Logo Tynaarlo
Facetbestemmingsplan ‘Geluidzonering Groningen Airport Eelde’

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad op 20 maart 2012 het facetbestemmingsplan ‘Geluidzonering Groningen Airport Eelde’ heeft vastgesteld.

Bij de vaststelling zijn in het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat vanaf 23 september 2011 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen, geen wijzigingen aangebracht.

De bij het bestemmingsplan behorende toelichting, die geen deel uit maakt van het bestemmingsplan, is geactualiseerd aan de uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 15 februari 2012 inzake het Besluit Aanwijzing Luchtvaartterrein Eelde en het bestemmingsplan ‘Groningen Airport Eelde baanverlenging’.

Relatie met de Aanwijzingsbesluiten van het Rijk

Groningen Airport Eelde wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen van 1.800 naar 2.500 m1.

De baanverlenging vindt plaats op basis van het Besluit Aanwijzing luchtvaartterrein Eelde van het Rijk van 15 mei 2001, dat op 15 februari 2012 onherroepelijk is geworden.

Artikel 2 van het RO-besluit van de Aanwijzing schrijft voor dat de gemeenteraad bestemmingsplannen moet vaststellen of herzien voor de gronden gelegen binnen de Ke- en Bkl-contouren genoemd in respectievelijk het Besluit geluidsbelasting grote luchtvaart en het Besluit geluidsbelasting kleine luchtvaart.

Beschrijving plangebied

Aan delen van de volgende bestemmingsplannen en de op die bestemmingsplannen betrekking hebbende herzieningen, die voor het overige onverkort van kracht blijven, zijn de nieuwe geluidzones toegevoegd:

  • a. Buitengebied Vries;

  • b. Buitengebied Eelde;

  • c. Groningen Airport Eelde voorterrein;

  • d. Buitengebied Eelde 1974.

De oostgrens van het plangebied ligt globaal in het verlengde van de hoofdstartbaan in Eelde via de Burg. Legroweg, Oosterbroek, het Noord-Willemskanaal tot aan de gemeentegrens met Haren.

De westgrens van het plangebied loopt globaal vanaf de te verlengen hoofdstartbaan in de richting van de Eekhoornstraat, het Paasveen, de Donderenseweg en de Noordenveldweg in Donderen en omgeving.

In het zuiden wordt het plangebied globaal begrensd door de luchthaven, de Burg. Legroweg, het Wilde Veen, de Groningerstraat in De Punt, de Noordenveldweg in Vries en het dorp Donderen.

Ten noorden van de luchthaven ligt het plangebied globaal ten zuiden van de Esweg en de Watermolendijk in Eelde.

Voor de kern Yde-De Punt zijn de geluidzones al opgenomen in het bestemmingsplan Kleinere Kernen. Hetzelfde geldt voor de gronden gelegen binnen het plangebied van het bestemmingsplan ‘Groningen Airport Eelde baanverlenging’.

Kom het vastgestelde bestemmingsplan even inzien!

Het besluit tot vaststelling en het bestemmingsplan met bijbehorende bijlagen liggen vanaf dinsdag 10 april 2012 voor een periode van 6 weken voor een ieder op het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries, ter inzage.

De documenten kunnen in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag van 08.30 tot 19.00 uur en buiten kantooruren op telefonische afspraak.

De documenten zijn ook digitaal te raadplegen op onze website www.tynaarlo.nl.

U kunt het bestemmingsplan met bijlagen vinden in de rubriek ‘Bouwen en Wonen’. Klik vervolgens door naar ‘Bestemmingsplannen in procedure’.

De bijlagen – voor zover niet in het bestemmingsplan opgenomen – zijn alleen in de papieren versie op het gemeentehuis te raadplegen en zijn desgevraagd gratis op cd-rom voor belangstellenden beschikbaar.

Crisis- en herstelwet

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld ter ontwikkeling en verwezenlijking van een Aanwijzingsbesluit op grond van de Luchtvaartwet als bedoeld in bijlage 1 onder punt 6 van de Crisis- en herstelwet.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht en een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, kan vanaf 10 april 2012 gedurende zes weken beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Op grond van Crisis- en herstelwet moet het beroepschrift de beroepsgronden bevatten. Na afloop van de termijn van het instellen van beroep kunnen geen beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als u tegen een besluit beroep instelt, heeft dit geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling Beleid & Projecten, team Projecten, telefoonnummer 0592-266 662.

Vries, 4 april 2012

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven