Besluit van 22 februari 2012, nr.12.000375, houdende intrekking van het besluit van 30 maart 1973, houdende instelling van een Sociaal en Cultureel Planbureau

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 februari 2012, kenmerk DWJZ-3102588;

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het besluit van 30 maart 1973, houdende instelling van een Sociaal en Cultureel Planbureau (Stb. 175), wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Het besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is belast met de uitvoering van dit besluit.

Lech, 22 februari 2012

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

NOTA VAN TOELICHTING

1. Aanleiding en achtergrond

In de Nota Vernieuwing Rijksdienst die de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het vorige kabinet op 24 september 2007 aan de Tweede Kamer heeft gezonden (Kamerstukken II 2007/08, 31 201, nr. 3 (herdruk), p.9), is opgenomen dat voor het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wordt gestreefd naar een eenduidige juridische en financiële grondslag, met een duidelijke afbakening van het werk in betaalde werkzaamheden.

In dat kader is door de Secretaris-Generaal voor de Vernieuwing van de Rijksdienst aan Staatsraad in buitengewone dienst mr. G.N. Roes gevraagd een rapport op te stellen. Dit rapport is in november 2008 uitgebracht en bevat een aantal aanbevelingen om tot meer eenduidigheid in de positie van de planbureaus te komen. Een van zijn aanbevelingen betreft het vaststellen van algemene aanwijzingen die in overeenstemming zijn met het gevoelen van de ministerraad. Hiermee kan een eenduidige juridische grondslag voor het functioneren van de planbureaus worden bereikt. Een andere aanbeveling betreft een uniforme opneming van de planbureaus in de organisatieregelingen van departementen.

Ten behoeve van een eenduidige juridische en financiële grondslag voor de planbureaus en ter uitvoering van de brief aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2008/09, 31 490, nr. 20) van 6 april 2009, heeft de minister-president, handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, de ‘Aanwijzingen voor de Planbureaus’ vastgesteld. In aanwijzing 3 is bepaald dat de eerst verantwoordelijke minister het planbureau opneemt in het organisatiebesluit van zijn ministerie. Ter toelichting is erop gewezen dat ingevolge het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011 de minister belast is met de organisatie van zijn departement. Opneming van het planbureau in het organisatiebesluit van het ministerie van VWS is duidelijk en afdoende.

Aangezien het SCP in het Organisatiebesluit van VWS is opgenomen en de Aanwijzingen aangeven hoe met planbureaus wordt omgegaan, kan gezien het vorenstaande het koninklijk besluit van 30 maart 1973 (Stb. 175), houdende instelling van een Sociaal en Cultureel Planbureau worden ingetrokken. Het onderhavige besluit strekt hiertoe.

2. Gevolgen

Het voorliggende besluit heeft geen gevolgen voor burgers, het bedrijfsleven of de overheid. Het intrekken van het Besluit houdende instelling van een Sociaal en Cultureel Planbureau heeft te maken met het coördineren van regeringsbeleid en met de organisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan dit besluit zijn geen bestuurlijke lasten of administratieve lasten voor het bedrijfsleven gebonden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven