Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 23 maart 2012, nr. 266025, houdende aanpassing van het beperkingsgebied in verband met laagpathogene Aviaire Influenza in Leudal (Kelpen-Oler)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

  • Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

  • Gelet op Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L10);

  • Gelet op de artikelen 17, 18, eerste en tweede lid, 30, eerste en derde lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.1.3, zesde lid, komt te luiden:

  • 6. In afwijking van het eerste lid is het vervoer van consumptie-eieren naar een in bijlage II aangewezen pakstation toegestaan, mits die in wegwerpverpakking zijn verpakt.

B

Bijlage I komt te luiden:

BIJLAGE I. BEPERKINGSGEBIED IN VERBAND MET LPAI LEUDAL (KELPEN OLER)

  • 1. De artikelen 2.1.3 tot en met 2.1.9 zijn op dit gebied van toepassing.

  • 2. Het gebied is als volgt begrensd:

    • 1. Vanaf de kruising tussen de N280 en de Zandstraat, de Zandstraat volgend in noordoostelijke richting tot aan de Oudenhofweg.

    • 2. De Oudenhofweg volgend in oostelijke richting tot aan de Bergheideweg.

    • 3. De Bergheideweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Bosstraat.

    • 4. De Bosstraat volgend in zuidelijke richting tot aan de Paalweg.

    • 5. De Paalweg volgend in zuidelijke richting overgaand in oostelijke richting tot aan de N280.

    • 6. De N280 volgend in oostelijke richting tot aan de Vogelshofweg.

    • 7. De Vogelshofweg volgend in zuidelijke richting overgaand in de Ensebroekerweg tot aan de Graetheideweg.

    • 8. De Graetheideweg volgend in noordwestelijke richting tot aan de Ensebroekerweg.

    • 9. De Ensebroekerweg volgend in zuidwestelijke richting tot aan de Grathemerweg.

    • 10. De Grathemerweg volgend in noordelijke richting tot aan de N280.

    • 11. De N280 volgend in zuidelijke richting tot aan de Zandstraat.

C

Aan de regeling wordt een bijlage toegevoegd:

BIJLAGE II. AANGEWEZEN PAKSTATION

Eierhandel Wulro B.V. te Weert

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 23 maart 2012, om 18:00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 maart 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: de Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen.

TOELICHTING

§ 1. Inleiding

Op een bedrijf in Kelpen Oler, gemeente Leudal in de provincie Limburg, is een uitbraak van laagpathogene Aviaire Influenza (LPAI) geconstateerd. In verband hiermee zijn er op 17 maart 2012 maatregelen van kracht geworden. Er is een beperkingsgebied ingesteld van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf.

De pluimveebedrijven in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf zijn de afgelopen dagen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nader onderzocht. Gebleken is dat het virus niet aanwezig is op deze bedrijven. Gelet hierop kan het beperkingsgebied in omvang teruggebracht worden tot de op grond van richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L10) vereiste minimale grootte van het beperkingsgebied, te weten 1 kilometer rondom het besmette bedrijf.

§ 2. Gevolgen van de aanpassing van het beperkingsgebied

In verband met de wijziging van het beperkingsgebied valt de A2 niet langer in het beperkingsgebied. De uitzondering van het vervoersverbod voor doorvoer over de A2 wordt daarom met deze wijzigingsregeling geschrapt.

Tevens wordt er met deze wijziging van het beperkingsgebied een afwijking van het vervoersverbod toegestaan om consumptie-eieren te vervoeren naar het in bijlage II aangewezen pakstation. Dit vervoer is toegestaan, mits de eieren in wegwerpverpakking zijn verpakt. Ook dienen de vervoermiddelen waarmee de eieren vervoerd worden voor het verlaten van het bedrijf te worden gereinigd en ontsmet in overeenstemming met een door de NVWA goedgekeurd hygiëneprotocol dat in overeenstemming is met de eisen voor reiniging en ontsmetting zoals vermeld in bijlage VI bij richtlijn 2005/94/EG.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: de Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen.

Naar boven