Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 20 december 2012, nr. BOACAT2012/005 , tot wijziging van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar regionale verkeershandhaving 2011 van 23 mei 2011, nr. 5696941/Justis/11.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op:

  • Artikel 6 tweede lid, van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar;

  • artikel 142, eerste lid, aanhef en onder b en derde lid, van het Wetboek van Strafvordering;

  • artikel 7, zevende lid, van de Politiewet 2012;

  • artikel 36, eerste lid, en artikel 41, tweede lid, van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar;

  • artikel 17, eerste lid, aanhef en onder 2°, van de Wet op de economische delicten.

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar regionale verkeershandhaving 2011, wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 2 komt te luiden:

De personen, werkzaam in de functie van medeweker verwerking, radarwaarnemer of verkeersassistent binnen het team verkeershandhaving in dienst van de nationale politie, zijn aangewezen als buitengewoon opsporingsambtenaar.

ARTIKEL II

Artikel 4 komt te luiden:

De buitengewoon opsporingsambtenaar, werkzaam als radarwaarnemer of verkeersassistent, kan de in artikel 7, eerste en derde lid, van de Politiewet 2012, omschreven bevoegdheden uitoefenen met gebruikmaking van handboeien, korte wapenstok en pepperspray.

ARTIKEL III

Artikel 5 komt te luiden:

Op grond van dit besluit kunnen maximaal 75 personen per regionale eenheid als buitengewoon opsporingsambtenaar worden beëdigd.

.

ARTIKEL IV

Artikel 6 komt te luiden:

  • 1. Als toezichthouder als bedoeld in artikel 36 van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar is aangewezen de hoofdofficier van justitie bij het arrondissementsparket waarbinnen het werkgebied van de buitengewoon opsporingsambtenaar gelegen is.

  • 2. Als direct toezichthouder als bedoeld in artikel 36 van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar is aangewezen de korpschef, bedoeld in artikel 27 van de Politiewet 2012.

ARTIKEL V

Dit besluit treedt in werking met ingang 1 januari 2013 en vervalt met ingang van 1 juni 2016.

Den Haag, 20 december 2012.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, namens deze: J. Gankema Teammanager BTR

Bezwaar maken

U kunt bij de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tegen deze beslissing bezwaar maken. U doet dit door een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen binnen zes weken na bekendmaking van deze beslissing. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar het volgende adres:

Dienst Justis

Team BTR

Postbus 20300

2500 EH Den Haag

U kunt uw bezwaarschrift ook door uw gemachtigde laten indienen. Als de gemachtigde geen advocaat is, voeg dan een machtiging bij uw bezwaarschrift.

Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift in elk geval het volgende bevat:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar wilt maken. U kunt ook een kopie van de beslissing meesturen;

  • de gronden van uw bezwaar;

  • uw handtekening of de handtekening van uw gemachtigde.

Voor meer informatie kunt u op www.rijksoverheid.nl de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen beslissingen van de overheid’ downloaden.

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2013 treden de Politiewet 2012 en de Wet herziening gerechtelijke kaart in werking. De Politiewet 2012 brengt mee dat de bestaande 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten ophouden te bestaan en er één landelijk politiekorps komt. De Wet herziening gerechtelijke kaart brengt mee dat het aantal arrondissementen verkleind wordt van 19 naar 10.

In de bestaande op artikel 142, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafvordering gebaseerde besluiten (hierna: de categoriale besluiten) waarin de titel van opsporingsbevoegdheid wordt verleend, verlengd dan wel gewijzigd, zijn als toezichthouder de hoofdofficier van justitie van een arrondissementsparket en als direct toezichthouder de korpschef van een regionaal politiekorps of van het Korps landelijke politiediensten aangewezen. Voornoemde wetten brengen mee dat dit moet worden aangepast.

Naar boven