Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 december 2012, nr. BVE/448370, houdende wijziging van de Regeling modeldiploma mbo in verband met een gewijzigde inwerkingtredingsdatum

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 7.4.6, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 6 van de Regeling modeldiploma mbo komt als volgt te luiden:

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking op 1 augustus 2013 en is voor het eerst van toepassing op:

  • a. diploma’s die worden uitgereikt vanaf 1 augustus 2013; en

  • b. resultatenlijsten die worden uitgereikt aan examenkandidaten die het examen afleggen op basis van een kwalificatiedossier dat is vastgesteld na 1 januari 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 31 juli 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. Bussemaker

TOELICHTING

ALGEMEEN

De Regeling modeldiploma mbo is gepubliceerd in de Staatscourant van 4 juni 2012 (nr. 10761). In de regeling is aangegeven dat deze in werking treedt per 1 augustus 2012.

Naar aanleiding van de publicatie van deze regeling zijn van verschillende instellingen en de MBO Raad signalen gekomen dat deze regeling op dit moment nog niet uitvoerbaar is, waardoor het nu nog niet mogelijk is om diploma’s en resultatenlijsten op een efficiënte en goede manier te vervaardigen. De redenen hiervan zijn de volgende.

De regeling bevat voorschriften voor de vereiste tekst op het diploma en de resultatenlijst. Om de vereiste gegevens op een juiste manier te kunnen registreren in de administratiesystemen van instellingen is aanpassing van deze systemen vereist. Het doorvoeren van deze aanpassingen in de systemen door leveranciers en instellingen is tot nu toe nog niet afgerond, waardoor het voor een gedeelte van de instellingen nog niet mogelijk is om alle vereiste gegevens in de systemen te registreren.

Onder andere de naam en het Crebonummer van zowel de kwalificatie als van het bijbehorende kwalificatiedossier dienen op het diploma en de resultatenlijst te worden vermeld. Voorheen was de vermelding van de gegevens over het bijbehorende kwalificatiedossier niet verplicht.

Voor de studenten van wie de gegevens over de kwalificatie wel door de instelling zijn opgenomen in het administratiesysteem, maar niet de gegevens over het bijbehorende kwalificatiedossier, is het dus nodig om deze alsnog te achterhalen en te administreren. Hiervoor is een – nog op te stellen – lijst nodig met de namen en Crebonummers van respectievelijk alle kwalificatiedossiers en alle kwalificaties van de afgelopen jaren, inclusief de aanduiding wat het bij een kwalificatie behorende kwalificatiedossier is.

De in administratiesystemen opgenomen vereiste gegevens dient de instelling vervolgens op uit te reiken diploma’s en resultatenlijsten voor studenten op te nemen. Uiteraard willen instellingen dat zoveel mogelijk geautomatiseerd laten verlopen, want in verhouding met het geheel handmatig vervaardigen van diploma’s en resultatenlijsten gaat dat sneller en eenvoudiger, kost het minder werk en geld, voorkomt het eventuele fouten en is het gemakkelijker te bewaken. Om voornoemde functie te kunnen vervullen moeten de administratiesystemen daarop worden aangepast, door de daarvoor benodigde koppelingen binnen het systeem te maken.

Om bovengenoemde redenen is ervoor gekozen de inwerkingtreding van de Regeling modeldiploma mbo te wijzigen en de regeling pas per 1 augustus 2013 in werking te laten treden. Deze wijzigingsregeling werkt terug tot 31 juli 2012. In het lopende studiejaar behoeven instellingen dus niet aan de eisen van de Regeling modeldiploma mbo te voldoen.

Ter verduidelijking: met ingang van 1 augustus 2013 geldt het volgende:

  • Diploma’s en resultatenlijsten die worden behaald voor eindtermgerichte opleidingen, hoeven niet te voldoen aan de Regeling modeldiploma mbo. Dat hoeft dus ook niet vanaf 1 augustus 2013. Hieraan verandert deze wijzigingsregeling niets.

  • Voor experimentele opleidingen gericht op een kwalificatiedossier vastgesteld vóór 1 januari 2012 geldt de regeling uitsluitend voor diploma’s afgegeven vanaf 1 augustus 2013, en dus niet voor bijbehorende resultatenlijsten.

  • Voor opleidingen gericht op een kwalificatiedossier vastgesteld op of na 1 januari 2012 geldt de regeling zowel voor diploma’s afgegeven vanaf 1 augustus 2013 als voor de bijbehorende resultatenlijsten.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling betreft uitsluitend het wijzigen van de datum van inwerkingtreding. Er zijn hieruit geen extra administratieve lasten te verwachten.

Vaste verandermomenten

Er wordt in deze wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. Bussemaker

Naar boven