Logo Maasgouw
Tervisielegging de gecoördineerde besluiten ten behoeve van het project ‘Brede School Maasbracht’, Maasgouw

Op grond van het coordinatiebesluit Brede School, zoals dat door de gemeenteraad van Maasgouw is vastgesteld op 6 oktober 2011, heeft de voorbereiding en bekendmaking van het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht” gecoördineerd plaatsgevonden met de voorbereiding en bekendmaking van de volgende uitvoeringsbesluiten:

  • a. Omgevingsvergunning voor de activiteit “bouwen” van de Brede School;

  • b. Besluit vaststelling hogere grenswaarde, zoals bedoeld in de Wet Geluidhinder, ten behoeve van het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht”.

Voorts is gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht” door de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

In het kader van het voorgaande geven burgemeester en wethouders van Maasgouw kennis van het volgende.

Bestemmingsplan vastgesteld door:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 Wet ruimtelijke ordening bekend dat het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht” is vastgesteld door de gemeenteraad van Maasgouw bij besluit d.d. 1 november 2012. Het vastgestelde bestemmingsplan wijkt op onderdelen af van het ontwerp-bestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, te weten:

  • het aantal psychogeriatrische kamers is verhoogd naar 32,

  • het rapport externe veiligheid is aangepast naar aanleiding van het gewijzigde aantal psychogeriatrische kamers,

  • de parkeerbalans is geactualiseerd,

  • er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om ter plaatse van de Kruisweg de bouwvlakgrens te overschrijden,

  • de woningaantallen ter plaatse van de verkochte grond is vastgesteld,

  • er is een bouwverbodzone tussen de verkochte grond en de niet verkochte grond opgenomen met een maximale breedte van 10 meter aan weerzijden van de grens tussen deze gronden,

  • er is een afwijkingsbevoegdheid om opgenomen, onder voorwaarden, te kunnen bouwen binnen de bouwverbodzone;

Besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan, vastgesteld door:

Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 6.12 lid 4 Wro bekend dat de gemeenteraad op 1 november 2012 hebben besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor het gebied, zoals dat is begrepen in het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht”.

Ingevolge artikel 6.12 lid 2 Wro kan de gemeenteraad besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het bestemmingsplan begrepen gronden anderszins is verzekerd en er geen noodzaak is tot het bepalen van een tijdvak/fasering of het stellen van eisen en regels zoals bedoeld in artikel 6.12 lid 2 sub b en c Wro. In de onderhavige situatie is het kostenverhaal anderszins verzekerd en is het stellen van eisen en regels inzake tijdvak etc niet noodzakelijk, nu de gemeente ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan eigenaresse is van alle gronden in het plangebied.

Omgevingsvergunning voor het bouwen van de Brede School, verleend door:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw maken bekend dat zij bij besluit van 27 november 2012 op grond van artikel 2.1, lid 1 onder a, c en d, juncto artikel 2.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening (Wro) een omgevingvergunning hebben verleend voor de activiteit “bouwen” ten name van de gemeente Maasgouw, ten behoeve van de nieuwbouw van de brede school Maasbracht.

Hogere grenswaardenbesluit vastgesteld door:

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 4 juni 2012 een hogere waarde, als bedoeld in artikel 59 en 83 van de Wet geluidhinder en artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening, hebben vastgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht”.

In het gebied aan de Kruisweg zullen, naast een brede school, op termijn zorggerelateerde voorzieningen, groepswoningen (32 zorgplaatsen) en (maximaal) 120 gestapelde woningen worden ontwikkeld.

In het gebied aan het europlein zullen 20 woningen worden ontwikkeld.

In het gebied aan de Kerkstraat zullen 4 woningen worden ontwikkeld.

Coördinatieregeling en besluit omtrent het exploitatieplan

Door toepassing van de coördinatieregeling is het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. De gemeenteraad van Maasgouw heeft hiervoor op 6 oktober 2011 een besluit genomen. De besluiten inzake de vaststelling van het bestemming, het besluit hogere grenswaarde en de omgevingsvergunning voor het bouwen van de brede school worden als gevolg hiervan gecoördineerd behandeld, voorbereid en verleend. De gemeenteraad is het bevoegde gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan en het college van Burgemeester en wethouders is het bevoegde gezag voor de omgevingsvergunning en het hogere grenswaardenbesluit.

