Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 18 december 2012, nr. CZW2012-0000715228, tot wijziging van de bijlage II bij het Besluit beheer sociale-huursector

De Minister voor Wonen en Rijksdienst;

Gelet op artikel 26, derde lid, van het Besluit beheer sociale-huursector;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit beheer sociale-huursector wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage II wordt vervangen door bijlage II die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij de bibliotheek van de directie Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, 2511 DP ’s-Gravenhage.

’s-Gravenhage, 18 december 2012

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling is bijlage II bij het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) gewijzigd. De gegevens die in de bijlage opgevraagd worden betreffen het boekjaar 2012 en moeten voor 1 juli 2013 worden aangeleverd. Het betreft de jaarlijkse update die wordt doorgevoerd.

In artikel 26, derde lid, van het Bbsh is geregeld dat de toegelaten instelling jaarlijks een overzicht opstelt met cijfermatige kerngegevens over het verslagjaar.

Het overzicht wordt ingericht overeenkomstig bijlage II bij het Bbsh. De nieuwe bijlage II bij het Bbsh is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Met betrekking tot het verslagjaar 2012 zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • het model “balans”.

    Zowel activa als passiva en de winst- en verliesrekening zijn aangepast, zowel enkelvoudig als geconsolideerd. Deze veranderingen in hoofdstuk 3 komen vrijwel volledig voort uit de herziene richtlijn RJ645 Toegelaten instellingen volkshuisvesting van de Raad voor de Jaarverslaglegging. Corporaties zijn vanaf het verslagjaar 2012 verplicht deze richtlijn te volgen. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

    • a. het classificeren en kwalificeren van de onroerende zaken in exploitatie;

    • b. het aanscherpen van het actuele waarde begrip voor het sociaal en commercieel vastgoed;

    • c. het opnemen van een passage over afschrijvingen;

    • d. de verwerking van opbrengsten van onroerende zaken verkocht onder voorwaarden;

    • e. het opnemen van aangepaste modellen voor de balans en de winst- en verliesrekening;

    • f. het opnemen van een passage over de verwerking van de vennootschapsbelasting.

  • bij een aantal vraagstellingen is een splitsing aangebracht tussen informatie over activiteiten die aangemerkt zijn als diensten van algemeen belang en over activiteiten die geen diensten van algemeen belang zijn.

Administratieve lasten

Deze wijziging heeft voor de corporaties geen noemenswaardige invloed op de administratieve lasten.

Afwijking vaste verandermomenten

Aangezien de toegelaten instellingen de informatie voor 1 juli 2013 bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw moeten aanleveren en ze zich op de wijziging nog moeten voorbereiden, dient deze wijziging zo spoedig mogelijk in werking te treden. Daarom wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Dit levert voor de sector geen problemen op omdat het slechts beperkte aanpassingen betreft.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven