Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 3 december 2012, DGPOL/Arbeidsvoorwaardenbeleid, nr. 327477, tot het structureel regelen van de nachtdienstontheffing (Regeling nachtdienstontheffing politie)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 12, zeventiende lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie en artikel 21, tweede lid, van het Besluit bezoldiging politie;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De ambtenaar van 55 jaar of ouder, die de leeftijd van 55 jaar op 1 januari 2013 of daarna heeft bereikt, kan het bevoegd gezag, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel l, van het Besluit algemene rechtspositie politie, jaarlijks verzoeken hem geheel of gedeeltelijk ontheffing te verlenen van het verrichten van dienst of het opleggen van consignatie tussen 00.00 uur en 06.00 uur.

  • 2. Het bevoegd gezag verleent de gevraagde ontheffing tenzij een zwaarwegend dienstbelang zich daartegen verzet.

Artikel 2

  • 1. De ambtenaar van 55 jaar of ouder, die de leeftijd van 55 jaar op 31 december 2012 of daarvoor heeft bereikt, kan het bevoegd gezag verzoeken hem geheel of gedeeltelijk ontheffing te verlenen van het verrichten van dienst of het opleggen van consignatie tussen 00.00 uur en 06.00 uur.

  • 2. Het bevoegd gezag verleent de gevraagde ontheffing tenzij een zwaarwegend dienstbelang zich daartegen verzet.

  • 3. Met ingang van de eerste betaalperiode na de dag waarop de in het eerste lid bedoelde ontheffing wordt verleend, ontvangt de ambtenaar een maandelijkse toelage. Bij gedeeltelijke ontheffing wordt de toelage berekend naar rato voor de toelage voor de gehele ontheffing.

  • 4. De in het derde lid bedoelde toelage wordt berekend door het aantal uren dat de ambtenaar in de twaalf maanden direct voorafgaand aan de in het eerste lid bedoelde ontheffing dienst heeft verricht of consignatie is opgelegd tussen 00.00 uur en 06.00 uur te vermenigvuldigen met € 2,22 respectievelijk € 0,56 en dat bedrag vervolgens te delen door twaalf.

  • 5. De in het vierde lid genoemde bedragen worden aangepast overeenkomstig een algemene salarismaatregel in de sector Politie.

  • 6. De ambtenaar aan wie op grond van het eerste lid gehele of gedeeltelijke ontheffing is verleend van het verrichten van dienst of het opleggen van consignatie tussen 00.00 uur en 06.00 uur en die daarvoor een maandelijkse toelage als bedoeld in het derde en vierde lid ontvangt, behoudt deze ontheffing en de bijbehorende toelage tot zijn ontslag.

Artikel 3

De Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing politie wordt ingetrokken met ingang van 1 januari 2013.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2012.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling nachtdienstontheffing politie.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Toelichting

Algemeen

In de afspraken voor de sector politie van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014 (Akkoord Arbeidsvoorwaarden sector Politie 2012-2014) is onder meer afgesproken dat de Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing politie vanaf 1 januari 2013 structureel gemaakt zou worden.

Verder is afgesproken dat de Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing politie -inclusief de bijbehorende vergoeding- tot 1 januari 2013 blijft bestaan voor ambtenaren die uiterlijk op 31 december 2012 55 jaar of ouder zijn.

Met betrekking tot regionale regelingen voor nachtdienstontheffing is afgesproken dat deze worden ingetrokken per 31 december 2012 en dat alleen ambtenaren die op 31 december 2012 voldoen aan het in de desbetreffende regelingen genoemde leeftijdscriterium recht blijven behouden op de faciliteiten van deze regelingen.

Het intrekken van de regionale regelingen is een bevoegdheid van de desbetreffende korpsbeheerders.

De politievakorganisaties hebben ingestemd deze regeling.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Met de politievakorganisaties is afgesproken dat de ambtenaar die op of na 1 januari 2013 ouder is dan 55 jaar, ervoor kan kiezen jaarlijks het bevoegd gezag om gehele of gedeeltelijke nachtdienstontheffing of ontheffing van consignatie te verzoeken.

In de praktijk komt het voor dat ambtenaren ervoor kiezen alleen een ontheffing te vragen van nachtdienst of van consignatie tussen 00.00 uur en 06.00 uur hoewel de meerderheid van de aanvragen betrekking zal hebben op ontheffing van nachtdienst en van consignatie tussen 00.00 uur en 06.00 uur.

De huidige redactie laat de ambtenaar de keuze omdat ingevolge de terminologie van de Aanwijzingen voor de regelgeving (Aanwijzing 63) de uitdrukking ‘of’ ook kan inhouden wat in het dagelijks spraakgebruik als en/of wordt aangeduid.

Tevens is afgesproken dat de ambtenaar, aan wie de in dit artikel bedoelde ontheffing is verleend, geen (gehele of gedeeltelijke) afbouwtoelage nachtdienstontheffing meer ontvangt.

De ambtenaar aan wie ontheffing is verleend, mag vrijwillig nachtdiensten verrichten.

Aan hem wordt voor elk uur dat hij werkelijk dienst verricht binnen het tijdvak, bedoeld in artikel 14, tweede lid, van het Besluit bezoldiging politie, de operationele toelage toegekend.

Artikel 2

In deze bepaling wordt geregeld dat de ambtenaren die uiterlijk op 31 december 2012 55 jaar of ouder zijn geheel of gedeeltelijke nachtdienstontheffing of ontheffing van consignatie tussen 00.00 en 06.00 uur kunnen blijven aanvragen en dat zij daarvoor een vergoeding blijven ontvangen tot het moment dat hen ontslag wordt verleend.

De werkingsduur van de Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing was verlengd tot 1 juli 2012 (Stcrt. 2011, nr. 21677).

Met deze regeling is voor deze categorie ambtenaren de Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing in feite met zes maanden verlengd tot 1 januari 2013.

Tevens is in de cao afspraken voor de sector politie van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014 afgesproken dat de afspraak over vrijwillig verrichten van nachtdiensten met behoud van de afbouwtoelage die is opgenomen in de uitvoeringscirculaire packagedeal d.d. 11 mei 2010, kenmerk 2010-0000320120, per 1 januari 2013 vervalt. Vanaf 1 januari 2013 wordt bij het verrichten van nachtdiensten geen afbouwtoelage meer toegekend maar uitsluitend de operationele toelage voor de nachtelijke uren, indien werkelijk dienst is verricht binnen het tijdvak, bedoeld in artikel 14, tweede lid, van het Besluit bezoldiging politie. In dat geval vindt verrekening plaats.

Dit wordt als volgt uitgewerkt. De vergoeding voor de afbouwtoelage conform het vierde lid wordt in mindering gebracht op de operationele toelage waarop aanspraak bestaat van 00:00 tot 06:00 uur (artikel 14, tweede lid, onderdelen a en b, van het Besluit bezoldiging politie).

Artikelen 3 en 4

Omdat de nachtdienstontheffing nu structureel wordt geregeld, wordt de Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing ingetrokken met ingang van 1 januari 2013.

De Tijdelijke regeling nachtdienstontheffing is met ingang van 1 juli 2012 vervallen. Om die reden is aan deze regeling – die pas na dat tijdstip in de Staatscourant kon worden geplaatst – terugwerkende kracht verleend tot en met 1 juli 2012.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven