Inspraak ontwerpprojectplan/ontwerpbesluiten Waterwet Dijkverbetering Sleeuwijksedijk Werkendam

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en het dagelijks bestuur van waterschap Rivierenland maken gelet op de artikelen 5.6 en 5.9 van de Waterwet, het volgende bekend.

Achtergrond

Waterschap Rivierenland is van plan om de primaire waterkering Sleeuwijksedijk te Werkendam te verbeteren. Het dijkvak maakt onderdeel uit van dijkring 24 (land van Altena) en ligt aan de rivier de Boven Merwede. De totale lengte van het te verbeteren traject bedraagt ca 500 meter. Dit dijkvak voldoet niet aan de veiligheidsnormen zoals deze zijn vastgesteld in de Waterwet. De verbeteringen bestaan uit een versterking van de dijk aan de rivierzijde in combinatie met een damwand.

Op grond van artikel 5.4 van de Waterwet is door het dagelijks bestuur van het waterschap een ontwerpprojectplan opgesteld voor de dijkverbetering. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 15 december 2011 van het dagelijks bestuur van waterschap Riverenland het ontwerpprojectplan dijkverbetering Sleeuwijksedijk Werkendam ontvangen om verder in procedure te brengen. In het ontwerpprojectplan ziet u welke maatregelen het waterschap wil gaan treffen. Om deze maatregelen uit te kunnen voeren heeft het waterschap Rivierenland ook nog andere vergunningen en ontheffingen nodig. Deze besluiten zijn door de bevoegde gezagen in ontwerp verleend.

Het betreft de volgende ontwerpbesluiten:

Door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Werkendam:

  • een omgevingsvergunnig voor afwijken van het bestemmingsplan.

Door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dienst Regelingen:

  • een ontheffing van de Flora en Faunawet.

Door de dijkverbetering wordt ook de EHS begrenzing aangepast. Met de omgevingsvergunning is daarom door de gemeente Werkendam gelijktijdig aan Gedeputeerde Staten het verzoek gedaan voor het herbegrenzen van de Ecologische Hoofdstructuur.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bevorderen de coördinatie van de besluiten. Er geldt dan voor deze besluiten één en dezelfde procedure. De coördinatie voorziet in het stroomlijnen van het indienen en beoordelen van de betreffende vergunningaanvragen, van het bekendmaken van de genomen besluiten en van de bijbehorende inspraakmogelijkheden.

Stukken inzien

Het ontwerpprojectplan dijkverbetering Sleeuwijksedijk Werkendam en de ontwerpbesluiten liggen van 2 maart 2012 tot en met 13 april 2012 ter inzage:

  • in het servicecentrum in het gemeentehuis van Werkendam, Raadhuisplein 1 te Werkendam van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 en op woensdagavond van 17 tot 19.30 uur. Op afspraak kunt u ook terecht in de middag;

  • bij het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur;

  • tijdens kantooruren op het kantoor van het waterschap Rivierenland, Blomboogerd 1 te Tiel.

Vanaf het moment van terinzagelegging zijn de stukken te bekijken op de internetsite:

www.brabant.nl/terinzage en op www.waterschaprivierenland.nl/werk_in_de_buurt/dijkverbetering/dijkverbetering_3

Inspraak

Uw zienswijze op het ontwerpprojectplan en de ontwerpbesluiten kunt u gedurende de termijn van de terinzagelegging schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch, onder vermelding van ‘Dijkverbetering Sleeuwijksedijk Werkendam’. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met mw. M. vd Bosch-van Opzeeland ((073) 680 8160). Het waterschap zal samen met de provincie en de bevoegde gezagen voor de ontwerpbesluiten de zienswijzen behandelen.

Inloopbijeenkomst

Er is een inloopbijeenkomst op 28 maart 2012 in de Kwinter, Hooftlanden 1 te Werkendam, van 15 tot 18 uur.

Vervolg

Mede op basis van de inspraakreacties stelt het algemeen bestuur van waterschap Rivierenland het definitief projectplan vast. Het projectplan behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten. Na goedkeuring volgt wederom publicatie van het projectplan en de bijbehorende besluiten waartegen te zijner tijd beroep open staat bij de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie m.b.t. de procedure kunt u contact opnemen met mw. mr. M.W.T. van den Bosch-van Opzeeland ((073) 680 8160) en m.b.t. het projectplan dijkverbetering of de ontwerpbesluiten met J. Gianotten ((0344) 649090) of ((06) 51257677).

’s-Hertogenbosch, maart 2012

Naar boven