Wijziging inwerkingtredingsdatum Verkeersbesluit beperking vaarsnelheid voor binnenschepen op het Hartelkanaal in beide richtingen tussen splitsing Oude Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug (Staatscourant 2010, nr. 11821) (Wijziging inwerkingtredingsdatum Verkeersbesluit inzake snelheidsbeperking Hartelkanaal)

De Havenmeester van Rotterdam,

maakt bekend dat hij namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam het besluit heeft genomen om de inwerkingtreding van het Verkeersbesluit beperking vaarsnelheid voor binnenschepen op het Hartelkanaal in beide richtingen tussen splitsing Oude Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug van 27 juli 2010 (Staatscourant 2010, nr. 11821) met één jaar uit te stellen tot 1 januari 2014.

Het verkeersbesluit van 27 juli 2010 omvat het instellen van een maximumsnelheid voor binnenschepen op het Hartelkanaal in beide richtingen tussen splitsing Ouden Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug van 13 kilometer per uur. De maximumsnelheid geldt niet bij een windkracht van 7 of hoger op de schaal van Beaufort.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 11.7, eerste lid, onder a, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2012 ben ik bevoegd dit besluit namens het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam te nemen.

Het vaarweggedeelte op het Hartelkanaal tussen splitsing Oude Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug is in beheer bij Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Artikel 3, eerste lid, onderdelen a en e, van de Scheepvaartverkeerswet bepalen dat besluiten tot het aanbrengen van een verkeersteken onder meer kunnen geschieden ten behoeve van het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer en in het belang van het voorkomen of beperken van verontreiniging door schepen.

Procedure

Overeenkomstig artikel 6 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer heb ik overlegd met de bij dit besluit belanghebbende instellingen.

Belangenafweging en motivering

In het verkeersbesluit van 27 juli 2010 is de inwerkingtredingsdatum bepaald op 1 januari 2013. Deze datum is gekoppeld aan de (toentertijd) verwachte operationele ingebruikname van bedrijven op Maasvlakte 2. Vanaf dat moment dient het verkeersbesluit in werking te treden om de gevolgen van het gebruik van Maasvlakte 2 voor de luchtkwaliteit te compenseren.

Inmiddels is duidelijk geworden dat deze ingebruikname en de daarmee samenhangende toename van transportbewegingen niet eerder dan 2014 plaatsvinden. Derhalve ontstaat in 2013 geen verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van dat gebruik en bestaat in dat jaar ook geen noodzaak voor compenserende maatregelen. Het is dus gerechtvaardigd de inwerkingtreding van het Verkeersbesluit beperking vaarsnelheid voor binnenschepen op het Hartelkanaal in beide richtingen tussen splitsing Oude Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug van 27 juli 2010 (Staatscourant 2010, nr. 11821) aan te passen aan deze latere ingebruikname. De Overeenkomst Luchtkwaliteit Maasvlakte 2 en het bestemmingsplan Maasvlakte 2 zijn hier reeds op aangepast.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen neem ik de volgende besluiten:

ARTIKEL I. WIJZIGING VERKEERSBESLUIT

In artikel 4 van het Verkeersbesluit beperking vaarsnelheid voor binnenschepen op het Hartelkanaal in beide richtingen tussen splitsing Oude Maas/Hartelkanaal en de Harmsenbrug van 27 juli 2010 (Staatscourant 2010, nr. 11821) wordt de tekst ‘1 januari 2013’ vervangen door: 1 januari 2014 .

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

De Havenmeester van Rotterdam, werkzaam bij Havenbedrijf Rotterdam N.V., R.J. de Vries.

Inlichtingen

Inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij Haven Coördinatie Centrum, telefoonnummer 010 – 252 1000 of via de e-mail hcc@portofrotterdam.com.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit besluit in de Staatscourant is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam.

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • datum bezwaarschrift;

  • de gronden van het bezwaar;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

U wordt verzocht tevens een kopie van dit besluit mee te zenden. Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

Het College van Burgemeester en Wethouders, t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie:

Postbus 1011, 3000 BA te Rotterdam.

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: 010-267 6300.

Naar boven