Besluiten marktanalyses toegang glasvezelnetwerk (FttO) en wholesale breedband en huurlijnen (HKWBT/HL), OPTA

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit deelt twee marktanalysebesluiten mede.

Besluit marktanalyse ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (ODF-access (FttO))

Het college heeft geconcludeerd dat er een markt bestaat voor ODF-access (FttO, Fiber to the Office). Op grond van de dominantieanalyse wordt KPN aangewezen als partij met aanmerkelijke macht op deze markt. Het college heeft KPN derhalve verplichtingen opgelegd. KPN dient andere partijen toegang te geven tot haar zakelijke glasvezelnetwerk (ODF-access (FttO)) tegen kostengeoriënteerde tarieven en non-discriminatoire voorwaarden. Op basis van deze verplichtingen wordt de concurrentie op de zakelijke retailmarkten versterkt.

Besluit marktanalyse hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en wholesale huurlijnen (HKWBT/HL).

Het college heeft geconcludeerd dat er een markt bestaat voor hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en -huurlijnen. Op grond van de dominantieanalyse is KPN aangewezen als partij met aanmerkelijke macht op deze markt. Het college heeft KPN derhalve verplichtingen opgelegd. KPN dient andere partijen toegangsdiensten over haar koper- en glasvezelnetwerk te leveren tegen kostengeoriënteerde tarieven en non-discriminatoire voorwaarden. Door inkoop van deze toegangsdiensten kunnen aanbieders beter concurreren op de zakelijke retailmarkten.

De ontwerpbesluiten zijn ter consultatie voorgelegd aan belanghebbenden en ter notificatie aan de Europese Commissie. De besluiten (met kenmerk OPTA/AM/2012/203110 en  OPTA/AM/2012/203111) zijn gepubliceerd op de website van OPTA, www.opta.nl. De besluiten treden in werking op 1 januari 2013.

Naar boven