Ontwerp Structuurvisie en Milieueffectrapport ZuidasDok

Vanaf donderdag 8 maart 2012 tot en met woensdag 18 april 2012 liggen de ontwerp Structuurvisie en het Milieueffectrapport (planMER) ZuidasDok ter inzage. Gedurende die periode is het mogelijk om te reageren op de plannen.

Wat is ZuidasDok?

Het project ZuidasDok is een combinatie van stedelijke ontwikkeling en verbetering van de bereikbaarheid voor het wegverkeer en openbaar vervoer. Ook de verbetering van de lokale leefomgeving maakt deel uit van het project. De ambitie is het gebied Zuidas verder te ontwikkelen als internationale toplocatie en het gebied integraal deel te laten uitmaken van stad en regio. Tevens wordt gewerkt aan uitbreiding van de capaciteit van weg, spoor en metro ter versterking van het verkeer- en vervoersnetwerk in de metropoolregio. Station Amsterdam Zuid zal daarbij gaan dienen als een belangrijk regionaal knooppunt. Daarom wordt gewerkt aan de realisatie van een kwalitatief hoogwaardige terminal voor het openbaar vervoer.

Waarom een ontwerp Structuurvisie en planMER?

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft, in de vorm van een ontwerp Structuurvisie, een concept Voorkeursbeslissing genomen over de aanpak van het ZuidasDok:

  • de A10 wordt uitgebreid met extra rijstroken. De uitbreiding van de capaciteit vindt plaats over een lengte van ruim vijf kilometer tussen en met inbegrip van de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel.

  • Ter hoogte van het centrumgebied van Zuidas wordt de A10 ondergronds gebracht. Hierdoor ontstaat ruimte voor een gemengd stedelijk milieu met woningen, winkels en een toplocatie voor het bedrijfsleven;

  • de stad wordt versterkt door de vrijkomende ruimte boven de autotunnels in te richten en ruimte te bieden aan het snelst groeiende station van Nederland;

  • de terminal voor het openbaar vervoer met het trein-/metrostation wordt zodanig aangepakt en uitgebreid dat deze de groei van het reizigersaantal aankan;

  • het stedelijk en regionaal openbaar vervoer wordt ingepast als onderdeel van de vernieuwde terminal voor het openbaar vervoer zodat een efficiënte overstap van en naar het trein-/metrostation mogelijk wordt.

Voor de ontwerp Structuurvisie is op grond van de Wet milieubeheer een Milieueffectrapport opgesteld.

Hierin zijn de mogelijke milieueffecten in beeld gebracht.

Wat willen wij graag van u weten?

U kunt reageren. In uw reactie kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerp Structuurvisie en het planMER ZuidasDok.

Wij stellen het op prijs wanneer u uw zienswijze toelicht met argumenten en aangeeft op welk onderdeel van de ontwerp Structuurvisie of planMER uw reactie betrekking heeft. Zo kunt u ingaan op de volgende vragen:

  • Wat vindt u van de verschillenden onderdelen van de Voorkeursbeslissing?

  • Zijn de gevolgen voor milieu, omgeving en belangen voldoende meegenomen? Kunt u zich vinden in de maatregelen die worden genomen zodat belangrijke negatieve milieueffecten zullen uitblijven?

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerp Structuurvisie en planMER?

  • Wordt u direct geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Waar vindt u informatie?

De ontwerp Structuurvisie en het planMER ZuidasDok zijn vanaf donderdag 8 maart 2012 op het internet beschikbaar via www.zuidasdok.nl, www.centrumpp.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Inzien

Ook kunt u de ontwerp Structuurvisie en het planMER ZuidasDok met ingang van donderdag 8 maart 2012 tot en met woensdag 18 april 2012 tijdens openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1–6, Den Haag.

  • Provincie Noord-Holland, directie Beleid/RI (kamer 7–17), Ceylonpoort 5–25, Haarlem.

  • Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.

  • Stadsdeel Zuid, Stadsdeelkantoor, President Kennedy-laan 923, Amsterdam.

  • Stadsdeel Zuid, Loket Tripolis, Burgerweeshuispad 301, Amsterdam.

  • Gemeentehuis Diemen, D.J. den Hartoglaan 1, Diemen.

  • Gemeentehuis, Vondelstraat 1, Ouderkerk aan de Amstel.

  • Dorpshuis Duivendrecht, Dorpsplein 60, Duivendrecht.

Informatie

Projectorganisatie ZuidasDok organiseert op dinsdag 3 april 2012 van 17.00 uur tot 20.00 uur een inloop informatiemarkt. Medewerkers van de projectorganisatie zijn dan aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Het programma van de informatiemarkt vindt u op www.zuidasdok.nl. De locatie is Conferentie Centrum Triple Ace, WTC, Strawinskylaan 77, 1077 XW Amsterdam.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Projectorganisatie ZuidasDok, Matthijs Verbree, telefoon 06-53 44 67 33 (van maandag t/m donderdag) of e-mailen naar: mverbree@pmb.amsterdam.nl.

Met vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 80 16 of de website www.centrumpp.nl raadplegen.

Hoe kunt u reageren?

Eenieder kan van 8 maart 2012 tot en met 18 april 2012 een zienswijze indienen via het Centrum Publieks-participatie. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl. Daar vindt u onder ‘Projecten/Actuele zienswijzeprocedures’ alle documenten, inclusief een uitleg over de wettelijke procedure. Per post een zienswijze indienen kan ook:

Centrum Publieksparticipatie, o.v.v. ‘ZuidasDok’, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Mondeling uw zienswijze geven kan op afspraak via telefoonnummer 070-456 80 16.

Wat gebeurt er daarna?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Vanaf juni 2012 kunt u die downloaden via www.centrumpp.nl. Mede op basis van de zienswijzen en diverse adviezen, waaronder een toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage, stelt de minister van Infrastructuur en Milieu de definitieve Structuurvisie ZuidasDok vast en wordt deze aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.

In een Nota van Beantwoording wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in de definitieve Structuurvisie en planMER ZuidasDok zijn verwerkt.

U krijgt hierover schriftelijk of per e-mail bericht. Ook wordt u op de hoogte gesteld van de vervolgprocedure. Tegen de vaststelling van de Structuurvisie ZuidasDok staat geen beroep open.

Naar boven