Daarnaast is door de gemeenteraad gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan besloten geen exploitatieplan voor het plangebied vast te stellen. Ingevolge artikel 6.12 lid 4 Wro dient een besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan gelijktijdig bekend te worden gemaakt met het besluit tot het vaststellen van het bestemmingsplan.

Wat zijn de plannen?

Het bestemmingsplan “Brede School Maasbracht” voorziet in de realisatie van een geclusterd zorgcomplex en een brede school aan de Zandkuilenweg te Maasbracht alsmede de realisatie van 24 woningen aan het Europlein te Maasbracht en de Kerkstraat te Brachterbeek.

Wat ligt ter inzage?

Het vastgestelde bestemmingsplan “Brede School Maasbracht”, het besluit tot het niet-vaststellen van het exploitatieplan voor het plangebied, de verleende omgevingsvergunning voor de bouw van de brede school en het verleende besluit hogere grenswaarden voor de aanwezige geluidsgevoelige gebouwen, met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit ligt ter inzage.

Wanneer ligt dit ter inzage?

Het vastgestelde bestemmingsplan, het besluit tot het niet-vaststellen van het exploitatieplan, de verleende omgevingsvergunning en het verleende besluit hogere grenswaarden met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit ligt vanaf donderdag 20 december 2012 tot en met woensdag 30 januari 2013 (dus gedurende zes weken) ter inzage.

Waar is dit raadpleegbaar?

  • 1. Het vastgestelde bestemmingsplan, het besluit tot het niet-vaststellen van het exploitatieplan, de verleende omgevingsvergunning en het verleende besluit hogere grenswaarden met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit is raadpleegbaar in de informatieruimte van het publiekscentrum in Maasbracht, Markt 36 te Maasbracht (op werkdagen, tijdens de openingstijden van het publiekscentrum, behalve tijdens de avondopenstelling).

  • 2. Het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit wordt tevens langs elektronische weg beschikbaar gesteld en wel via www.gemeentemaasgouw.nl.

  • 3. Verder kunt u op www.ruimtelijkeplannen.nl het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit raadplegen. U kunt hier onder andere op een kaart inzoomen en op die manier het bestemmingsplan inzien.

  • 4. Voorts wordt iedereen in de gelegenheid gesteld het vastgestelde bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en het verleende besluit hogere grenswaarden met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit op het gemeentehuis langs elektronische weg te raadplegen.

Crisis- en herstelwet

Het project, zoals dit in het bestemmingsplan ruimtelijk is ingekaderd, betreft een project als bedoeld in afdeling 2 van Hoofdstuk 1 (met verwijzing naar onderdeel 3 van bijlage 1) van de Crisis- en herstelwet. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen deze beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Hoe beroep instellen?

Tijdens de tervisielegging kunt u ten aanzien van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit hogere grenswaarde en/of het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor het bouwen van de brede school beroep in stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage als u:

  • een belanghebbende bent die t.a.v. de genoemde besluiten tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende bent aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8, eerste lid Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze naar voren heeft gebracht;

  • als belanghebbende tegen de aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan bent.

Tijdens de tervisielegging kunt u ten aanzien van het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan beroep in stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage als u een belanghebbende bent bij dat besluit.

Verzoek om voorlopige voorziening

Soms kunt u niet wachten op de uitspraak op uw beroepschrift. U kunt dan om een voorlopige voorziening vragen. Iedereen die beroep instelt, heeft ook het recht om, binnen de genoemde termijn van ter inzage legging, een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Verzoeken om voorlopige voorziening dienen te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Wanneer treden de besluiten in werking?

Daags na afloop van de beroepstermijn treedt het vaststellingsbesluit en daardoor het bestemmingsplan in werking. Dit geldt ook voor de omgevingsvergunning voor het bouwen van de brede school en het besluit hogere grenswaarden. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Ingevolge artikel 3:40 Awb treedt het besluit tot het niet-vaststellen van het exploitatieplan in werking met ingang van de dag, volgende op die van deze bekendmaking.

Vragen?

Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met de heer N. Brouwers of, bij afwezigheid, bij een van de andere medewerkers Ruimtelijke Ordening (tel.: 0475 - 85 25 00).

Naar boven