Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 december 2012, MC-U-3146951 houdende wijziging van de Regeling verslaggeving WTZi in verband met beperking van administratieve lasten en wijziging van de regels inzake waardebepaling vastgoed

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 15 en 16 van de Wet toelating zorginstellingen en hoofdstuk VII van het Uitvoeringsbesluit WTZi:

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verslaggeving WTZi wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel b komt te luiden:

b. jaarverslaggeving: de verslaglegging bestaande uit de jaarrekening en de overige gegevens;.

2. Onderdeel d vervalt.

3. In onderdeel e vervallen de woorden: en het jaarverslag.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a vervalt de zinsnede: , alsmede en voor zover nodig in afwijking daarvan, met inachtneming van bijlage 1 bij deze regeling.

2. Onderdeel d vervalt.

C

Artikel 8 vervalt.

D

De bijlagen 1 en 2 bij de Regeling verslaggeving WTZi vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt de Regeling verslaggeving WTZi op twee punten.

In de eerste plaats worden de regels omtrent de wijze waarop en de vorm waarin de gegevens betreffende de exploitatie van de instelling dienen te worden verstrekt gewijzigd.

In de tweede plaats wordt de bepaling geschrapt die opdraagt om bij de jaarverslaggeving zonodig af te wijken van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving en voor zover nodig in afwijking daarvan bijlage 1 in acht te nemen.

Artikel I

Schrappen jaarverslag

De artikelen 15 en 16 van de WTZi vormen de grondslag voor de maatschappelijke jaarverantwoording van een zorginstelling; de Regeling verslaggeving WTZi noemt dit het jaardocument; dit document bestaat uit de jaarverslaggeving en specifieke informatie. De jaarverslaggeving op haar beurt bestaat uit de jaarrekening in de zin van artikel 361 van Titel 9 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, het maatschappelijk verslag (in termen van de regeling het jaarverslag) en overige gegevens. De wijziging van deze regeling laat de verplichtingen op grond van het Burgerlijk Wetboek ongemoeid.

De Regeling verslaggeving WTZi omschrijft het jaarverslag als het verslag waarin het bestuur van de zorginstelling externe belanghebbenden informeert en verantwoording aflegt over de gang van zaken bij de zorginstelling en de uitkomsten van het gevoerde beleid in het desbetreffende jaar en de aanwending van middelen in dat jaar. Op grond van artikel 9 van de Regeling verslaggeving WTZi moeten de gegevens in elektronische vorm worden ingediend bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in september 2011 het convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg afgesloten. Dit convenant is bij brief van 6 september 20111 aan de Tweede Kamer gezonden. Een van de afspraken uit dit convenant betreft het terugdringen van de administratieve lasten. Door die terugdringing komt er meer tijd voor de cliënt vrij.

In dat kader is de jaarverslaglegging en de gegevensuitvraag in het kader van het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JMV) zowel voor de curatieve zorg als de langdurige zorg doorgelicht met het oog op vermindering van de administratieve lasten voor zorgaanbieders.

Onder meer heeft een inventarisatie plaatsgevonden van het gebruik van de informatie uit het JMV door informatievragende partijen als de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij deze inventarisatie stond centraal welke gegevens uit het JMV noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden van de hiervoor genoemde partijen.

Uitkomst is dat het opstellen van een afzonderlijk maatschappelijk verslag naast het aanleveren van de jaarrekening en overige kerngegevens over het functioneren van de organisatie in feite voor de instelling dubbel werk betekent en leidt tot een onnodige belasting van de organisatie. Daarnaast is gebleken dat de lasten die gepaard gaan met het opstellen van een dergelijk afzonderlijk maatschappelijk verslag op de wijze zoals het JMV dat vereist, niet opwegen tegen de baten voor bijvoorbeeld de informatievragende partijen.

De uitkomsten van de inventarisatie zijn door VWS zowel bij de informatievragende partijen als tijdens vier bijeenkomsten met zorginstellingen getoetst. Men kan zich vinden in het besluit de verplichting tot het indienen van een maatschappelijk verslag te laten vervallen. In verband daarmee is het maatschappelijke verslag in verschillende bepalingen van de regeling geschrapt.

De verplichting tot het indienen van de jaarrekening en de set van overige gegevens blijft van kracht. De doorlichting heeft ook geleid tot een lastenverlichting voor de aanlevering van de overige gegevens. De doorlichting van het JMV heeft geleid tot nagenoeg een halvering van dit document.

Schrappen uitzondering

In artikel 3, onderdeel a van de Regeling verslaggeving WTZi is vorig jaar een zinsnede toegevoegd die de instellingen opdraagt om bij de jaarverslaggeving, voor zover nodig in afwijking van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving, te werk te gaan volgens de instructies, neergelegd in de toen aan de regeling toegevoegde bijlage 1. Dit had betrekking op de wijze waarop de herwaardering op basis van gemiddeld rendement moet plaatsvinden. De reden voor de toevoeging van dat onderdeel aan artikel 3 was gelegen in het feit dat de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving door de Raad voor de Jaarverslaggeving nog niet waren aangepast. Dat is inmiddels wel gebeurd. De afwijkingsbepaling is derhalve niet langer noodzakelijk. De aanpassing van artikel 3, onderdeel a, wordt met de onderhavige wijziging ingetrokken.

Artikel II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013. De inhoud van de regeling is evenwel materieel bij de belanghebbenden reeds bekend sinds de mededeling in de Staatscourant op 2 november 2012 dat de Minister het nieuwe model-jaardocument maatschappelijke verantwoording 2013 heeft vastgesteld, dat te vinden is op www.jaarverslagenzorg.nl.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.


X Noot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2010–2011, 30 597, nr. 202

Naar boven