Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nr. PG/CI 3108292, houdende aanwijzing ex artikel 34, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid

19 maart 2012

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 34, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

Artikel 1

Het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt aangewezen als ziekenhuis waar gedwongen isolatie van tuberculosepatiënten plaatsvindt als bedoeld in artikel 31 Wet publieke gezondheid.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Bezwaar

Een belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag.

U kunt uw bezwaarschrift ook faxen naar: (070) 340 59 84.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is gedagtekend.

Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat:

  • de naam en het adres van de indiener,

  • de dagtekening,

  • een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding van het briefkenmerk en datum of door bijvoeging van het kopie van het besluit,

  • de gronden van het bezwaar.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt ter uitvoering van artikel 34, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid het Universitair Medisch Centrum Groningen aangewezen. Hiermee zijn burgemeesters gehouden om gedwongen opname ter isolatie van tuberculosepatiënten, als bedoeld in artikel 31 van de Wet publieke gezondheid, ten uitvoer te leggen in deze kliniek.

Voor de gedwongen isolatie van tuberculosepatiënten zijn specifieke kennis en vaardigheden nodig. In de afgelopen jaren is gebleken dat het Universitair Medisch Centrum Groningen hierover beschikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op de wijze waarop de kliniek de maatregel tot isolatie uitvoert.

Indien gedwongen opname ter isolatie wordt toegepast bij tuberculosepatiënten, is op grond van artikel 60, tweede lid, van de Wet publieke gezondheid, het Rijk verantwoordelijk voor de financiering. Een vaste vergoeding per jaar garandeert in dat kader te allen tijde een opnameplek in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast worden de kosten per verpleegdag vergoed voor de gedwongen opgenomen tuberculosepatiënten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven