Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 20 december 2012, nr. WJZ/12384545, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling dierenwelzijn inzake ingrepen bij schapen

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vrijstellingsregeling dierenwelzijn wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 1a wordt ‘1 januari 2013’ vervangen door: 1 mei 2013.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 20 december 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

TOELICHTING

1. Ingrepen bij schapen

In artikel 1a van de Vrijstellingsregeling dierenwelzijn is bepaald dat de staarten van bepaalde schapen onder bepaalde voorwaarden kunnen worden gecoupeerd, en wel tot 1 januari 2013. Onderhavige ingreep is tijdelijk toegestaan in afwachting van onderzoek naar en nadere besluitvorming over een alternatief voor het couperen, namelijk het door middel van fokprogramma’s halveren van de staartlengte van de desbetreffende ooien. In dat geval kan er immers reden zijn deze ingreep voor de tussenliggende periode toe te staan. Het bedoelde onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden. De besluitvorming naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vergt nog enige tijd. Om die reden wordt in deze regeling de vrijstelling verlengd tot 1 mei 2013.

2. Beleid inzake vaste verandermomenten

Er zijn redenen in dit geval af te wijken van het beleid inzake vaste verandermomenten (verder: VVM-beleid) voor zover het de invoeringstermijn betreft. De afwijking inzake de invoeringstermijn heeft grote publieke en private voordelen. De sector verwacht namelijk dat de status quo wordt gehandhaafd totdat de besluitvorming naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft plaatsgevonden. Bij onverkorte toepassing van het VVM-beleid zou gedurende enkele maanden een gewijzigd wettelijk regime gelden, waarna opnieuw een wijziging doorgevoerd zou (kunnen) worden. Dit kan worden voorkomen door voor deze regeling een kortere invoeringstermijn dan twee maanden te hanteren.

3. Administratieve lasten

Deze regeling voorziet in een handhaving van de bestaande situatie. Er is geen regeldrukeffect omdat het couperen van schapenstaarten of het verbieden daarvan, geen effect heeft op de administratieve lasten of nalevingskosten voor bedrijven of burgers. In het licht van hetgeen gesteld is in paragraaf 1 van deze toelichting, is een weging van alternatieven niet aan de orde.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

Naar boven