Logo Delfzijl
Ontwerpbestemmingsplannen, Delfzijl

In het kader van de actualisatie van alle bestemmingsplannen worden voor het centrum van Delfzijl, het havengebied van Delfzijl, Farmsum en geluidzone industrieterreinen Delfzijl nieuwe bestemmingsplannen voorbereid.

ontwerpbestemmingsplan ‘Centrum’

inclusief ontwerpbesluit vaststelling hogere grenswaarden geluidhinder

De grens van het plan is aan de oostzijde de Oosterveldweg, aan de zuidzijde de Damsterkade, aan de westzijde Menno van Coehoornsingel en de begraafplaats. In het plan is aan de noordzijde ook een gedeelte van de Kustweg en omgeving (zeezijde) tot aan de Neptunusstraat opgenomen.

ontwerpbestemmingsplan ‘Havengebied’

Het plangebied ligt aan de noordoostzijde van Delfzijl, op korte afstand van het stadscentrum. Het plan heeft betrekking op de aangelegde haventerreinen langs de Handelskade Oost en Handelskade West, het gebied van de Oude Handelskade en de haventerreinen inclusief het tussen de Oude en Nieuwe Handelskade gelegen havengebied. Ook is in het plangebied meegenomen het water ten westen van de Oosterveldweg inclusief de Damsterkade. De teen van de dijk is de plangrens daar waar het plan grenst aan de zeewering.

ontwerpbestemmingsplan ‘Farmsum’

Het plangebied bevat globaal de dorpskom van Farmsum, het bedrijventerrein Eemskanaaldok, de Nieuweweg en het noordelijk deel van Eemskanaal-Noordzijde. Het gebied wordt globaal begrensd door de zeekering, de Oosterveldweg, het Eemskanaal, het Afwateringskanaal (ten zuiden van de Hogelandsterweg), de Hogelandsterweg, het Eemskanaal (noordelijke aftakking), de Concordiastraat en het Damsterdiep. Ook gemeentewerken en de brandweerkazerne maken deel uit van het plan en het bedrijfsperceel aan Eemskanaal-Noordzijde nummer 6, 8 en 79.

ontwerp bestemmingsplan ‘Facetplan - Geluidzone’

inclusief ontwerpbesluit vaststelling hogere grenswaarden geluidhinder

Het facetbestemmingsplan heeft als doel het juridisch planologisch vastleggen van de gewijzigde geluidruimte (geluidzone) rondom de industrieterreinen in Delfzijl en het opheffen van de tot nu toe geldende geluidzones.

Op grond van de artikelen 54 en 41 van de Wet geluidhinder kan een zone uitsluitend worden gewijzigd bij vaststelling, wijziging of herziening van een bestemmingsplan. Zowel de huidige als de nieuwe geluidzone is gelegen over meerdere bestemmingsplannen (zie het gearceerde gebied op bijbehorende kaartje). Om te voorkomen dat al deze bestemmingsplannen integraal moeten worden herzien, wordt een zogeheten facetbestemmingsplan opgesteld. Hierin wordt enkel één facet (in dit geval industrielawaai) van een planologische regeling herzien, zonder dat onderliggende bestemmingen opnieuw moeten worden bestemd. Een facetplan betreft dus een aanvullende planologische regeling bovenop de reeds voor het plangebied geldende bestemmingsplannen. Met het facetbestemmingsplan wordt de gewijzigde geluidzone planologisch vastgelegd en de oude opgeheven.

Daar waar in de geldende bestemmingsplannen al een regeling ten aanzien van industrielawaai is opgenomen, hetzij in de voorschriften hetzij op de plankaart, wordt deze vervangen door de regeling van dit facetbestemmingsplan, voor zover de plangebieden binnen de nieuwe zonegrens zijn gelegen. Voor het overige blijven de geldende bestemmingsplannen onverminderd van toepassing.

Ter inzage

De ontwerpbestemmingsplannen liggen van 20 december 2012 tot en met 30 januari 2013 ter inzage in het gemeentehuis waar u zich kunt melden bij de receptie van het Klant Contact Centrum (normale openingstijden behalve in de week van kerst beperkt open op maandag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en woensdag 2 januari vanaf 10.00 uur weer geopend) en in de openbare bibliotheek aan de Oude Schans 23 te Delfzijl (normale openingstijden behalve maandag 24 en 31 december gesloten). De plannen met plannummers NL.IMRO.0010.16BP-ON01 (Centrum), NL.IMRO.0010.18BP-ON01 (Havengebied), NL.IMRO.0010.12BP-ON01 (Farmsum) en NL.IMRO.0010.32BP-ON01 (Facetplan - Geluidszone) zijn ook in te zien via www.delfzijl.nl, ‘Bestuur en Beleid’, ‘Ruimtelijke plannen’(onder Beleid), ‘Bestemmingsplannen’. De digitale versie van een bestemmingsplan is juridisch bindend. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie geldt het digitale plan.

Zienswijzen

Tijdens deze termijn kunt u schriftelijke zienswijzen over de ontwerpbestemmingsplannen indienen bij de raad, Postbus 20000, 9930 PA Delfzijl. Vermeldt u bovenaan de brief :

  • ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Centrum’ of

  • ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Havengebied’ of

  • ’zienswijze ontwerpbestemmingsplan Farmsum’ of

  • ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Facetplan - Geluidzone’.

U kunt uw zienswijzen ook mailen naar inspraakruimtelijkeplannen@delfzijl.nl met vermelding van uw naam, adres, woonplaats en de betreffende zienswijze.

Voor mondelinge zienswijzen kunt u voor alle plannen een afspraak maken met de afdeling Ontwikkeling via telefoonnummer (0596) 63 99 49.

Delfzijl, 19 december 2012

Naar boven