Subsidies aan Onderzoek 2012,stimuleringsfonds voor de pers

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een bedrag van in totaal € 111.174,- beschikbaar te stellen aan 3 onderzoeksprojecten op basis van de artikel 8.15 van de Mediawet 2008.

Dit artikel biedt het Stimuleringsfonds de mogelijkheid subsidie te verstrekken aan onderzoek in het belang van de bedrijfstak indien opzet en uitvoering van het onderzoek door het Fonds worden goedgekeurd en het onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds: het handhaven en bevorderen van de pluriformiteit van de pers. Verder is bij de Regeling subsidieplafonds 2012 aanvullend bepaald dat de beoogde onderzoeksresultaten bruikbaar zijn voor de vernieuwing of verbetering van bedrijfsprocessen bij organisaties in de persbedrijfstak. Voor subsidieverlening aan onderzoeken is in 2012 een bedrag beschikbaar van € 200.000 met een maximum van € 75.000 per onderzoeksproject voor een projectduur van maximaal een jaar. Aanvragen konden worden ingediend tot 31 augustus 2012.

Het bestuur heeft besloten drie aanvragen voor een uitkering in aanmerking te laten komen. Voor al deze projecten geldt dat de resultaten van de onderzoeken ingezet kunnen worden om het journalistieke proces van nieuwsorganisatie te vernieuwen of te verbeteren.

1. Mathilde Sanders - ‘Eigenaren van het nieuws’ (€ 30.000) - 12 november 2012

Doel van dit onderzoek is om te analyseren hoe ‘alternatieve’ vormen van media-eigendom, zoals dat van stakeholders als werknemers (journalisten) en consumenten (lezers), werken en wat deze inhouden voor de uitvoering van democratische taken door de pers. Over deze ‘alternatieve’ vormen is minder bekend dan over de klassieke aandeelhouders, zoals de kredietverschaffers die op dit moment dominant zijn als eigenaren van de gedrukte Nederlandse pers.

Het gaat om kwalitatief verkennend wetenschappelijk onderzoek waarover periodiek op journalistieke wijze verslag wordt gedaan. Het resultaat van het onderzoek zal een antwoord op de vraag zijn of de eigendomsverhoudingen gevolgen hebben voor de werkwijze op de redactie. De resultaten worden gepresenteerd in een rapport en in journalistieke artikelen voor onder meer Villamedia.

2. Universiteit van Amsterdam, ASCoR - ‘De nieuwswaarde van corporate PR als voorspeller van journalistieke verwerking (€ 16.174) - 20 november 2012

In aanvulling op eerdere onderzoeken gaat de onderzoeker dr. P. Schafraad trachten te verklaren waarom persberichten de ene keer ogenschijnlijk zomaar worden overgenomen en de andere keer juist aanleiding zijn voor een eigen journalistieke productie. De onderzoeksresultaten gaan de journalistiek concrete handvaten bieden om efficiënt en kritisch om te gaan met de druk uit de PR-sector en te waken over de pluriformiteit van het nieuws.

3. Lokaalmondiaal - ‘Buitenlandjournalistiek: kansen en mogelijkheden’ (€ 65.000) - 20 november 2012

De doelstelling van dit onderzoek is het bepalen van de manier waarop buitenlandjournalistiek in Nederland verandert en op welke manier nieuwe methoden ingezet kunnen worden om ervoor te zorgen dat een groter publiek wordt bereikt.

Het onderzoek wordt gedaan middels een nieuwsanalyse, een enquête onder Nederlands publiek, diepte-interviews met correspondenten en buitenlandjournalisten in 12 verschillende landen en het bij elkaar brengen van experts en journalisten in een werkconferentie.

De resultaten worden bekend gemaakt door middel van de publicatie van een onderzoeksrapport, de productie en publicatie van een magazine (breed gedistribueerd) en door middel van bekendmaking tijdens de Avond van de Buitenlandjournalistiek in 2013.

(Mededeling ingevolge artikel 8.19 Mediawet 2008)

Naar boven