Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 maart 2012, nr. AV/SDA/2012/4606 tot wijziging van de Uitvoeringsregels behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen in verband met de Floriade 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 8, derde lid, onder 2°, en artikel 22 van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan paragraaf 18 van de Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. in geval van werkzaamheden die direct samenhangen met de internationale tentoonstelling Floriade die van 4 april 2012 tot en met 7 oktober 2012 wordt georganiseerd in Venlo, kan worden afgeweken van artikel 8, eerste lid, onder a en b, van de Wet arbeid vreemdelingen ten behoeve van vreemdelingen die arbeid verrichten die direct in verband staan met het voorbereiden, inrichten, houden, beheren of afbreken van een tentoonstelling of stand op het terrein van de Floriade 2012 voor een buiten Nederland gevestigde opdrachtgever. Tevens kan worden afgeweken van artikel 8, eerste lid onder a en b, van de Wet arbeid vreemdelingen voor artiesten die optredens op het terrein van de Floriade verzorgen. In afwijking van paragraaf 13 behoeft bij het indienen van een aanvraag van een tewerkstellingsvergunning geen bewijsstuk te zijn overlegd dat door de vreemdeling een verblijfsvergunning voor het verrichten van arbeid is aangevraagd. Dit onderdeel vervalt met ingang van 1 november 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 maart 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Van 4 april 2012 tot en met 7 oktober 2012 vindt de Floriade plaats in Venlo. Om de deelname van de verschillende landen aan dit uitzonderlijk grote internationale evenement te bevorderen is het gewenst het beleid voor verstrekking van tewerkstellingsvergunningen voor deelnemers aan de Floriade aan te passen. De aanpassing bestaat uit het niet van toepassing zijn van de arbeidsmarkttoets en van de vacaturemeldingsplicht. Voor werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met dit evenement kan in afwijking van artikel 8, eerste lid, onder a en b, van de Wet arbeid vreemdelingen een tewerkstellingsvergunning worden verleend. De werkzaamheden dienen direct in verband te staan met het voorbereiden, inrichten, houden, beheren of afbreken van een tentoonstelling of stand op het terrein van de Floriade 2012 voor een buiten Nederland gevestigde opdrachtgever. Overige werkzaamheden, zoals schoonmaken en bewaken van de stands vallen buiten de regeling.

Deze ontheffing van de arbeidsmarkttoets en van de vacaturemelding wordt opgenomen in een nieuw onderdeel d van paragraaf 18 van de bijlage behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen. De vaste verandermomenten die normaal voor ministeriële regelingen van toepassing zijn, kunnen in dit geval niet toegepast worden omdat het hier gaat om een zeer specifieke regeling, die op zeer korte termijn ingevoerd dient te worden vanwege het belang van goede internationale handelscontacten. De regeling vervalt per 1 november 2012.

Het uitgangspunt is dat voor deze tijdelijke regeling gewerkt wordt met verklaringen om de administratieve belasting voor werkgevers te reduceren. Ten behoeve van de toets aan artikel 8, eerste lid, onder c, onder 1°, van de Wet arbeid vreemdelingen kan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen, genoegen nemen met een verklaring van de werkgever dat een verblijfsvergunning voor het verrichten van arbeid is aangevraagd. Een nader bewijsstuk (meestal een ontvangstbevestiging van de ambassade in het buitenland dat er een visum is aangevraagd) is niet nodig. De toets op artikel 8, eerste lid, onder d, van de Wet arbeid vreemdelingen geldt onverkort. Bij de aanvraag dient de werkgever te verklaren dat de vreemdeling ten minste het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag zal verdienen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.G.J. Kamp.

Naar boven