Logo Vlaardingen
Bestemmingsplan Hoogstad gewijzigd vastgesteld

Burgemeester en wethouders maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 januari 2012 het bestemmingsplan Hoogstad gewijzigd heeft vastgesteld.

Inmiddels hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland verklaard geen aanleiding te zien een reactieve aanwijzing zoals bedoeld in artikel 3.8 lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening te geven tegen het betreffende door de gemeenteraad (gewijzigd) vastgestelde bestemmingsplan, zodat kan worden overgegaan tot bekendmaking.

Thans liggen het raadsbesluit R.nr. 86.2 van 26 januari 2012, de bijbehorende Staat van Wijzigingen en Nota van zienswijzen, alsmede het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Hoogstad met ingang van 15 maart 2012 gedurende een periode van 6 weken ter inzage op de volgende locaties:

  • a. bij het Gemeentelijk Contactcentrum op het stadhuis, ingang Westnieuwland 6, maandag t/m vrijdag tijdens openingsuren van 8.00–17.00 uur;

  • b. in de leeszaal van de Stadsbibliotheek aan de Waalstraat 100. Openingstijden: ma.+ vr. van 13.30–20.00 uur; di. + do. van 13.30–17.00 uur; woe. van 10.30–20.00 uur en zat. van 10.30–15.00 uur.

Het vastgestelde bestemmingsplan is ook te raadplegen via www.vlaardingen.nl/bekendmakingen. Klik vervolgens op 'bestemmingsplannen' en dan op 'bestemmingsplannen (15-03-2012)'. Voorts is het digitale plan raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan Hoogstad wordt globaal als volgt begrensd:

  • aan de noordzijde door de rijksweg A20;

  • aan de oostzijde door de Vlaardingse Vaart;

  • aan de zuidzijde door de Westlandsweg;

  • aan de westzijde door een strook langs de Marathonweg.

Het betreft hier in de eerste plaats een herziening van het geldende bestemmingsplan Hoogstad (uit 1994). Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter. De Marathonweg is geen onderdeel van het plangebied. De ontwikkeling van nieuwe of herontwikkeling van bestaande locaties is niet aan de orde in het ontwerpbestemmingsplan.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat de vestiging van bedrijven in de woning-/meubelbranche (zijnde perifere detailhandel) nu direct wordt toegestaan en dat de vestiging van nieuwe, zelfstandige kantoren met een oppervlakte groter dan 1.000 m2 bvo wordt uitgesloten.

Verder wordt in het plan een aantal nieuwe beleidsuitgangspunten verwerkt, o.a. ten aanzien van erfbebouwing (slechts relevant voor de twee aanwezige woningen), archeologie en karakteristieke objecten.

Er zijn een drietal specifieke wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Eén betreft de mogelijkheid om desgewenst een horecavestiging te kunnen realiseren in het middengebied van het bedrijventerrein (op de woonboulevard). De ander betreft de mogelijkheid om desgewenst de bestemming Water ten noorden van het zwem- en recreatiebad De Kulk te kunnen wijzigen in de bestemming Sport. Deze laatste ten behoeve van het desgewenst daar kunnen blijven realiseren van sportvoorzieningen, zoals dat ook al mogelijk was in het geldende bestemmingsplan. Een derde wijzigingsbevoegdheid vloeit voort uit een zienswijze (zie hierna).

De wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn van relatief ondergeschikte aard. Als gevolg van een ingebrachte zienswijze is het mogelijk gemaakt om desgewenst het terras bij de beoogde nieuwe horecavestiging ook boven het water te kunnen realiseren. Als gevolg van een andere ingebrachte zienswijze is de aanduiding ‘karakteristiek’ en de bijbehorende regeling (voor zover dit nog aan de orde zal zijn) nu pas mogelijk met gebruikmaking van een wijzigingsbevoegdheid en is de bestemming van dat betreffende pand veranderd. Als gevolg van een andere zienswijze is de beschermingszone van de aanwezige gasleidingen aangepast. Verder zijn in de regels enkele aanpassingen doorgevoerd om deze in het kader van de standaardisering meer in overeenstemming te brengen met de regels van andere nieuwe bestemmingsplannen.

Beroep

Gedurende voornoemde termijn van 6 weken, van 15 maart 2012 t/m 25 april 2012, kan tegen het vaststellingsbesluit beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag, door:

  • degenen die tijdig hun zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • eenieder ten aanzien van de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Tevens is het mogelijk gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien een spoedeisend belang zulks vereist. In dat geval treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Voor zowel het instellen van beroep als het verzoeken om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Vlaardingen, 14 maart 2012

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen.

Naar boven