Logo Leidschendam-Voorburg
Structuurvisie Ruimte voor wensen 2040, herijking 2012

Aantrekkelijke groene woonstad; ook in de toekomst

Leidschendam-Voorburg staat bekend als een aantrekkelijke groene woonstad. Eén van de beste woongemeenten van Nederland. De gemeente is hier trots op en wenst deze sterke positie ook in de toekomst te behouden. Hierbij is het van groot belang om goed te kijken naar onze onderscheidende kwaliteiten. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners en ondernemers ook in de toekomst hier prettig blijven wonen en werken?

Om hierop goed antwoord te geven, hecht de gemeente aan een brede visie op de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente. Een visie waarin actuele ontwikkelingen samen met nieuwe kansen en ambities een plek krijgen. Gelijktijdig willen we een duidelijk beeld hebben van de milieu- en leefbaarheidseffecten van de gewenste ruimtelijke opgaven. Daarom heeft de gemeente een tweetal documenten opgesteld. Het betreft de ‘Structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040, herijking 2012’ en het plan MER (Milieu Effect Rapportage). Het college heeft beide documenten vastgesteld. De commissie Openbaar Gebied heeft de documenten vrijgegeven voor inspraak. Vaststelling door de raad zal naar verwachting in september 2012 plaatsvinden.

Ter inzage

De ‘Structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040, herijking 2012’ en het plan MER liggen van vrijdag 23 maart tot en met vrijdag 4 mei 2012 voor iedereen ter inzage in het Servicecentrum in Leidschendam. De stukken zijn ook te zien via de gemeentelijke website: www.lv.nl/structuurvisie en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Sterke punten verder versterken

Het formuleren van een visie op ruimtelijke ontwikkeling met een doorkijkje naar de toekomst is niet nieuw. In 2006 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Ruimte voor Wensen vastgesteld. Toen is ook besloten om de visie iedere vier jaar te herijken. Een periodieke aanpassing is nodig om de visie te toetsen aan relevante ontwikkelingen en om de visie eventueel aan te scherpen. In de ‘Structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040, herijking 2012’ is dit gebeurd.

De gemeente probeert de positie als vitale groene woonwerkstad te behouden door sterke punten verder te versterken. Een drietal pijlers in de herijking geven richting aan de duurzame ontwikkeling van de stad. Het gaat hierbij om het versterken van de groene woonstad, het verbeteren van de economische kansen, ruimte bieden voor voorzieningen en het beter benutten van de regionale bereikbaarheid. De visie sluit hiermee aan bij de gewenste positionering van de gemeente in de regio. Het is een belangrijk strategisch document dat meerdere beleidsvelden raakt. Een document dat richting aangeeft bij belangrijke keuzes.

Samen

Bij de herijking van de structuurvisie heeft de gemeente in een vroeg stadium diverse belanghebbende organisaties betrokken. Dit om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met hun wensen, suggesties en ambities.

De gemeente richt zich steeds meer op het creëren van optimale omstandigheden voor ruimtelijke initiatieven en het aanjagen van aanwezige potenties. Dit betekent scherpe positionering, scherp kiezen en het faciliteren van díe initiatieven uit de markt die de gemeentelijke positionering versterken. Een goede relatie met organisaties is hierbij van groot belang.

Naar boven