Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 december 2012, nr. DE/465300, houdende wijziging van het Instellingsbesluit jury van de Jos Brink homo-emancipatieprijs in verband met een wijziging inzake de vergoeding voor de juryleden en het Instellingsbesluit Aanmoedigingsprijs homo-emancipatie in verband met de wijziging van de naam van de prijs in Innovatieprijs voor de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit tot instelling Aanmoedigingsprijs homo-emancipatieprijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onder b, wordt ‘Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie’ vervangen door: Innovatieprijs voor de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen (LHBT).

B

1. Het opschrift van artikel 2 komt te luiden: Innovatieprijs

2. In artikel 2, eerste lid, wordt ‘Aanmoedigingsprijs’ vervangen door: Innovatieprijs.

C

In de artikelen 2, eerste en tweede lid, 3, eerste lid, 4, 5, 7, tweede lid, 9, eerste en derde lid, 10, eerste lid, en 11 wordt ‘Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie’ telkens vervangen door: Innovatieprijs voor de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen.

D

In artikel 13 wordt ‘Besluit tot instelling Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatieprijs’ vervangen door: Instellingsbesluit Innovatieprijs voor de emancipatie van LHBT-personen.

ARTIKEL II

De bijlage bij het Besluit tot instelling Aanmoedigingsprijs homo-emancipatieprijs (oud) wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit.

ARTIKEL III

Artikel 10 van het Instellingsbesluit jury Jos Brink homo-emancipatieprijs komt als volgt te luiden:

Artikel 10. Vergoeding

  • 1. De voorzitter en andere leden van de jury, voor zover niet vallend onder de uitzondering van artikel 2, derde lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, ontvangen per vergadering een vergoeding.

  • 2. De vergoeding per vergadering van de leden van de jury bedraagt 2% van het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

  • 3. De vergoeding per vergadering van de voorzitter van de jury bedraagt 130% van de hoogte van de vergoeding per vergadering die aan de andere leden van de jury is toegekend.

  • 4. De voorzitter en andere leden van de jury ontvangen een vergoeding van reis- en verblijfkosten op de voet van het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland.

  • 5. Twee of meer vergaderingen op dezelfde dag worden als één vergadering aangemerkt.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

BIJLAGE – SELECTIECRITERIA INNOVATIEPRIJS VOOR DE EMANCIPATIE VAN LESBISCHE, HOMOSEKSUELE, BISEKSUELE EN TRANSGENDER PERSONEN

  • 1. Het formele criterium: het recent hebben geïnitieerd van een inspirerende activiteit ter bevordering van de sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in de Nederlandse samenleving en/of daarbuiten en daarmee het LHBT-emancipatieproces.

  • 2. De bijdrage heeft betrekking op een onderwerp dat in of voor de LHBT-beweging belangrijk is.

  • 3. De prijs is een aanmoediging voor een persoon, groep of instelling die zich op inspirerende wijze veelbelovend inzet of recent heeft ingezet voor het LHBT-emancipatieproces. De prijs dient ter aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

  • 4. Onder een inspirerende activiteit kan worden verstaan:

    • een baanbrekend initiatief;

    • inspirerend voor anderen;

    • innovatief;

    • een voorbeeld voor anderen dat navolging verdient;

    • een activiteit waaruit durf en moed blijkt;

    • een initiatief met een veelbelovend karakter of bijzonder resultaat.

TOELICHTING

Met de wijziging van de naam Aanmoedingsprijs voor homo-emancipatie naar Innovatieprijs voor de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen doet de naam meer recht aan de selectiecriteria. Het gaat immers om een recente, inspirerende, baanbrekende activiteit.

Met deze wijziging is tevens de naam homo-emancipatie vervangen door de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen (ook wel LHBT-emancipatie genoemd). Hiermee komt de naam overeen met de reikwijdte van het beleidsdomein.

Met de wijziging van de selectiecriteria van alleen Nederland naar Nederland en/of daarbuiten doet het criterium meer recht aan het internationale beleid dat Nederland voert op het gebied van LHBT-emancipatie. Hierdoor worden nominaties van buitenlandse kandidaten niet meer per definitie uitgesloten.

De vergoeding genoemd in het oude artikel 10 van het Instellingsbesluit jury Jos Brink homo-emancipatie was gebaseerd op het Vacatiegeldenbesluit 1988. Voor vacatiegelden geldt inmiddels de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies. Om die reden is artikel 10 van het Instellingsbesluit jury Jos Brink homo-emancipatie gewijzigd.

In artikel 10 is erin voorzien dat de leden per vergadering 2% van het maximum van salarisschaal 18 krijgen en de voorzitter 130% daarvan. Deze vergoeding komt erop neer dat de voorzitter per vergadering € 222,07 ontvangt (dit op grond van het BBRA zoals laatstelijk gewijzigd per 1 april 2009). De overige leden ontvangen per vergadering € 170,82 (dit op grond van het BBRA zoals laatstelijk gewijzigd per 1 april 2009). De bedragen veranderen mee met die van de BBRA-schalen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven