Logo Gelderland
Bekendmaking ontwerpbesluiten voor het project ‘Uiterwaardvergraving Doorwertsche Waarden’, Gelderland

Achtergrond

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen opgesteld die uiterlijk in 2015 moeten zijn afgerond. Deze maatregelen, waarvan de Uiterwaardvergraving Doorwerthse waarden er één is, zijn vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Het vergraven van deze uiterwaard aan de zuidoever van de Rijn is één van de maatregelen waarmee het rijk voor 2015 de veiligheidsdoelstelling wil halen en de ruimtelijke kwaliteit wil verbeteren. De taakstelling voor waterstanddaling is gesteld op 3 cm.

De essentie van de ingreep in de Doorwerthse Waarden zit in het landinwaarts verplaatsen van de zomerkade waardoor het zomerbed van de rivier wordt verbreed en het versmallen van het obstakel “terp met steenfabriek” door het verplaatsen van het tasveld van de steenfabriek van de zuidzijde naar de westzijde van de terp. Hiermee wordt de waterstandsdaling van 3,0 cm gerealiseerd conform de in de PKB Ruimte voor de Rivier aangegeven taakstelling.

Ter inzage te leggen ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 20 december 2012 tot en met woensdag 30 januari 2013 liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • ontwerpvergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • ontwerp Projectplan op grond van de Waterwet;

  • ontwerpvergunning op grond van de Waterwet;

  • ontwerpvergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening.

Tijdens de inzage periode kunt u uw zienswijze op deze ontwerpbesluiten indienen.

Het voornemen

De Doorwerthse waarden liggen aan de noordoever van de Neder-Rijn, nabij de kern Doorwerth, in de gemeente Renkum. De uiterwaard bevindt zich tussen de met bos begroeide stuwwal en de Nederrijn. Blikvangers in het gebied zijn het eeuwenoude kasteel Doorwerth en de steenfabriek. De uiterwaard wordt visueel doorsneden door de Heterense brug in de A50 over de Nederrijn.

De Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden bestaat uit een aantal activiteiten. De zomerkade blijft op dezelfde hoogte als de huidige kade zodat de overstromingsfrequentie voor het achterliggende agrarische gebied niet verandert. Het areaal landbouwgrond binnen de zomerkade neemt wel af. Het gebied tussen de nieuwe kade en de rivier wordt afgevlakt en zodanig beheerd dat de doorstroomcapaciteit wordt geoptimaliseerd. De bestaande zomerkade wordt afgegraven. Tussen de nieuwe zomerkade en de rivier ontstaat een brede droognatte overgangszone. Bestorting wordt alleen teruggebracht onder het waterpeil (uit het zicht).

De terp wordt aan de oostzijde met 15 meter verbreed. Aan de oost- en de westzijde komt er een (ooi-)bos dat bestaat uit scala aan vegetatietypen. In het westelijke ooibos komt een hoogwatervluchtplaats. De loswal van de steenfabriek blijft in gebruik. Tussen de loswal en de terp komt een weg. Op de oude zomerkade komt een wandelpad. Vanaf dit wandelpad gaat bij het oostelijke ooibos een wandelpad naar het noorden. In het Ei van Thijsse komt een passantensteiger voor bezoekers aan kasteel Doorwerth.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Gemeentehuis Renkum, Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG Oosterbeek

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem

  • Waterschap Vallei & Eem, Steenbokstraat 10, 7320 AC Apeldoorn

De besluiten zijn ook te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Nederrijn’ → klik ‘Doorwerthsche Waarden’ → klik ‘Ontwerpbesluiten’.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Boskalis B.V., Omgevingsmanager Doorwerthsche Waarden, de heer R. J. Jonker (T 06 - 55 18 23 94).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Doorwertsche Waarden, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026 - 359 8381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van donderdag 20 december 2012 tot en met woensdag 30 januari 2013 kunt u uw zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk of anders mondeling. In geval van een schriftelijke zienswijze dienen het zaaknummer 2012-013705 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures Doorwertsche Waarden

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Doorwertsche Waarden, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026-3598381).

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit gewijzigd wordt vastgesteld.

Arnhem, 19 december 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Zaaknummer 2012-013705

Naar boven