Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 maart 2012, nr. 265308, houdende opheffing van de beperkende maatregelen na de uitbraak van laagpathogene Aviaire Influenza in De Wolden februari 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

  • Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

  • Gelet op Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L10);

  • Gelet op de artikelen 17, 18, eerste en tweede lid, 30, eerste en derde lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:

A

Het opschrift van paragraaf 2.2 komt te luiden: § 2.1 Beperkingsgebied in verband met laagpathogene Aviaire Influenza in Leudal (Kelpen Oler) van maart 2012.

B

Artikel 2.1.1, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. gebied: in bijlage I aangewezen beperkingsgebied.

C

1. Bijlage I vervalt.

2. Bijlage II wordt vernummerd tot bijlage I.

3. Het opschrift van bijlage I (nieuw) komt te luiden: Bijlage I, Beperkingsgebied in verband met LPAI Leudal (Kelpen Oler).

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 21 maart 2012, om 20.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 maart 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: de Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen MPA.

TOELICHTING

In februari 2012 is op een bedrijf in De Wolden een uitbraak van vogelgriep (Aviaire Influenza H5) geconstateerd. Er was sprake van laag-pathogene (milde) variant (LPAI). In verband met deze uitbraak is op 23 februari 2012 een beperkingsgebied ingesteld. Binnen dit gebied zijn maatregelen genomen. Recent heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geconstateerd dat het betreffende bedrijf vrij is van LPAI. Om deze reden kan het beperkingsgebied rondom De Wolden (gemeente Zuidwolde, Drenthe) worden opgeheven. Onderhavige regeling strekt hier toe.

Het beperkingsgebied en maatregelen die gelden vanwege de uitbraak van LPAI te Kelpen-Oler (gemeente Leudal, Limburg) blijven onverkort van kracht.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: de Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen MPA.

Naar boven