Logo Nijmegen
Vervanging Damwand westelijke Waalkade 2012, gemeente Nijmegen

Zaaknummer Z12.042147

Met deze kennisgeving brengen wij u op de hoogte van het voornemen tot het vervangen van de damwand aan het westelijke deel van de Waalkade, gelegen tussen de spoorbrug en de Grotestraat te Nijmegen. Tevens informeren wij u over de mogelijkheid hierop te reageren.

De 660 meter lange damwand moet in zijn geheel worden vervangen omdat de huidige staat van de constructie dusdanig slecht is dat deze rekenkundig op is en niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen. Metingen bevestigen dat de kade instabiel is en dat de wand ernstig aan corrosie onderhevig is. Maatregelen om de levensduur van de huidige damwand te verlengen worden niet zinvol geacht. Een complete vervanging van de damwand is uit veiligheidsoogpunt noodzakelijk en daarnaast om de kade weer geschikt te maken voor alle gebruiksdoeleinden.

De Gemeente Nijmegen is voornemens de vervanging van de damwand in het laagwaterseizoen van 2013 (april tot oktober) uit te voeren. Hiervoor is een omgevingsvergunningaanvraag met de activiteiten “Bouwen van een bouwwerk” (vervangen van de damwand), “Strijdig gebruik bestemmingsplan” (ontheffing i.v.m. strijdig gebruik), “Slopen op grond van het bestemmingsplan” (opheffen graafverbod ter bescherming van de archeologische waarden voor het verwijderen van de bestaande damwand), “Slopen in een Rijksbeschermd stadsgezicht” (ter voorkoming van onbebouwde terreinen in een Rijksbeschermd stadsdeel) en “Werk of werkzaamheden uitvoeren” (opheffen graafverbod ter bescherming van de archeologische waarden voor het graven van leidingsleuven t.b.v. de walstroom) op grond van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) bij de gemeente Nijmegen ingediend.

Tevens is er een vergunning op grond van de Waterwet aangevraagd bij Rijkswaterstaat (vastleggen van de nieuwe ligging van de damwand en toestemming om werkzaamheden uit te voeren in de zone van de primaire waterkering).

De gemeenteraad van de Gemeente Nijmegen heeft op 14 november 2012 besloten op grond van paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening een gecoördineerde procedure voor de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het project toe te passen. Dit betekent dat op de gecoördineerde voorbereiding en bekendmaking van de besluiten de uitgebreide procedure beschreven in paragraaf 3.3 van de Wabo van toepassing is. Dit betekent o.a. dat Burgemeester en Wethouders van Nijmegen de ontwerp-besluiten ter inzage leggen, en er voor zorgdragen dat de bij hen ingediende zienswijzen door de bevoegde gezagen worden behandeld en dat besluitvorming plaatsvindt.

Inzage

De genoemde ontwerp-omgevingsvergunning en ontwerp-vergunning op grond van de Waterwet, liggen ter inzage van donderdag 20 december 2012 tot en met woensdag 30 januari 2013. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Rijkswaterstaat, Waterdistrict Boven-Rijn en Waal, St. Annastraat 261 te Nijmegen;

  • Gemeente Nijmegen, Stadswinkel, Mariënburg 75 te Nijmegen;

Indien u niet in staat bent tijdens de kantooruren de stukken in te zien, dan kunt u contact opnemen met de Gemeente Nijmegen (zie onderstaand telefoonnummer).

De stukken zijn tevens in te zien via internet: http://bekendmakingen.nijmegen.nl.

Zienswijzen

Een ieder kan met ingang van 20 december 2012 tot en met 30 januari 2013 schriftelijk of mondeling bij de Gemeente Nijmegen een zienswijze indienen. De zienswijzen kunnen worden gezonden naar:

Het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Nijmegen

Afdeling Omgevingskwaliteit

Postbus 9105

6500 HG NIJMEGEN

Graag onder vermelding van zaaknummer Z12.042147. En omdat de terinzagelegging betrekking heeft op meerdere ontwerp-besluiten, verzoeken wij u duidelijk aan te geven op welk ontwerp-besluit uw zienswijze betrekking heeft.

Iedereen die zienswijzen inbrengt kan verzoeken om persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Na het nemen van een besluit op de aanvraag voor omgevingsvergunning door Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Nijmegen en het nemen van een besluit op de aanvraag op grond van de Waterwet door Rijkswaterstaat, kan door belanghebbenden hiertegen beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer ing. J.S.M. Pastoors van de Gemeente Nijmegen (via het algemene telefoonnummer van de Gemeente Nijmegen: 14024).

Nijmegen, 19 december 2012

Het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Nijmegen

Naar boven