Wijziging van de Regeling loonbelasting- en premietabellen 1990

21 december 2012

Nr. DB2012/485M

Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken en Directie Directe Belastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 25, 26, 27b en 32a van de Wet op de loonbelasting 1964 en de artikelen 7 en 12 van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling loonbelasting- en premietabellen 1990 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘de leeftijd van 65 jaar’ vervangen door ‘de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet,’ en wordt ‘van 65 jaar en ouder’ vervangen door: die die pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

2. In het vierde lid wordt ‘waarover inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 41 van de Zorgverzekeringswet,’ vervangen door ‘waarover inkomensafhankelijke bijdrage als bedoeld in artikel 43 van de Zorgverzekeringswet’, wordt ‘inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 41 van de Zorgverzekeringswet, en ’ vervangen door ‘inkomensafhankelijke bijdrage als bedoeld in artikel 43 van de Zorgverzekeringswet, en ’en wordt ‘voor werknemers, jonger dan 65 jaar: 54,92% en voor werknemers van 65 jaar en ouder: 19,05%’ vervangen door: 74,37% voor werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, nog niet hebben bereikt en 32,89% voor werknemers die die pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

3. In het vijfde lid wordt ‘waarover geen inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 41 van de Zorgverzekeringswet,’ vervangen door ‘waarover inkomensafhankelijke bijdrage als bedoeld in artikel 42 van de Zorgverzekeringswet’ en wordt ‘voor werknemers, jonger dan 65 jaar: 49,48% en voor werknemers van 65 jaar en ouder: 17,92%’ vervangen door: 58,73% voor werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, nog niet hebben bereikt en 23,61% voor werknemers die die pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

4. In het zesde lid wordt ‘de leeftijd van 65 jaar’ vervangen door: de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet,.

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘werknemers, jonger dan 65 jaar’ vervangen door: werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, nog niet hebben bereikt.

2. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘werknemers van 65 jaar en ouder’ vervangen door: werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, hebben bereikt.

C

De in de bijlagen A tot en met K opgenomen tabellen worden vervangen door de in de bijlagen I tot en met XI van deze regeling opgenomen tabellen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlagen die ter inzage worden gelegd bij de directie Directe Belastingen van het Ministerie van Financiën.

De Staatssecretaris van Financiën, F.H.H. Weekers.

TOELICHTING

Deze regeling strekt er in de eerste plaats toe de nieuwe loonbelasting- en premietabellen, waaronder de eindheffingstabellen, vast te stellen die gelden met ingang van 1 januari 2013 (artikel I, onderdeel C, van deze regeling).

Verder worden in deze regeling de percentages aangepast die moeten worden gehanteerd bij de definitieve berekening van de over bijstandsuitkeringen verschuldigde loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen en wordt de tekst in overeenstemming gebracht met de met ingang van 1 januari 2013 uit de Wet uniformering loonbegrip voortvloeiende tekst van de Zorgverzekeringswet (artikel I, onderdeel A, onder 2 en 3, van deze regeling).

Tevens wordt de tekst in overeenstemming gebracht met de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd (artikel I, onderdelen A en B, van deze regeling).

De Staatssecretaris van Financiën, F.H.H. Weekers.

Naar boven