Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 19 maart 2012, nr. 258659, houdende instelling van de Wetenschappelijke Commissie Convenant Onbedwelmd Ritueel Slachten (Instellingsbesluit Wetenschappelijke Commissie Convenant Onbedwelmd Ritueel Slachten)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. commissie:

Wetenschappelijke Commissie Convenant Onbedwelmd Ritueel Slachten;

b. minister:

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Artikel 2

  • 1. Er is een Wetenschappelijke Commissie Convenant Onbedwelmd Ritueel Slachten.

  • 2. De commissie heeft tot taak:

    • a. de minister te adviseren over de totstandkoming en de uitvoering van een convenant tussen betrokken religieuze organisaties, vertegenwoordigers van de slachthuizen, dierenartsen, wetenschappers en niet-gouvernementele organisaties met als doel het verbeteren van het dierenwelzijn bij het onbedwelmd ritueel slachten;

    • b. de minister te adviseren over het opzetten van een meerjarig onderzoeksprogramma voor verbetering van dodingmethoden en het dierenwelzijn bij het onbedwelmd ritueel slachten, en

    • c. het in onderdeel b bedoelde onderzoeksprogramma te begeleiden.

Artikel 3

  • 1. De commissie bestaat uit een voorzitter en ten minste 3 en ten hoogste 5 andere leden.

  • 2. De leden worden door de minister benoemd en kunnen door de minister worden geschorst en ontslagen.

  • 3. De leden brengen op persoonlijke titel hun kennis en ervaring in en treden niet op als vertegenwoordiger van een specifieke belangengroep.

Artikel 4

  • 1. De commissie stelt haar eigen werkwijze schriftelijk vast.

  • 2. De minister voorziet in het secretariaat van de commissie.

  • 3. De minister kan een waarnemer aanwijzen, die het recht heeft de vergaderingen van de commissie bij te wonen.

  • 4. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de commissie geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De bescheiden worden na beëindiging van de werkzaamheden van de commissie bewaard in het archief van dat ministerie.

  • 5. De commissie verstrekt desgevraagd aan de minister de voor de uitoefening van zijn taak benodigde inlichtingen. De minister kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.

Artikel 5

  • 1. Aan de voorzitter van de commissie wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,35 fte.

  • 2. Aan de andere niet-ambtelijke leden van de commissie wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op schaal 16 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,15 fte.

Artikel 6

Ter gelegenheid van de instelling van de commissie worden, te rekenen vanaf 1 februari 2012, voor een periode van twee jaar tot leden van de commissie benoemd:

  • a. de heer prof. dr. L.J. Hellebrekers, te Maarn, tevens voorzitter;

  • b. mevrouw dr. K. Holleben, te Schwarzenbek, Duitsland;

  • c. de heer dr. B. Lambooij, te Lelystad;

  • d. mevr. drs. M. Laurijssens, te Hoofddorp;

  • e. de heer prof. dr. H.A.C. Kamphuisen te Oegstgeest.

Artikel 7

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2012.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 februari 2014.

Artikel 8

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Wetenschappelijke Commissie Convenant Onbedwelmd Ritueel Slachten.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Op 13 december 2011 is het wetsvoorstel 31 571 van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) tot wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met het invoeren van een verplichte voorafgaande bedwelming bij ritueel slachten behandeld in de Eerste Kamer. Tijdens het debat heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (hierna: staatssecretaris) aangegeven mogelijkheden te zien voor alternatieven voor het wetsvoorstel. Deze alternatieven zouden op minder vergaande wijze bijdragen aan het verbeteren van het dierenwelzijn bij het onbedwelmd ritueel slachten. Vervolgens heeft hij een brief aangekondigd waarin hij de maatregelen zou schetsen die denkbaar zijn in een convenant.

In zijn brief van 20 december 2011 aan de Eerste Kamer heeft de staatssecretaris een aantal opties voor een convenant geschetst (Kamerstukken I, 2011–2012, 31 571, I). Verder heeft hij in dat kader de instelling van een veterinaire commissie aangekondigd, onder leiding van de heer prof. dr. L.J. Hellebrekers, veterinair expert op het gebied van de neurofysiologie en anaesthesiology.

Het voorliggende besluit vloeit hieruit voort. Het regelt de instelling van deze eenmalige, niet ambtelijke en onafhankelijke commissie die onder andere tot taak heeft te adviseren over de totstandkoming van een convenant over het onbedwelmd ritueel slachten.

2. Taakomschrijving

In de genoemde brief van de staatssecretaris zijn de taken van de commissie reeds kort omschreven. De commissie zal in de eerste plaats adviseren over de totstandkoming van een convenant waarin betrokken partijen afspraken maken over de randvoorwaarden rondom het onbedwelmd ritueel slachten. Het zal kunnen gaan om de volgende randvoorwaarden:

  • a. kwaliteitseisen aan slachthuizen;

  • b. verbetering van de behandeling van dieren tijdens het slachtproces;

  • c. opleidingseisen voor slachtpersoneel;

  • d. behoefte of specifieke eisen van geloofgemeenschappen of deelgroepen ten aanzien van te slachten dieren;

  • e. certificering.

Het doel van het convenant is het verbeteren van het dierenwelzijn. Naast de advisering over de inhoud van het convenant heeft deze commissie ook tot taak advies uit te brengen over en het begeleiden van een meerjarig onderzoeksprogramma voor het verbeteren van het dierenwelzijn bij het onbedwelmd ritueel slachten.

Na het sluiten van het convenant zal de commissie adviseren over de uitvoering van het convenant.

3. Samenstelling

In de commissie hebben leden zitting op grond van hun expertise inzake welzijnsaspecten rondom het onbedwelmd ritueel slachten.

De commissie wordt ingesteld voor een periode van twee jaar. De leden van de commissie hebben reeds voor publicatie van dit besluit werkzaamheden verricht, in het kader van de uitvoering van hun taak. Met het oog hierop wordt aan onderhavig besluit terugwerkende kracht verleend tot en met 1 februari 2012.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven