Logo Midden-Drenthe
Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe vastgesteld

Ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe bekend dat de gemeenteraad op 26 januari 2012 het bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe met bijbehorende stukken gewijzigd heeft vastgesteld. Het plangebied omvat het hele buitengebied. De grotere woonkernen en de directe omgeving van de Drentse Hoofdvaart vallen niet binnen het plan. Daarnaast zijn enkele percelen wegens individuele procedures buiten het plangebied gelaten. Directe aanleiding voor het bestemmingsplan is de behoefte om de geldende bestemmingsplannen voor het buitengebied te actualiseren. Het heeft een conserverend karakter, dat wil zeggen dat zoveel mogelijk de bestaande situatie vastgelegd is. Aanvullend hierop is een aantal ontwikkelingen met een eigen ruimtelijke onderbouwing in het plan opgenomen.

Plan-MER en passende beoordeling

Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe maken tevens bekend dat de gemeenteraad op grond van artikel 7.2 en volgende van de Wet Milieubeheer het plan-MER met bijbehorende passende beoordeling voor het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ heeft vastgesteld.

Nota paardenhouderijen en beeldkwaliteitplan buitengebied

De gemeenteraad heeft tevens de nota paardenhouderijen buitengebied ongewijzigd vastgesteld. Daarnaast is gewijzigd vastgesteld een beeldkwaliteitplan buitengebied. De wijziging betreft het opnemen van een mogelijkheid om na afwijking van het bestemmingsplan onder voorwaarden een serrestal te realiseren.

Zienswijzen

Over het ontwerpbestemmingsplan zijn 246 zienswijzen ingediend. De gemeenteraad heeft een afweging van deze zienswijzen gemaakt en deze afweging is betrokken bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Indieners van de zienswijzen krijgen hierover individueel bericht.

Wijzigingen

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Het betreft

  • wijzigingen vanwege de ingediende zienswijzen,

  • ambtshalve wijzigingen,

  • wijzigingen vanwege de behandeling bij de raadscommissie Ruimte en Groen, en

  • wijzigingen waartoe tijdens de raadsvergadering besloten is.

Met uitzondering van het algemene beleid ten aanzien van met name archeologie, waardevolle graslanden, sierteelt en digestaat gaat het vooral om wijzigingen op individueel niveau. De wijzigingen zijn te raadplegen in het bestemmingsplan en de daarbij behorende bijlagen.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken ligt met ingang van donderdag 15 maart 2012 gedurende zes weken ter inzage. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en de hierbij behorende stukken zijn in te zien op de website www.middendrenthe.nl, onder de rubriek ‘Wonen en Dorpen’ → ‘bestemmingsplannen’. De stukken zijn tevens in te zien bij de Gemeentewinkel in het gemeentehuis in Beilen (Raadhuisplein 1).

Beroep

Gedurende de periode van inzage kan door de volgende personen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld:

  • een belanghebbende die tegen het ontwerpbestemmingsplan tijdig een zienswijze heeft ingediend,

  • een belanghebbende die aan kan tonen dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest om binnen de gestelde termijn tijdig een zienswijze in te dienen,

  • een belanghebbende voor zover het gaat om de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan waardoor die belanghebbende in een ongunstigere positie wordt gebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Het plan treedt dan ook de dag na afloop van de ter inzage periode in werking, tenzij tevens een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend. Dit levert schorsende werking van het besluit op. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; een verzoek om een voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze afdeling, op hetzelfde adres. Bij het verzoek om voorlopige voorziening dient een afschrift van het beroepschrift te worden gevoegd.

Informatie

Voor meer informatie over het bestemmingsplan of de procedure kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur contact opnemen met de heer M. de Heer of de heer R. Engbers van de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente Midden-Drenthe, telefoonnummer (0593) 53 92 22 e-mail gemeente@middendrente.nl

Naar boven