Logo Halderberge
Structuurvisie in voorbereiding gehele grondgebied voor de gemeente Halderberge

Burgemeester en wethouders van de gemeente Halderberge maken op grond van artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij een structuurvisie voorbereiden voor het gehele grondgebied voor de gemeente Halderberge.

Achtergrond

De gemeenteraad van Halderberge heeft op 22 september 2011 het plan van aanpak voor de opstelling van de structuurvisie vastgesteld.

Aanleiding voor het opstellen van de structuurvisie is de verplichting die voortvloeit uit artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening. Met de komst van deze wet in 2008 is elke gemeente verplicht om een gebied dekkende structuurvisie te hebben. De huidige ‘StructuurvisiePlus’ uit 2001 voldoet niet aan de eisen van deze wet.

Op grond van artikel 1.3.1 lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening, vermelden wij dat er op dit moment nog geen stukken ten behoeve van de structuurvisie ter inzage liggen. U heeft dan ook nog geen gelegenheid om zienswijzen of reacties naar voren te brengen. Zodra hiervan sprake is, zal dit wederom worden gepubliceerd.

Wat is een structuurvisie?

Een structuurvisie geeft de gewenste ontwikkelingsrichting van de gemeente Halderberge weer. De visie omschrijft in hoofdlijnen het te voeren ruimtelijk beleid en gaat in op de wijze waarop de ontwikkeling kan worden gerealiseerd. De opstelling van een structuurvisie is een verplichting voor alle gemeenten in Nederland.

De structuurvisie fungeert voor het gemeentebestuur als (ruimtelijk) afwegingskader bij de beoordeling van nieuwe initiatieven en de besluitvorming tot het al dan niet aanpassen van bestemmingsplannen en de medewerking aan een omgevingsvergunning.

De Wet ruimtelijke ordening biedt ook de mogelijkheid aan gemeenten om kosten voor projecten van algemeen belang te verevenen en om van initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen (bouwplannen) bijdragen te vragen. De structuurvisie moet dan aangeven welke ontwikkelingen hiervoor in aanmerking komen, voor welke doelen de gemeente middelen kan inzetten en welke verdeelsleutel gebruikt wordt.

Verdere verloop procedure

Voor het opstellen van de concept structuurvisie worden onder andere een aantal bewoners avonden gepland in de verschillende kernen van de gemeente. Tijdens deze avonden worden de inwoners uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie over de gewenste ontwikkelingskoers voor de gemeente. De datums van de verschillende avonden zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt in de Halderbergse Bode.

Reageren

Op het moment dat de gemeente de ontwerp-structuurvisie formeel in procedure brengt, ligt het plan met bijbehorende stukken ter inzage. U heeft dan de mogelijkheid te reageren. De terinzagelegging wordt te zijner tijd bekendgemaakt in de Staatscourant, de Halderbergse Bode en op onze website.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke en Economische zaken, cluster Ruimtelijk Beleid, 0165-390500. U kunt vragen naar mevrouw M. Lambregts of mevrouw J. van Nispen.

Naar boven