Regeling van de Minister van Economische Zaken van 13 december 2012, nr. WJZ / 12367914, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2012/697/EU van de Commissie van 8 november 2012 wat betreft maatregelen het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van het geslacht Pomacea (Perry) te voorkomen (PbEU 2012, L 311)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op Uitvoeringsbesluit 2012/697/EU van de Commissie van 8 november 2012 wat betreft maatregelen het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van het geslacht Pomacea (Perry) te voorkomen (PbEU 2012, L 311), artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet en artikel 14, aanhef en onderdeel d, van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 12k wordt in de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12l

  • 1. Voor de toepassing van dit artikel verstaan onder:

    uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU:

    uitvoeringsbesluit 2012/697/EU van de Commissie van 8 november 2012 wat betreft maatregelen het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van het geslacht Pomacea (Perry) te voorkomen (PbEU 2012, L 311).

  • 2. Het is verboden het geslacht Pomacea (Perry) in te voeren en binnen Nederland te verspreiden.

  • 3. Voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, die alleen groeien in water of in grond die permanent is verzadigd met water, van oorsprong uit derde landen, mogen slechts in de Europese Unie worden binnengebracht als:

    • a. zij voldoen aan de invoervoorschriften van punt 1 van sectie 1 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU en

    • b. zij, onverminderd de artikelen 12, bij binnenkomst in de Europese Unie overeenkomstig punt 2 van sectie 1 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU zijn geïnspecteerd.

  • 4. Voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, die alleen groeien in water of in grond die permanent is verzadigd met water, van oorsprong uit gebieden in de Europese Unie die overeenkomstig artikel 5 van uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU zijn afgebakend, mogen alleen binnen de Europese Unie in het verkeer worden gebracht als zij voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 13 december 2012

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Doel en inhoud van de regeling

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan uitvoeringsbesluit nr. 2012/697/EU van de Commissie van 8 november 2012 tot vaststelling van maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van het geslacht Pomacea (Perry) te voorkomen (PbEU 2012, L 311, hierna: het uitvoeringsbesluit). Daartoe wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten gewijzigd. De tabel in onderdeel II van deze toelichting geeft een overzicht van de artikelen waarin het uitvoeringsbesluit wordt uitgevoerd.

Het uitvoeringsbesluit betreft maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Europese Unie van het geslacht Pomacea (Perry) (hierna: de appelslak) te voorkomen. De maatregelen zijn ingesteld naar aanleiding van vaststelling van aanwezigheid van de appelslaksoort Pomacea insularum in een regio in Spanje. Gezien de moeilijkheden bij de taxonomische identificatie van de verschillende soorten en het feit dat niet kan worden uitgesloten dat alle soorten schadelijk zijn, is het noodzakelijk het geslacht Pomacea (Perry) als geheel te reguleren. De appelslak kan schadelijke effecten veroorzaken bij waterplanten. Gezien het risico van verspreiding van de appelslak naar percelen en waterlopen en het ontbreken van minder beperkende maatregelen waarmee het door dit organisme veroorzaakte gevaar efficiënt kan worden bestreden, mag de appelslak ingevolge artikel 1 van het uitvoeringsbesluit niet in de Europese Unie worden binnengebracht of verspreid. Ook moet worden voorzien in maatregelen betreffende het binnenbrengen en het binnen de Europese Unie in het verkeer brengen van voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, die alleen groeien in water of in grond die permanent is verzadigd met water (hierna: waterplanten).

In artikel 2, eerste lid, van het uitvoeringsbesluit is bepaald dat waterplanten van oorsprong uit derde landen alleen in de Europese Unie mogen worden binnengebracht als zij voldoen aan specifieke invoervoorschriften. Dit betekent dat waterplanten vergezeld moeten gaan van een certificaat waarop verklaard is dat zij onmiddellijk voor vertrek uit het betrokken derde land vrij zijn bevonden van de appelslak. Bij invoer in de Europese Unie moet ingevolge artikel 2, tweede alinea, van het uitvoeringsbesluit worden geïnspecteerd of de waterplanten aan de gestelde invoervoorwaarden voldoen.

Daarnaast bevat artikel 3 van het uitvoeringsbesluit de bepaling dat waterplanten van oorsprong uit een afgebakend gebied die binnen de Europese Unie in het verkeer worden gebracht vergezeld moeten gaan van een plantenpaspoort.

Een afgebakend gebied, bestaande uit een besmette zone en een bufferzone, moet ingevolge artikel 5 van het uitvoeringsbesluit worden ingesteld als op grond van de resultaten van onderzoek of ander bewijsmateriaal de aanwezigheid van de appelslak op het grondgebied van een lidstaat is vastgesteld. Dit laatste is, voor zover bekend, in Nederland momenteel niet het geval, zodat er nu geen afgebakend gebied wordt ingesteld. Zodra de aanwezigheid van de appelslak in (een deel van) Nederland wordt bevestigd, zullen voor het betreffende gebied op grond van artikel 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen regels worden gesteld. De maatregelen die ingevolge artikel 5 van het uitvoeringsbesluit in een afgebakend gebied moeten worden genomen, omvatten tenminste maatregelen voor de uitroeiing of bestrijding van de appelslak, intensieve monitoring op aanwezigheid van de appelslak en toezicht op vervoer van waterplanten.

Het betreft maatregelen die vóór 28 februari 2015 opnieuw worden bezien (artikel 7 van het uitvoeringsbesluit).

2. Regeldrukeffecten

Het regeldrukeffect van deze regeling is in de praktijk nihil. Voor wat betreft importinspecties zijn er geen consequenties voor administratieve en uitvoeringslasten, aangezien voor opplant bestemde waterplanten reeds inspectieplichtig zijn bij import. Er ontstaat een paspoortplicht voor het binnen de Europese Unie in het verkeer brengen van waterplanten van oorsprong uit een afgebakend gebied in de Europese Unie. In de nulmeting naar administratieve lasten is voor het aanvragen en verkrijgen van ’basis’-plantenpaspoorten/certificaat een administratieve last van € 379,50 per bedrijf vastgesteld. Daarnaast is voor het opnemen van gegevens in het plantenpaspoort 10 minuten gerekend, hetgeen overeenkomt met € 5,06 per keer. Omdat in Nederland de appelslak voor zover bekend niet aanwezig is, is instelling van een afgebakend gebied en introductie van de plantenpaspoortplicht voor waterplanten niet van toepassing. De weging van alternatieven met minder gevolgen voor regeldruk is niet aan de orde, omdat deze regeling 1-op-1 uitvoering betreft van een EU-uitvoeringsbesluit.

3. Inwerkingtreding en vervallen van de regeling

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. In verband met de noodzaak van tijdige uitvoering van het uitvoeringsbesluit is inwerkingtreding van de regeling op zo kort mogelijke termijn aangewezen en wordt niet aangesloten bij een vast inwerkingtredingsmoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

II. Transponeringstabel

Onderstaande transponeringstabel heeft betrekking op Uitvoeringsbesluit 2012/697/EU van de Commissie 8 november 2012 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van het geslacht Pomacea (Perry) te voorkomen (PbEU 2012, L 311). In de tabel is in de rechterkolom aangegeven waar de in de linkerkolom vermelde artikelen van het uitvoeringsbesluit in nieuwe regelgeving zijn verwerkt.

Uitvoeringsbesluit nr. 2012697/EU

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1

Artikel I van deze regeling (artikel 12l, tweede lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 2

Artikel I van deze regeling (artikel 12l, derde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 3

Artikel I van deze regeling (artikel 12l, vierde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 4

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 5, eerste lid

Zodra dit het geval is, zal uitvoeringsregelgeving worden vastgesteld, maar momenteel is dit niet aan de orde (zie paragraaf 1 van de toelichting)

Artikel 5, tweede lid

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 6

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 7

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 8

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven