact opnemen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis). Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 80 16.

Naar boven