Logo Aa en Hunze
Terinzagelegging notitie ‘Reikwijdte en detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’

Op 29 februari 2012 heeft de gemeente Aa en Hunze via een openbare kennisgeving bekendgemaakt dat er een voornemen bestaat om een nieuw grondgebonden agrarisch bedrijf mogelijk te maken op een perceel grond, kadastraal bekend Anloo, sectie AB, nr. 54 (gedeeltelijk) en plaatselijk bekend aan de NAM-weg te Oud Annerveen. Hiervoor heeft reeds een ontwerpwijzigingsplan ter inzage gelegen. Vanwege de per 1 april 2011 in werking getreden gewijzigde Besluit milieubeheer dient ter onderbouwing van het vast te stellen wijzigingsplan een milieueffectrapport, een zogenaamd plan-MER, worden opgesteld. Dit is nodig omdat het wijzigingsplan het kader biedt voor mogelijke MER-plichtige activiteiten.

Milieueffectrapport

Een milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld voor activiteiten, die belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Een MER is in dit geval nodig voor een nieuwvestiging van een grondgebonden agrarisch bedrijf (met meer dan 200 stuks melkvee). In een plan MER wordt onderzocht wat de algemene milieugevolgen zijn van het plan.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voorafgaand aan het MER wordt eerst in een notitie aangegeven wát precies onderzocht wordt. In deze notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’ is globaal aangegeven welke alternatieven in het Plan-MER onderzocht gaan worden en wat de effecten zijn en hoe gedetailleerd deze worden bekeken. Ook biedt deze notitie inzage in de wijze waarop het Plan-MER zal worden opgesteld, welke milieucomponenten zullen worden beoordeeld en welke beoordelingscriteria zullen worden gehanteerd. De notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’ wordt ter inzage gelegd.

Aan de hand van de notitie ‘Reikwijdte en Detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’ en eventuele ingediende zienswijzen wordt het Plan-MER (het feitelijke milieueffectrapport) opgesteld. Hierin worden, naast de huidige situatie en de autonome ontwikkeling van het plangebied, de planalternatieven beschreven van de voorgenomen activiteiten. Deze worden beoordeeld op hun milieueffecten. Het Plan-MER wordt later ter visie gelegd.

Een aantal onafhankelijke instanties wordt in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over de notitie ‘Reikwijdte en detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’. De landelijke Commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd om het later op te stellen plan-MER te toetsen op volledigheid en objectiviteit.

Met betrekking tot de terinzagelegging van het milieueffectrapport wordt toepassing gegeven aan artikel 7.11 lid 2 Wet milieubeheer. Het milieueffectrapport zal niet worden opgenomen in het ontwerp van het wijzigingsplan, omdat dit ontwerpwijzigingsplan reeds ter inzage heeft gelegen.

Ter inzage:

Met ingang van 15 maart 2012 ligt gedurende een termijn van zes weken voor iedereen de notitie ‘Reikwijdte en detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’ ter inzage bij de centrale publieksbalie in het gemeentehuis, Spiekersteeg 1 in Gieten. Ook is de genoemde notitie ‘Reikwijdte en detailniveau plan-MER melkveehouderij Ensing te Oud Annerveen’ digitaal te raadplegen via www.aaenhunze.nl (onder ‘Wonen & Leven’ / ‘Bestemmingsplannen’ / ‘Divers’).

Zienswijzen:

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan eenieder zijn zienswijze over het voornemen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingebracht bij het college van Burgemeester en wethouders van Aa en Hunze, Postbus 93, 9460 AB te Gieten. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de afdeling VROM, tel. (0592)-267718.

Naar boven