Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 7 februari 2012, nr. WJZ / 12013645, houdende wijziging van de Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen (veiligheid kleine bedrijven), wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 (veiligheid kleine bedrijven en tijdelijke garantie ondernemingsfinanciering curatieve zorg) alsmede wijziging van enige andere regelingen in verband met vervanging van formulieren

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 4, 16, 19, eerste lid, 25 en 50, tweede lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 9.1 wordt in de definitie van ‘veiligheidsscan’ de zinsnede ‘organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen’ vervangen door: organisatorische, bouwkundige, elektronische en digitale maatregelen.

B

Artikel 9.6, eerste lid, wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel a wordt de zinsnede ‘dezelfde vestiging’ vervangen door: dezelfde vestiging of hetzelfde bedrijfsmiddel.

2. In onderdeel d wordt de zinsnede ‘bij één van die vestigingen’ vervangen door: bij één of meer van die vestigingen.

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, worden vijf onderdelen toegevoegd, luidende:

  • h. de aanvrager geen KvK-nummer heeft voor de vestiging waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

  • i. reeds eerder subsidie is verstrekt op grond van dit hoofdstuk voor een vestiging op hetzelfde adres van een tot de groep van de MKB‑ondernemer behorende onderneming;

  • j. de adresgegevens van de vestiging in het handelsregister niet overeenkomen met de adresgegevens van de vestiging in de aanvraag;

  • k. de veiligheidsscan op het moment van de ontvangst van de aanvraag ouder is dan negen maanden;

  • l. reeds subsidie is verstrekt door de Minister van Veiligheid en Justitie.

C

Artikel 9.11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onder b, komt te luiden:

  • b. de aanvraag om subsidie niet is ontvangen binnen zes maanden na de datum van de beschikking tot subsidieverlening.

2. In het tweede lid worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • e. een veiligheidsmaatregel bestaat uit het plaatsen van een camerabewakingsysteem zonder bijbehorend door de leverancier of installateur voor de vestiging opgesteld organisatorisch plan;

  • f. de MKB-ondernemer voorafgaand aan de veiligheidsscan een verplichting is aangegaan met betrekking tot een veiligheidsmaatregel waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

3. Onder vernummering van het tweede lid tot derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste lid, onder a, wordt de aanvraag niet afgewezen, indien voor de uitgevoerde veiligheidsscan subsidie is verstrekt door de Minister van Veiligheid en Justitie.

D

Na artikel 9.11 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 4. Formulieren

Artikel 9.12

Het formulier voor het indienen van een aanvraag om:

  • a. subsidie op grond van artikel 9.3 is opgenomen in bijlage 9.3;

  • b. subsidie op grond van artikel 9.7 is opgenomen in bijlage 9.4.

E

De bijlagen worden als volgt gewijzigd:

1. Het in bijlage 9.3 opgenomen formulier wordt vervangen door het in de bij deze regeling behorende bijlage 1 opgenomen formulier.

2. Het in bijlage 9.4 opgenomen formulier, wordt vervangen door het in de bij deze regeling behorende bijlage 2 opgenomen formulier.

3. Bijlagen 9.5 en 9.6 vervallen.

ARTIKEL II

De Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 wordt gewijzigd als volgt:

A

1. In de tabel bij artikel 1 wordt bij nummer 1.8 in kolom 5 ingevoegd: 01-03 t/m 01-12 en in kolom 6 ingevoegd: 2.700.000.

2. In de tabel bij artikel 1 wordt na nummer 1.2 een rij ingevoegd, luidende:

1.2a

Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen (tijdelijke garantie ondernemingsfinanciering curatieve zorg)

3.12m

 

01-01-2012 t/m 31-12-2012

50.000.000

B

1. In de tabel bij artikel 2 wordt bij nummer 1 in kolom 4 ingevoegd: Aanvragen op basis van veiligheidsscans waarvoor voor 1 maart 2012 subsidie is verstrekt.

2. In de tabel bij artikel 2 wordt na nummer 1 een rij ingevoegd, luidende:

1a

Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen (veiligheid kleine bedrijven)

9.7

Aanvragen op basis van veiligheidsscans waarvoor op of na 1 maart 2012 subsidie is verstrekt.

01-0 01-03-2012 t/m 31-07-2013

6.300.000

3. In de tabel bij artikel 2 vervallen bij nummer 3 de tekst in kolom 5 en de tekst in kolom 6.

ARTIKEL III

De volgende formulieren:

  • het formulier, opgenomen in bijlage 2.1.3 bij de Subsidieregeling energie en innovatie,

  • het formulier, opgenomen in bijlage 5.3 bij de Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen,

  • het formulier, opgenomen in bijlage 2.2 bij de Subsidieregeling innoveren,

  • het formulier, opgenomen in bijlage 11.2 bij de Subsidieregeling sterktes in innovatie, en

  • het formulier, opgenomen in bijlage 2.12 bij de Subsidieregeling sterktes in de regio,

worden vervangen door de het in de bij deze regeling behorende bijlage 3 opgenomen formulier.

ARTIKEL IV

  • 1. Op voor 1 maart 2012 verstrekte subsidies en op voor 1 maart 2012 ingediende aanvragen om subsidie waarop op de datum van inwerkingtreding van deze regeling nog niet is beslist blijft de Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen van toepassing zoals zij voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling luidde.

  • 2. Op aanvragen om subsidie als bedoeld in artikel 9.3 voor veiligheidsscans die zijn uitgevoerd voor 1 maart 2012 is de definitie van ‘veiligheidsscan’ in artikel 9.1 van toepassing zoals deze luidde voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling.

  • 3. Op aanvragen om subsidie als bedoeld in artikel 9.7 voor het treffen van veiligheidsmaatregelen die zijn opgenomen in een veiligheidsscan die is uitgevoerd voor 1 maart 2012 is artikel 9.11, tweede lid, onder e, niet van toepassing.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2012.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 februari 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

BIJLAGE 1. DEZE BIJLAGE BEHOORT BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL E

BIJLAGE 2. DEZE BIJLAGE BEHOORT BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL E

BIJLAGE 3. DEZE BIJLAGE BEHOORT BIJ ARTIKEL III

TOELICHTING

I. Algemeen

De subsidiefaciliteit voor veiligheid kleine bedrijven (VKB-subsidie), opgenomen in de Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen, Hoofdstuk 9 Veiligheid kleine bedrijven, heeft als doel de beveiliging van kleine bedrijven te verbeteren. Dit gebeurt door het verstrekken van subsidie voor een onafhankelijke veiligheidsscan op maat en subsidie voor investeringen in beveiligingsmaatregelen uit de veiligheidsscan. De VKB-subsidie wordt door veel ondernemers gebruikt om goede maatregelen te nemen. Daarom zijn aanvullende middelen gereserveerd voor 2012. Deze wijziging strekt tot bekendmaking van de subsidieplafonds, tot oplossing van enkele knelpunten en vervanging van de aanvraagformulieren.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om het subsidieplafond van de Subsidieregeling starten, groeien en overdragen van ondernemingen (tijdelijke garantie ondernemersfaciliteit curatieve zorg) bij te stellen en de standaard vaststellingsformulieren bij een aantal subsidiefaciliteiten te vervangen door één formulier.

II. Administratieve lasten

De administratieve lasten van de faciliteit VKB 2012 zijn voor individuele ondernemers hetzelfde als in 2011. Een ondernemer die beide subsidies aanvraagt (scan en maatregelen) zal hier in totaal ca 1 uur en 20 minuten aan moeten besteden. De aan de regeling toegevoegde verplichting om een organisatorisch plan, ook genoemd cameraplan, mee te sturen met de aanvraag om subsidie voor veiligheidsmaatregelen is een verwaarloosbare extra administratieve last.

In 2012 zijn de administratieve lasten van de faciliteit VKB, waaraan 9.000 ondernemers kunnen deelnemen, in totaal € 479 400. Gegeven het beschikbare subsidiebedrag van € 9 miljoen komt dit neer op 5,33%.

III. Inwerkingtreding en beleid inzake vaste verandermomenten

De regeling bevat een overgangsbepaling voor reeds verleende subsidies en voor aanvragen waarop op het moment van inwerkingtreding van deze regeling nog niet is beslist. Aanvragen om subsidie voor reeds voor 1 maart 2012 uitgevoerde veiligheidsscans en voor veiligheidsmaatregelen op basis van een voor 1 maart 2012 uitgevoerde veiligheidsscan zullen op grond van deze regeling worden afgehandeld, met dien verstande dat voor deze reeds uitgevoerde veiligheidsscans de oude definitie geldt, dus zonder het onderdeel digitale maatregelen, en dat voor veiligheidsmaatregelen die worden getroffen op basis van deze veiligheidsscans, voor zover zij betrekking hebben op een camerabewakingsysteem, nog geen cameraplan verplicht is.

Van het beleid inzake Vaste Verandermomenten (VVM) is afgeweken vanwege uitzonderingsgrond 1: doelgroepen zijn gebaat met spoedige inwerkingtreding.

IV. Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Aan de veiligheidsscan is het onderdeel ‘digitaal’ toegevoegd. Dit onderdeel was tot nu toe niet verplicht en werd niet in alle veiligheidsscans behandeld. Gezien de steeds groter wordende digitale dreigingen is in overleg met bedrijfsleven besloten om dit te stroomlijnen en er voor te zorgen dat dit een vast onderdeel van de veiligheidsscan wordt.

Onderdeel B

De afwijzingsgronden zijn aangescherpt om te verduidelijken wat de regeling onder vestiging verstaat. Daardoor is het niet meer mogelijk om subsidie te krijgen voor bijvoorbeeld drie vestigingen op één locatie, terwijl het gaat om een winkel met een bijbehorend magazijn en een bureau in de hoek voor de administratie. Daarnaast is de geldigheid van de veiligheidsscan beperkt tot negen maanden, zodat de veiligheidsscan actueel is wanneer de veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Onderdeel C

In artikel 9.11, eerste lid, onder a, is bepaald dat aan aanvraag om subsidie voor het treffen van veiligheidsmaatregelen wordt afgewezen als voor het uitvoeren van de veiligheidsscan geen subsidie is verstrekt voor de veiligheidsscan. Hierop is een uitzondering gemaakt voor gevallen waarin de Minister van Veiligheid en Justitie voor de uitvoering van een veiligheidsscan, bijvoorbeeld via een brancheorganisatie, subsidie heeft verstrekt. Het betreft veiligheidsscans die zijn uitgevoerd in het kader van een specifieke actie die door het Ministerie van Veiligheid en Justitie is geïnitieerd of goedgekeurd en die is bedoeld om de criminaliteit in een sector aan te pakken. Ook deze veiligheidsscans voldoen aan de eis dat zij zijn uitgevoerd door een VKB-adviseur. Het scanrapport vermeldt dat de veiligheidsscan met subsidie van de Minister van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd.

Met de subsidie worden vaak camerabewakingsystemen aangeschaft. Het blijkt dat de kwaliteit van de apparatuur en de deskundigheid van de installateur sterk variëren. Dit terwijl dit bepalend is voor de bruikbaarheid ervan. Een goede installateur maakt een op de vestiging toegespitst organisatorisch plan ofwel cameraplan bij de apparatuur. Om te stimuleren dat ondernemers in zee gaan met een goede installateur, wordt daarom het organisatorisch plan verplicht gesteld. Dit is voor de ondernemer en de (betere) installateurs geen extra last.

Tot slot is gebleken dat sommige ondernemers eerst een verplichting aangaan om maatregelen te laten installeren en daarna een veiligheidsscan laten doen. Teneinde het stimulerende karakter van de regeling te waarborgen worden maatregelen waarvoor al voor de scan verplichtingen zijn aangegaan niet gesubsidieerd.

Artikel II

Er zijn twee subsidieplafonds voor het verlenen van subsidies voor het treffen van veiligheidsmaatregelen. Het eerste betreft de periode tot en met 1 juni 2012. Dit plafond is gereserveerd voor het afhandelen van aanvragen voor het treffen van veiligheidsmaatregelen die zijn opgenomen in veiligheidsscans waarvoor reeds voor de inwerkingtreding van deze regeling subsidie is verstrekt. Het tweede plafond betreft de periode vanaf 1 maart 2012 tot en met 31 juli 2013. Dit subsidieplafond is gereserveerd voor de overige aanvragen om subsidie voor het treffen van veiligheidsmaatregelen. Volgens de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 moeten aanvragen om subsidie zijn ontvangen uiterlijk op de genoemde einddatum vóór 17.00 uur.

Het subsidieplafond voor het subsidie-instrument tijdelijke garantie ondernemingsfinanciering curatieve zorg is in neerwaartse richting bijgesteld. De uitvoeringspraktijk heeft uitgewezen dat een plafond van € 50 mln. voor 2012 toereikend is. De verlaging heeft, op grond van artikel 4:27, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht, geen gevolgen voor reeds ingediende aanvragen.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Naar boven