Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 30 november 2012, nummer 2012-000688274, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdendertiende wijziging)

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 2.2, eerste lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 komt te luiden als aangegeven in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 december 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 november 2012

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

BIJLAGE 1

Luchthaven

Internationale luchthavencode

Aleppo International Airport

ALP

Ankara Esenboga International Airport

ESB

Banjul Yundum International Airport

BJL

Beijing Capital International Airport

PEK

Cairo International Airport

CAI

Casablanca Mohammed V International Airport

CMN

Damascus International Airport

DAM

Denpasar Bali International Airport

DPS

Harare International Airport

HRE

Hong Kong International Airport

HKG  

Istanboel International Atatürk Airport

IST

Istanboel Sabiha Gökçen International Airport

SAW

Jakarta Soekarno Hatta International Airport

CGK

Johannesburg International Airport

JNB

Kathmandu-Tribhuvan International Airport

KTM

Luanda 4 de Fevereiro International Airport

LAD

Lusaka International Airport

LUN

Moskou Sheremetjevo International Airport

SVO

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

Panama Stad-Tocumen International Airport

PTY

Quito Mariscal Sucre International Airport

UIO

Sao Paulo Guarulhos International Airport

GRU

Singapore Changi International Airport

SIN

Teheran Imam Khomeini International Airport

IKA

Tripoli International Airport

TIP

TOELICHTING

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wijst de vervoerders aan die de documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Hiervoor zijn alle vervoerders aangewezen indien zij vanaf bepaalde luchthavens naar Nederland vliegen. Om de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens. Naast de publicatie van de lijst in de Staatscourant worden alle luchtvaartmaatschappijen die een regelmatige lijndienst op Schiphol onderhouden door middel van een brief rechtstreeks op de hoogte gesteld van de gewijzigde lijst.

De ervaringsgegevens van januari 2012 tot en met juli 2012 hebben geleid tot een aangepaste lijst van vijfentwintig afschriftplichtige luchthavens. Eenentwintig luchthavens die het laatste half jaar op de lijst worden genoemd, blijven gehandhaafd. Vier luchthavens zijn van de lijst gehaald en vier luchthavens zijn aan de lijst toegevoegd. De luchthavens Abuja Nnamdi Azikiwe International Airport en Colombo Bandaranaike International Airport zijn van de lijst gehaald omdat op deze luchthavens niet meer (rechtstreeks) wordt gevlogen. De luchthavens Guangzhou Baiyun International Airport en Jerevan Zvartnots International Airport zijn van de lijst gehaald omdat in genoemde periode geen ongedocumenteerde vreemdelingen vanaf deze luchthaven zijn aangevoerd. De luchthavens Aleppo International Airport (Syrie), Damascus International Airport (Syrie), Harare International Airport (Zimbabwe) en Singapore Changi International Airport zijn nieuw op de lijst geplaatst op basis van de aanvoer van ongedocumenteerden vanaf deze luchthavens, op basis van (trend)informatie over deze luchthavens of als preventieve maatregel.

De invoeringstermijn bedraagt minder dan twee maanden en wijkt daarmee af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze regeling betreft een aanpassing van de lijst met afschriftplichtige luchthavens, waarvoor afwijking van het kabinetsstandpunt is toegestaan (uitzonderingsgrond 1, Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309, blz. 4), namelijk dat de wijziging gepaard is gegaan met afspraken en overleg met de luchtvaartmaatschappijen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven