Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2012, Z-3143302, houdende wijziging van de Regeling aanspraken zorgverzekering BES en de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES in verband met wijzing van het pakket en vaststelling premie percentages 2013

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 6, tweede lid, 8, zevende lid, 10, zesde lid, 11, vierde lid, en 12, derde lid, van het Besluit zorgverzekering BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aanspraken zorgverzekering BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.2.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Eerstelijnspsychologische zorg omvat niet hulp bij werk- en relatieproblemen.

B

Artikel 1.3.1, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De zorg, bedoeld in het eerste lid omvat niet:

    • a. de tweede of volgende in-vitrofertilisatiepoging;

    • b. vruchtbaarheidsgerelateerde zorg, indien de verzekerde vrouw drieënveertig jaar of ouder is, behoudens voor zover het een in-vitrofertilisatiepoging betreft die reeds is aangevangen voordat de verzekerde vrouw de leeftijd van drieënveertig jaar heeft bereikt;

    • c. ooglaseren;

    • d. acnébehandeling op verwijzing van een dermatoloog;

    • e. hulp bij werk- en relatieproblemen;

    • f. behandeling van plagiocefalie en brachycefalie zonder craniosynostose met een redressiehelm.

C

In artikel 1.4.1, onderdeel d, wordt ‘vier’ vervangen door ‘drie’ en wordt ‘jaar’ vervangen door: kalenderjaar.

D

Artikel 1.4.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, vervalt subonderdeel 5.

2. In het eerste lid, onderdeel b, worden de subonderdelen 6 en 7 vernummerd tot 5 en 6.

3. In het eerste lid, onderdeel b, vervallen de subonderdelen 8 tot en met 12.

4. In het eerste lid, onderdeel b, worden de subonderdelen 13 tot en met 18 vernummerd tot 7 tot en met 12.

5. Onderdeel c van het eerste lid komt te vervallen, en onderdeel d van dat lid wordt verletterd tot onderdeel d.

6. In het eerste lid, onderdeel c (nieuw), wordt ‘indien sprake is van een FEV1/VC kleiner dan 60%’ vervangen door: indien sprake is van stadium II of hoger van de GOLD Classificatie voor COPD.

7. In het tweede lid wordt ‘achttien jaar en ouder’ vervangen door ‘achttien jaar of ouder’ en ‘negen’ vervangen door: twintig.

8. In het vijfde lid wordt ‘onderdeel b, 17°,’ vervangen door: onderdeel b, 11°,.

9. In het zesde lid wordt ‘onderdeel b, 18°,’ vervangen door: onderdeel b, 12°,.

10. In het zevende lid wordt ‘onderdeel b, 7°,’ vervangen door: onderdeel b, 6°,.

11. In het negende lid wordt ‘onderdeel b, 16°,’ vervangen door: onderdeel b, 10°,.

12. In het achtste lid wordt ‘ontslag of beëindiging van de behandeling’ vervangen door: ontslag naar huis of beëindiging van de behandeling in een instelling.

E

Artikel 1.5.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘consult’ vervangen door: tandheelkundig consult.

2. In het eerste lid, onderdeel d, vervalt: vanaf de leeftijd van zes jaar.

3. Het eerste lid, onderdeel l, komt te luiden:

  • l. tandvervangende hulp met niet-plastische materialen alsmede het aanbrengen van tandheelkundige implantaten, indien het de vervanging van een of meer ontbrekende, blijvende snij- of hoektanden betreft die niet zijn aangelegd, dan wel omdat het ontbreken van die tand of die tanden het directe gevolg is van een ongeval;.

4. In het eerste lid, onderdeel m, vervalt: indien het de vervanging van een of meer ontbrekende, blijvende snij- of hoektanden betreft die niet zijn aangelegd, dan wel omdat het ontbreken van die tand of die tanden het directe gevolg is van een ongeval.

5. In het derde lid wordt ‘als bedoeld in het eerste of tweede lid’ vervangen door: dan bedoeld in het eerste of tweede lid.

F

Artikel 1.7.14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘krukken, loophulpen met drie of vier poten, looprekken, rollators en loopwagens’ vervangen door: loopwagens, niet zijnde rollators, loopfietsen en trippelstoelen.

2. Onderdeel b vervalt onder vernummering van de onderdelen c tot en met e tot b tot en met d.

G

In artikel 1.7.19 wordt ‘1.71’ vervangen door: 1.7.1.

H

Artikel 4.1 vervalt.

I

Artikel 4.2 komt als volgt te luiden:

Artikel 4.2

Zolang niet anders wordt bepaald, bestaat aanspraak op brillen en contactlenzen anders dan als bedoeld in artikel 1.7.10, tot een bedrag van maximaal $ 170 per twee kalenderjaren voor verzekerden van achttien jaar of ouder en van maximaal $ 170 per kalenderjaar voor verzekerden jonger dan achttien jaar.

ARTIKEL II

In de artikelen 1 en 2 van de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES wordt ‘2012’ telkens vervangen door: 2013.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt inwerking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

1. Algemeen

Met deze regeling is de Regeling aanspraken zorgverzekering BES gewijzigd. Deze wijzigingen betreffen voor zover dat mogelijk en noodzakelijk is vergelijkbare maatregelen als die in het Zvw- en AWBZ-pakket in Nederland zijn genomen, alsmede maatregelen die noodzakelijk zijn om de groei van de zorgkosten (ruim 30% in 2012 ten opzichte van 2011) in Caribisch Nederland in te perken.

Het zorgkantoor BES is conform artikel 7 van het Besluit zorgverzekering BES om advies gevraagd over de wijzigingen voor 2012. De reactie van het zorgkantoor BES is meegenomen bij de beslissingen over de pakketmaatregelen.

2. Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Aan artikel 1.2.2 is een lid toegevoegd, waarin wordt bepaald dat er niet langer aanspraak bestaat op hulp bij werk- en relatieproblemen bij eerstelijnspsychologische zorg. Dit is conform een aanpassing van het Nederlandse zorgverzekeringspakket per 1 januari 2013.

Onderdeel B

Met het toevoegen van onderdeel c in artikel 1.3.1, derde lid, wordt een deel van de maatregelen die in Nederland zijn genomen bij de in-vitrofertilisatiepoging (ivf-poging) overgenomen. Het gaat daarbij om het schrappen van de aanspraak op vruchtbaarheidsgerelateerde zorg, inclusief de ivf-poging, bij vrouwen van 43 jaar en ouder, tenzij de zorg al is aangevangen op de dag voordat de vrouw 43 wordt.

Voor Nederland geldt daarnaast dat voor vrouwen jonger dan 38 jaar, het aantal terug te plaatsen embryo’s bij de eerste twee ivf-pogingen wordt teruggebracht van twee naar één. Bij de derde ivf-poging blijft de aanspraak op terugplaatsing van twee embryo’s gehandhaafd. Deze maatregel wordt voor Caribisch Nederland niet overgenomen. Voor vrouwen uit Caribisch Nederland, voor wie aanspraak bestaat op één ivf-poging, blijft de terugplaatsingen van 2 embryo’s bestaan.

Parallel aan de aanpassing in artikel 1.2.2 ten aanzien van eerstelijnspsychologische zorg wordt ook bij medisch specialistische zorg hulp bij werk- en relatieproblemen uit het pakket geschrapt.

Conform de aanpassing van het te verzekeren pakket in Nederland per 1 januari 2013 wordt de behandeling van plagiocefalie en brachycefalie zonder craniosynostose met een redressiehelm geschrapt.

Onderdeel C

Conform de aanpassing van het te verzekeren pakket in Nederland bestaat er vanaf 1 januari 2013 nog een aanspraak op drie behandeluren voor dieetadvisering.

Onderdeel D

Met de wijzigingen in artikel 1.4.2 wordt de aanspraak voor fysiotherapie en oefentherapie in lijn gebracht met de aanspraak in Nederland.

De aandoeningen bedoeld in de subonderdelen 5 en 8 tot en met 12 van het eerste lid, onderdeel b, en het eerste lid, onderdeel c, zijn in Nederland per 1 januari 2012 uit het te verzekeren pakket geschrapt, in verband met een wens tot bezuiniging op het onderdeel fysiotherapie en een daartoe strekkend advies van het College voor Zorgverzekeringen.

In lijn met de aanspraak in Nederland is met de wijziging van het tweede lid bepaald dat er geen aanspraak is op de eerste twintig behandelingen. Bovendien wordt in lijn daarmee ook de uitzondering in de overgangs- en slotbepalingen geschrapt (zie onderdeel I).

Conform de wijziging in Nederland is met de wijziging in het derde lid, onderdeel c (nieuw), de verouderde beschrijving van de aandoening COPD geactualiseerd.

De wijziging in het achtste lid betreft een verduidelijking van de tekst die geen inhoudelijke gevolgen heeft.

Onderdeel E

De wijziging in artikel 1.5.1, eerste lid, onderdeel b, bevat een tekstuele verduidelijking.

Met de wijziging in artikel 1.5.1, eerste lid, onderdeel d, wordt, conform de aanpassing van het te verzekeren pakket in Nederland per 1 januari 2013 de ondergrens geschrapt van de aanspraak op fluorideapplicaties. De aanspraak op professionele fluorideapplicaties bestaat hiermee vanaf het doorbreken van het eerste element van het blijvend gebit.

Ten onrechte was de toevoeging ‘indien het de vervanging van een of meer ontbrekende, blijvende snij- of hoektanden betreft die niet zijn aangelegd, dan wel omdat het ontbreken van die tand of die tanden het directe gevolg is van een ongeval’ toegevoegd aan artikel 1.5.1, eerste lid, onderdeel m, in plaats van onderdeel l. Met de wijziging in beide onderdelen wordt dat hersteld.

De wijziging in het derde lid betreft een tekstuele aanpassing die geen inhoudelijke gevolgen heeft.

Onderdeel F

Met het schrappen van artikel 1.7.14, onderdelen a en b, bestaat er vanaf 1 januari 2013, conform de aanpassing van het te verzekeren pakket in Nederland, niet langer een aanspraak op eenvoudige loophulpmiddelen.

Onderdeel G

De wijziging van artikel 1.7.19 betreft een tekstuele correctie.

Onderdeel H

Met het schrappen van artikel 1.5.1, eerste lid, onderdeel c, wordt de aanspraak in lijn gebracht met het te verzekeren pakket in Nederland.

Onderdeel I

In artikel 4.2 wordt de bepaling over fysiotherapie en oefentherapie geschrapt om de aanspraak in lijn te brengen met de aanspraak in Nederland.

Artikel II

De Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES is gewijzigd om de premiepercentages voor 2013 vast te stellen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven