Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 24 februari 2012, (nr. 259720), houdende wijziging van de Regeling aanwijzing ambtenaren Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met de verlenging van de aanwijzing als toezichthouder van ambtenaren van de gemeente Capelle aan den IJssel

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 114 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

Artikel I

In artikel 1, onderdeel l, van de Regeling aanwijzing ambtenaren Gezondheids- en welzijnswet voor dieren wordt ‘buitengewoon opsporingsambtenaren’ vervangen door ‘ambtenaren’ en wordt ’15 februari 2012’ vervangen door: 15 februari 2016.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 15 februari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

Onderhavige regeling wijzigt artikel 1 van de Regeling aanwijzing ambtenaren Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Met deze wijziging wordt de periode waarin ambtenaren van de gemeente Capelle aan den IJssel als toezichthouders voor de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (hierna: GWWD) zijn aangewezen, verlengd tot 15 februari 2016.

De toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op verzoek van een wethouder van de gemeente Capelle aan den IJssel besloten een pilot te starten voor de periode van één jaar, waarbij maximaal vier ambtenaren van de gemeente Capelle aan den IJssel aangewezen zijn als toezichthouders voor het toezicht op de naleving van de artikelen 36 en 37 van de GWWD. Op 15 februari 2012 is deze periode verlopen.

Uit de evaluatie van de pilot is gebleken dat de dierentoezichthouders met name preventief zaken kunnen oplossen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van de toezichtsbevoegdheden. Het voeren van preventieve gesprekken leidt vaak tot directe verbetering van een situatie waarin dierenleed dreigt te ontstaan. Tevens komen bij de behandeling van een melding over dierenleed vaak ook andere problemen bij de houder aan het licht, bijvoorbeeld sociale problemen, waaraan de toezichthouders gevolg kunnen gegeven.

De eerste resultaten zijn positief. Toch is de periode van één jaar te kort gebleken voor een gedegen evaluatie. Er is bijvoorbeeld nog geen rechtszaak gevoerd over een overtreding van het verbod op dierenmishandeling en verwaarlozing. Daarom is besloten de toezichtsbevoegdheden voor een langere periode toe te kennen.

Regeldruk

Deze regeling leidt niet tot een verhoging of verlaging van de administratieve lasten of nalevingskosten.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Hiermee worden aanmerkelijk ongewenste publieke nadelen voorkomen, omdat een continuering van de toezichtsbevoegheden gewenst is. Bovendien betreft dit continuering van een bestaande situatie, zonder gevolgen voor burgers of bedrijven.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven