Logo Reimerswaal
Ontwerpbestemmingsplan en PlanMER ‘Grote Bedrijventerreinen’, Reimerswaal

Algemeen

Gelet op het bepaalde in artikel 3.8, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders bekend dat vanaf donderdag 13 december 2012 tot en met woensdag 23 januari 2013 het ontwerpbestemmingsplan en planMER (Milieueffectrapportage) “Grote Bedrijventerreinen” met planidentificatienummer NL.IMRO.0703.GSBTBP-on01 voor iedereen ter inzage ligt bij de informatiebalie in het gemeentehuis aan het Oude Plein 1 in Kruiningen.

Bovengenoemd plan is ook te raadplegen op de website van de gemeente Reimerswaal, www.reimerswaal.nl. U kiest aan de rechterzijde onder ‘Snel naar’ voor ‘Bestemmings- en ruimtelijke plannen’. Vervolgens vindt u de stukken door op “Bestemmingsplannen Bedrijventerreinen” te klikken en dan onder “Bestemmingsplan Grote Bedrijventerreinen”.

Beschrijving plangebied en omschrijving doel en inhoud bestemmingsplan

In verband met de actualiseringtermijnen uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en nieuwe ontwikkelingen willen (en moeten) we als gemeente de geldende bestemmingsplannen voor de grote bedrijventerreinen Nishoek, De Poort, Olzendepolder en Korringaweg actualiseren. Dit gebeurt in één consoliderend nieuw bestemmingsplan. De actualisering is primair gericht op het regelen van de bestaande situatie met ontwikkelingsmogelijkheden voor actuele behoeften uit de markt. Doel is de geldende regeling verder te uniformeren en te veralgemeniseren en (daar waar wenselijk en mogelijk) de toelaatbaarheid, vestigingsmogelijkheden en bouwmogelijkheden (bebouwingspercentage en bouwhoogte) van bedrijven te vergroten. Verder vindt een afstemming op actuele beleidskaders plaats.

Ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan zijn in het ontwerpbestemmingsplan enkele aanpassingen doorgevoerd. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Naar aanleiding van de overlegreactie van de provincie heeft er een aanvulling in de toelichting op het gebied van PDV- en GDV- (perifere- en grootschalige detailhandelsvestigingen) locaties plaatsgevonden, dit is ook vertaald in de regeling en de verbeelding.

  • Het onderwerp “opslag en distributie voor internetverkoop” (webshops) is nader uitgewerkt.

  • De provinciale overlegreactie heeft geleid tot een aangepaste naamgeving van het bestemmingsplan, namelijk “Grote Bedrijventerreinen” in plaats van “Grootschalige Bedrijventerreinen”.

  • Het bestemmingsplan is naar aanleiding van de overlegreactie van het Waterschap Scheldestromen en de invoering van het Barro/Rarro per 1 oktober 2012 ten aanzien van de primaire en secondaire waterkeringen en de bijbehorende beschermingszones aangevuld en aangepast.

  • De toelichting is aangevuld met de actuele beleidskaders van de provincie (Omgevingsplan 2012 - 2018, Verordening).

  • Het onderwerp archeologie is in overeenstemming gebracht met het actuele gemeentelijke archeologiebeleid.

  • Waar nodig is er in de toelichting en regeling aangesloten bij het te actualiseren bestemmingsplan Buitengebied en de actualisering van de komplannen.

  • Naar aanleiding van de overlegreacties hebben er enkele tekstuele aanvullingen in de toelichting en regels plaatsgevonden.

  • De rotonde bij het bedrijventerreinen De Poort is toegevoegd aan het plangebied Grote Bedrijventerreinen (deelgebied De Poort).

  • Vanwege de toevoeging van gronden aan het bedrijventerrein Korringaweg is de toelichting aangevuld en is er een artikel “Kantoor” toegevoegd aan de regeling.

PlanMER

De bedrijventerreinen bieden plaats aan relatief zware bedrijvigheid. Een deel van de bedrijven die het bestemmingsplan “Grote Bedrijventerreinen” toelaat, is mer-plichtig of mer-beoordelingsplichtig in het kader van de milieuvergunningenprocedure. Dit bestemmingsplan vormt daarmee het kader voor deze mogelijk mer-(beoordelings)plichtige activiteiten. Dit betekent dat voor het bestemmingsplan een planMER moet worden opgesteld. De gemeente heeft ervoor gekozen om het planMER in dit bestemmingsplan onder te brengen in hoofdstuk 5 van de toelichting. Met deze planMER worden de (milieu)gevolgen inzichtelijk gemaakt. Het planMER zal worden voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen schriftelijke of mondelinge zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan en/of het planMER kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan ons college (Postbus 70, 4416 ZH Kruiningen). Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen, kunt u hiervoor op maandag, dinsdag en donderdag een afspraak maken met mevrouw Van den Dikkenberg. Het indienen van zienswijzen via e-mail is niet mogelijk. De gemeenteraad stelt degenen die tijdig een zienswijze kenbaar hebben gemaakt in de gelegenheid tot het geven van een nadere mondelinge toelichting tijdens een vergadering van de opinieraad.

Contactpersoon

Voor eventueel gewenste nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Van den Dikkenberg van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente 0113 - 395000.

Kruiningen, 12 december 2012

namens burgemeester en wethouders van Reimerswaal ir. J. Gideonse Hoofd afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling

Naar boven