Logo Venlo
Bedrijventerrein Trade Port Noord te Venlo: ontwerpbestemmingsplan, ontwerpexploitatieplan, ontwerpbeeldregieplan en besluit-MER met bijbehorende stukken ter inzage

Burgemeester en wethouders van Venlo maken bekend dat voor bedrijventerrein Trade Port Noord de volgende stukken ter inzage worden gelegd:

  • ontwerpbestemmingsplan (identificatienummer NL.IMRO.0983.BPL20100001TPN-ON05)

  • ontwerpexploitatieplan

  • ontwerpbeeldregieplan

  • besluit-MER (milieueffectrapportage)

  • met de bijbehorende stukken, waaronder de Nota Industriegeluid en alle relevante (milieu)onderzoeksrapporten

Het betreft de terinzagelegging op grond van artikel 3.8 lid 1 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan), artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan), artikel 7.20 Wet milieubeheer-oud (besluitMER) en artikel 12a Woningwet en Inspraakverordening Venlo (beeldregieplan).

Ligging bedrijventerrein en plangebied

Het beoogde bedrijventerrein ligt in het noordwesten van Venlo, ten noorden van de A67 en ten westen van de A73. De noordelijke grens van het plangebied ligt ongeveer 100 meter ten zuiden van de Sevenumseweg, de westelijke grens wordt gevormd door de gemeentegrens met Horst aan de Maas (ter hoogte van Sevenum), de oostelijke grens ligt op ongeveer 250 tot 300 meter ten westen van de hoogspanningslijn Boekend-Horst en de zuidelijke grens wordt gevormd door bedrijventerrein Trade Port West, de Dorperdijk en (in het zuidoosten van het plangebied) de spoorlijn. De Greenportlane doorsnijdt het plangebied. Het bestemmingsplan omvat het gehele bedrijventerrein, dus ook het gedeelte van het bedrijventerrein waarvoor reeds een bedrijfsbestemming geldt.

Ontwerpbestemmingsplan

Beoogd wordt een bedrijventerrein mogelijk te maken waar zich bedrijven kunnen vestigen in milieucategorie 1 t/m 5, voor een groot deel in de sectoren logistiek, groothandel, recycling en fresh en food. Het bedrijventerrein wordt gerealiseerd conform het klaverprincipe (met 3 tot 4 klaverbladen en wigvormige groenzones tussen deze bladen) met een centrale ontsluiting en centrale voorzieningen in de harten van de klavers. Rondom de klavers worden grondwallen aangebracht. Het bestemmingsplan maakt dit bedrijventerrein planologisch mogelijk en geeft bestemmingen aan de grond met de bijbehorende bouw- en gebruiksregels. In het bestemmingsplan is voor de daarvoor in aanmerking komende gronden aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de naaste toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 Wro).

Ontwerpexploitatieplan

Op basis van artikel 6.12 Wro geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties doen zich hier voor. Zo heeft de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten niet voor alle gronden waarop bouwmogelijkheden zijn voorzien via gronduitgifteprijzen kunnen worden gedekt. Voorts doet zich niet de situatie voor dat met alle particuliere eigenaren dienaangaande overeenkomsten zijn gesloten. Het exploitatieplan geeft de gemeente de juridische mogelijkheid om de kosten van de grondexploitatie te verhalen en aanvullende eisen te stellen aan de ontwikkeling van het terrein.

Ontwerpbeeldregieplan

Het beeldregieplan (beeldkwaliteitsplan) bevat (welstands)criteria die in acht moeten worden genomen bij de vormgeving van gebouwen en de openbare ruimte en gaat met name dienen als aanvulling op de welstandsnota.

Besluit-MER

Het besluit-MER beschrijft de gevolgen voor het milieu en geeft aan op welke wijze de milieubelangen zijn meegewogen.

Nota Industriegeluid

De Nota Industriegeluid bevat beleid en een toetsingskader ter voorkoming en beperking van geluidhinder naar de (woon)omgeving, waarbij tevens voldoende ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden voor de bedrijven op Trade Port Noord. Met deze nota worden tevens de gemaakte keuzes ten aanzien van geluid gemotiveerd en verantwoord.

Onderzoeksrapporten

Er zijn onderzoeken verricht op het gebied van onder andere bodem, geluid, trillingen, lucht, externe veiligheid, ecologie, archeologie en water. Deze onderzoeksrapporten en overige op deze aspecten betrekking hebbende stukken liggen eveneens ter inzage. Bij de stukken is een volledige lijst van alle ter inzage liggende stukken gevoegd.

Inloopmiddag-/avond

Op maandag 26 maart 2012 is er van 16.00 tot 19.30 uur gelegenheid de genoemde ontwerpplannen en het besluit-MER met alle bijbehorende stukken in te zien en hierover een toelichting en mondelinge informatie te krijgen in Villa Flora (zaal Azalia) aan de St. Jansweg 20 te Venlo.

Terinzagelegging en zienswijzen

De bovengenoemde stukken liggen vanaf 15 maart 2012 gedurende zes weken (dus tot en met 25 april 2012) gedurende de openingstijden ter inzage in de Stadswinkel Venlo (receptie/centrale balie) aan de Prinsessesingel 30 te (5911 HT) Venlo. De stukken kunnen hier analoog en digitaal worden ingezien. De ter inzage liggende stukken kunnen eveneens worden geraadpleegd via www.venlo.nl (via Wonen en Milieu, Bestemmingsplannen). Het ontwerpbestemmingsplan kan ook worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en het besluit-MER, met de daarbij behorende stukken, door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend. Ten aanzien van het exploitatieplan kunnen mondelinge en schriftelijke zienswijzen alleen door belanghebbenden worden ingediend. Ten aanzien van het beeldregieplan kunnen mondelinge en schriftelijke zienswijzen door ingezetenen van de gemeente en belanghebbenden worden ingediend.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad van Venlo, t.a.v. afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 3434, 5902 RK Venlo. Voor mondelinge zienswijzen dient een afspraak te worden gemaakt via het secretariaat van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel: 077-3596588). Zienswijzen indienen per email is niet mogelijk.

Vervolgprocedure

De gemeenteraad zal een besluit nemen over vaststelling van de plannen. De zienswijzen die worden ingediend, zullen bij de besluitvorming worden betrokken. De zienswijzen die (tevens) betrekking hebben op het besluit-MER zullen worden toegezonden aan de Commissie voor de milieueffectrapportage. Deze commissie brengt een advies uit over het besluit-MER en zal de zienswijzen daarbij betrekken. De gemeenteraad betrekt het advies van de commissie weer bij zijn besluitvorming.

Nadat de gemeenteraad zijn besluit heeft genomen, zal iedereen die een zienswijze heeft ingediend, daarover schriftelijk worden bericht. Voorts wordt het besluit algemeen bekend gemaakt via publicatie en kan inzake het bestemmingsplan en exploitatieplan door belanghebbenden beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om ontvankelijk beroep in te kunnen stellen tegen een of beide plannen, is het op grond van artikel 6.13 van de Algemene wet bestuursrecht in beginsel van belang dat daarover tijdig een zienswijze tegen het betreffende ontwerpplan is ingediend.

Op de te nemen besluiten tot vaststelling van de plannen is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat beroepsgronden in het beroepschrift zullen moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Venlo, 14 maart 2012

Naar boven