Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 7 februari 2012, nr. WJZ/375152 (10199), houdende wijziging van de Regeling bekostiging personeel PO BES 2011–2012 in verband met de arbeidsvoorwaardenovereenkomst voor overheidspersoneel in dienst van de Rijksdienst Caribisch Nederland 2012

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 103, eerste lid, van de Wet primair onderwijs BES;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING BEKOSTIGING PERSONEEL PO BES 2011–2012

Artikel 9 van de Regeling bekostiging personeel PO BES 2011–2012 komt te luiden:

Artikel 9. Bijzondere bekostiging: aanvullende verhoging

De bijzondere bekostiging bedraagt 7,44% van de bekostiging, berekend met inachtneming van de artikelen 2 tot en met 8.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 1 augustus 2011 in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling worden de personele bekostigingsbedragen voor het schooljaar 2011–2012 aangepast aan de afspraken binnen de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst 2012.

Op 14 december 2011 is op Bonaire tussen de vertegenwoordigers van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vertegenwoordigers van de ABVO, de STrAF/ACOM/ACP, de NAPB en de WICSU een overeenkomst bereikt over de wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel in dienst van de Rijksdienst Caribisch Nederland. De Openbare Lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben besloten om deze overeenkomst over te nemen en als zodanig vast te stellen voor het personeel in dienst van deze entiteiten. Hiermee gelden deze arbeidsvoorwaarden ook voor het onderwijspersoneel.

Gewijzigde arbeidsvoorwaarden

Door aanpassing van de personele bekostiging voor het schooljaar 2011–2012 worden de bevoegde gezagsorganen van de primair onderwijsscholen in Caribisch Nederland in staat gesteld om de gewijzigde arbeidsvoorwaarden door te voeren voor hun personeel.

In de wijziging van de personele bekostiging is meegenomen:

  • een salarisverhoging per 1 januari 2012 met 3,25%;

  • verhoging van de vakantie-uitkering vanaf 1 juni 2012 met 0,5% tot 7,5%;

  • verhoging van de structurele eindejaarsuitkering met USD 200 tot totaal jaarlijks USD 500 bruto.

Omdat de genoemde onderdelen niet voor het hele schooljaar gelden, komt het totale bijstellingspercentage uit op 2,44%

Ingangsdatum en (na)betaling

De wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden gaan op verschillende momenten van het schooljaar in (op 1 januari 2012 en op 1 juni 2012). De totale kosten die hiermee samenhangen worden in deze regeling ‘uitgesmeerd’ over het hele schooljaar. Zo snel mogelijk na de inwerkingtreding van de regeling ontvangt het bevoegd gezag een nabetaling voor de maanden augustus 2011 tot de maand van inwerkingtreding. Vanaf die maand wordt de verhoging meegenomen in de maandelijkse bekostiging. Het betaalritme voor het schooljaar 2011–2012 verandert niet.

Overgangsbudget blijft behouden

Normaal gesproken zouden wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden worden verrekend in de bekostigingsprijzen (de artikelen 2 tot en met 4 van de Regeling bekostiging personeel PO BES 2011–2012). Voor de scholen in Caribisch Nederland die een overgangsbudget als bedoeld in artikel 8 van de regeling ontvangen, zou een verhoging van de prijzen echter geen verhoging van de bekostiging betekenen. Hun overgangsbudget zou dan immers lager worden vastgesteld.

Daarom is ervoor gekozen om niet de prijzen te verhogen, maar een algemeen percentage toe te voegen aan de personele bekostiging.

Om te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan door onvolkomenheden in de berekening van de auditdienst, door kosten die in de gehanteerde grondslag onvoldoende terugkomen of door noodzakelijke prijsbijstellingen die eerder niet zijn doorgevoerd, werd de bekostiging al eerder verhoogd met 5%. Dit percentage is nu met een extra 2,44% opgehoogd, in verband met de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het onderwijspersoneel in Caribisch Nederland.

De 10% bijzondere bekostiging in verband met bijzondere omstandigheden wordt ook aangepast

Op 1 juli 2011 heeft de minister de PO scholen in Caribisch Nederland (CN) een brief gestuurd waarin ze aankondigt dat ze bereid is de scholen – onder bepaalde voorwaarden – een bijzondere bekostiging toe te kennen van 10% van hun huidige lumpsum. Deze bijzondere bekostiging is in augustus 2011 toegekend op verzoek van de bevoegde gezagsorganen in verband met de bijzondere omstandigheden van de scholen in Caribisch Nederland. Deze bijzondere bekostiging van 10% heeft betrekking op de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013.

Ook op deze 10% zal een verhoging worden toegepast in verband met de gewijzigde arbeidsvoorwaarden. De bevoegde gezagsorganen ontvangen hierover een aparte beschikking.

Handhaving en uitvoering

Op basis van de uitvoeringstoets van DUO is gebleken dat DUO geen uitvoeringsproblemen voorziet. De handhaafbaarheid verandert door deze regeling niet.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven