Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 maart 2012, nr. 264792, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband maatregelen voor laagpathogene Aviaire Influenza in Leudal

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L10);

Gelet op de artikelen 17, 18, eerste en tweede lid, 30, eerste en derde lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf 2.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift van paragraaf 2.1 komt te luiden: § 2.2 Beperkingsgebieden in verband met laagpathogene Aviaire Influenza in februari en maart 2012.

2. artikel 2.1.1, onderdeel c, komt te luiden:

c. gebied:

in bijlage I of bijlage II aangewezen beperkingsgebied.

3. Aan artikel 2.1.3 wordt na het vijfde lid een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid is de doorvoer van de in dat lid genoemde dieren en dierlijke producten over de snelweg A2 door het gebied, zonder dat halt gehouden wordt om te laden of te lossen, toegestaan.

B

In bijlage I komt het opschrift te luiden: Beperkingsgebied in verband met LPAI Zuidwolde.

C

Aan de regeling wordt als bijlage II de bijlage bij onderhavige regeling toegevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 18 maart 2012, om 00:00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 maart 2012,

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: De Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen MPA.

BIJLAGE BEPERKINGSGEBIED IN VERBAND MET LPAI LEUDAL (KELPEN OLER)

  • 1. De artikelen 2.1.3 tot en met 2.1.9 zijn op dit gebied van toepassing.

  • 2. Het gebied is als volgt begrensd:

    • 1. Vanaf N280 via Mildert in noordelijke / oostelijkerichting overgaand in Kolenhofweg tot aan Kelperweg.

    • 2. Kelperweg volgen in noordelijke richting tot aan Deckersstraat.

    • 3. Deckersstraat in oostelijke richting volgen tot aan Dorpsstraat.

    • 4. Dorpstraat volgen in oostelijke richting overgaand Leveroyseweg tot aan Roorstraat.

    • 5. Roorstraat in zuidelijke richting volgen tot aan Arenbos.

    • 6. Arenbos in oostelijke richting overgaand in Belenbroeklaan volgend tot aan Kouk.

    • 7. Kouk volgen in zuidwestelijke richting overgaand in op de Bos overgaand in Stationstraat.

    • 8. Stationstraat volgen in zuidelijke richting overgaand in Dorpsstraat.

    • 9. Dorpsstraat volgen tot aan rijksweg in noordelijke richting volgend tot aan Kasteelweg.

    • 10. Kasteelweg volgend in xuidwestelijke richting overgaand in Baexemerweg.

    • 11. Baexemerweg volgend in zuidwestelijke richting overgaand in Markt.

    • 12. Markt volgen tot aan Brugstraat in zuidelijke richting volgen tot aan Napoleonseweg zuid.

    • 13. Napoleonseweg zuid volgen in westelijke richting tot aan E25.

    • 14. E25 volgen in noordelijke via Parellelweg richting tot aan Beekstraat.

    • 15. Beekstraat volgen in westelijke richting tot aan Kallerstraat.

    • 16. Kallerstraat volgen in noordelijke richting overgaand in Weverstraat.

    • 17. Weversstraat overgaand in Hoogstraat volgen in noordelijke richting tot aan Niesstraat.

    • 18. Niesstraat volgen in noordelijke richting tot aan Swartboekstraat .

    • 19. Swartbroekstraat overgaand in ittervoortseweg ot aan Hunnestraatje.

    • 20. Hunnestraatje volgend in noordoostelijke richting volgend tot aan Molenbrugweg.

    • 21. Molenbrugweg volgen in Noordelijke richting tot aan N280 (Roermondseweg).

    • 22. N280 volgen in oostelijke richting tot aan kanaalweg.

    • 23. Kanaalweg volgen in noordelijke richting overgaand in Mildert.

TOELICHTING

Op een bedrijf in Kelpen Oler, gemeente Leudal in de provincie Limburg, is een uitbraak van Aviaire Influenza geconstateerd. Er is zeer waarschijnlijk sprake van laagpathogene Aviaire Influenza (LPAI). Op grond van artikel 43 van richtlijn nr. 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L10) dient onmiddellijk na een uitbraak van LPAI een beperkingsgebied ingesteld te worden.

Op grond van het onderzoek naar de epidemiologische omstandigheden is als zodanig het gebied vastgesteld waarvan de begrenzing is aangegeven in de bijlage van onderhavige regeling. Binnen dit gebied van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf worden per direct de volgende maatregelen van kracht:

  • Elk vervoer van gevogelte – waaronder wordt verstaan alle gehouden hoendervogels, eenden, ganzen, zwanen, loopvogels – en andere gehouden vogels (siervogels, als gezelschapsdier gehouden vogels), broed- en consumptie-eieren, naar en binnen het beperkingsgebied, is verboden. De doorvoer van deze dieren, producten of dierlijke bijproducten over de snelweg A2 door dit gebied, zonder dat halt gehouden wordt om te laden of te lossen is toegestaan. Het verbod is ook niet van toepassing op het vervoer van of naar bedrijven waar geen pluimvee wordt gehouden.

  • Het vervoer vanuit, naar en binnen het gebied van gebruikt strooisel en mest van gevogelte als gedomesticeerde zoogdieren en de aanwending ervan is verboden, tenzij het gebruikt strooisel en mest afkomstig is van gedomesticeerde zoogdieren van een landbouwbedrijf waar geen bedrijfsmatig gehouden pluimvee is.

  • Het vervoer van gedomesticeerde zoogdieren (waaronder in ieder geval wordt begrepen runderen, varkens, schapen, geiten en paarden) van en naar bedrijven waar bedrijfsmatig pluimvee aanwezig is, is verboden.

  • Het verplaatsen van vervoermiddelen kennelijk gebruikt of bestemd voor het vervoer van bovengenoemde dieren, producten of mest is niet toegestaan, tenzij de bestuurder van het vervoermiddel kan aantonen dat het een andersoortig vervoer betreft. Kan de bestuurder dit niet aantonen dan mag het vervoermiddel pas binnen het gebied verplaatst worden nadat het vervoermiddel een dubbele reiniging en ontsmetting heeft ondergaan en na de dubbele reiniging en ontsmetting drie dagen heeft stilgestaan voordat het vervoermiddel verplaatst wordt.

  • De afvoer van melk en de aanvoer van diervoeders op bedrijven met bedrijfsmatig gehouden pluimvee, is toegestaan indien de vervoersmiddelen volgens het protocol van de VWA worden gereinigd en ontsmet.

  • Jaarbeurzen, markten, tentoonstellingen en andere evenementen waarbij gevogelte of andere gehouden vogels bijeengebracht worden, zijn verboden. De uitzonderingen op dit verbod, opgenomen artikel 2.5, tweede en derde lid, van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten zijn in het beperkingsgebied niet van toepassing. De vrijstellingen op grond artikel 2.5 van deze regeling worden geschorst.

  • Bedrijfsmatig gehouden gevogelte in het gebied dienen te worden opgehokt en afgescheiden van op het bedrijf aanwezige gedomesticeerde zoogdieren. Dit in verband met het feit dat het besmette bedrijf in een gebied met hoge pluimveedichtheid staat. Voor eenden, zwanen en ganzen, alsmede loopvogels is om welzijnredenen in plaats van een ophokverplichting een afschermplicht van kracht. Voor hobbypluimvee en postduiven gehouden ten behoeve van wedvluchten geldt de verplichting om passende maatregelen te nemen om te voorkomen dat gevogelte in contact komt met in het wild levende dieren niet.

  • Tevens worden voor pluimveebedrijven de bezoekersregeling van kracht. Deze maatregelen houden in dat de houder van bedrijfsmatig gehouden gevogelte verplicht is maatregelen te nemen zodat elk contact tussen bezoekers en het gevogelte is uitgesloten. Hij dient voorts al het noodzakelijke te doen, dan wel na te laten om te voorkomen dat besmetting met of verspreiding van LPAI zich voordoet, zoals het aanbrengen van fysieke afscheidingen tussen het gevogelte en de overige op het bedrijf aanwezige dieren. Enkele met name genoemde personen, zoals politie, dierenartsen en toezichtshouders mogen in contact treden met het pluimvee, mits deze personen bij het binnenkomen en het verlaten van het bedrijf een afdoende reinigings- en ontsmettingsbehandeling hebben ondergaan. De houder van hobbypluimvee zorgt ervoor dat een bezoeker voordat deze een gebouw waar het gevogelte wordt gehouden betreedt, of voordat hij het bezochte bedrijf verlaat, de nodige hygiënemaatregelen in acht neemt om het risico van verspreiding van LPAI zo veel mogelijk te beperken.

Onderhavige regeling doet niet af aan de beperkingen die gelden op grond van artikel 25 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Op grond van die bepaling geldt voor besmet verklaarde bedrijven dat geen enkel vervoer van dieren of dierlijke producten is toegestaan. Ook doet de onderhavige regeling niet af aan de beperkingen en voorschriften die gelden op grond van de in paragraaf 2 van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten. Op grond van deze regeling gelden, ter voorkoming van insleep van hoogpathogene Aviaire Influenza, nog regels ten aanzien van de voedering van dieren, contacten tussen verschillende dieren en voorschriften inzake de reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen die in derde landen of lidstaten waar een uitbraak van hoogpathogene Aviaire Influenza is bevestigd, zijn geweest.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: De Directeur-Generaal van Agro, J.P. Hoogeveen MPA.

Naar boven