Kennisgeving mededeling milieueffectrapportage van de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) N.V.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (verder: bevoegd gezag) maakt het volgende bekend:

Op 19 december 2011 is van COVRA een mededeling voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) ontvangen.

COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval, beheert al het radioactieve afval dat in Nederland sinds 1982 is ontstaan.

COVRA is gelegen in de gemeente Borsele, op het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost.

De mededeling voor de milieueffectrapportage hangt samen met het voornemen van COVRA tot:

  • uitbreiding van het hoogradioactief afval behandelings- en opslaggebouw, het HABOG, met twee opslagmodules;

  • realisatie van een verarmd uranium opslaggebouw, VOG, op een andere plaats op het bedrijfsterrein dan oorspronkelijk voorzien.

Voor deze activiteit zijn onder meer vergunningen nodig op grond van artikel 15, onder a en b, en artikel 29 en artikel 34 van de Kernenergiewet. Daarnaast dienen mogelijk besluiten te worden genomen op grond van onder meer de Waterwet en de Natuurbeschermingswet. Ten behoeve van de besluitvorming over deze vergunningen wordt door COVRA op vrijwillige basis een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

Procedure

De m.e.r.-procedure wordt voorafgaand aan de vergunningprocedure doorlopen. Er is voor gekozen om de uitgebreide m.e.r.-procedure met inspraak te volgen. Daarnaast is aan de Commissie voor de m.e.r. gevraagd om advies te geven over de reikwijdte en het detailniveau van het door COVRA te maken MER.

Tijdens de m.e.r.-procedure wordt er geen besluit genomen over de Kernenergiewetvergunning. Dat gebeurt pas later, namelijk nadat COVRA het MER heeft afgerond en samen met de aanvraag om vergunning bij het bevoegd gezag indient.

In deze fase van de procedure krijgt u de gelegenheid om uw zienswijze te geven over de door COVRA ingediende mededeling voor de m.e.r.

Alle ontvangen zienswijzen zullen worden betrokken bij het opstellen van het advies over de reikwijdte en het detailniveau van het door COVRA op te stellen MER.

Inzage mededeling m.e.r.

De mededeling m.e.r. ligt vanaf 23 februari 2012 tot en met 4 april 2012 ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Informatiecentrum ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag. Het Informatiecentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur. Bij toegang tot het ministerie is identificatie verplicht.

  • Gemeentehuis van Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand. Het gemeentehuis is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

De mededeling m.e.r. is ook in te zien op de website www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Inspraak

Eenieder heeft de mogelijkheid om van 23 februari 2012 tot en met 4 april 2012 schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren te brengen over de mededeling m.e.r. van COVRA.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Ministerie van EL&I

Programmadirectie Nieuwe Kerncentrale & Veiligheid

o.v.v. COVRA mededeling m.e.r. HABOG/VOG

Aanleverpunt C/405

Postbus 20101

2500 EC Den Haag

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend:

Postbus.AanvraagCOVRA@mineleni.nl onder vermelding van ‘COVRA mededeling m.e.r. HABOG/VOG’.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070-379 89 80, op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Degene die een zienswijze inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Nadere informatie

Heeft u vragen over de inhoud van de mededeling of over de inspraakprocedure, dan kunt u op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur terecht bij het Inspraakpunt Kernenergiewet-vergunningen, telefoon 070-379 89 80 of per e-mail via Postbus.AanvraagCOVRA@mineleni.nl onder vermelding van ‘COVRA mededeling m.e.r. HABOG/VOG’.

Ook op de website www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet kunt u terecht voor nadere informatie.

Naar boven