Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 27 januari 2012, nr. ILT-2012/2555, tot wijziging van de Beleidsregel handhaving Verordening (EG) nr. 261/2004 inzake passagiersrechten luchtvaart

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 2, onderdeel j, en 5, derde lid, van Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 295/91 (PbEU 2004, L 46), de artikelen 11.15 en 11.16 van de Wet luchtvaart en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel handhaving verordening (EG) nr. 261/2004 inzake passagiersrechten luchtvaart wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdelen b en c, komen te luiden:

b. ILT:

Inspectie Leefomgeving en Transport;

c. Inspecteur:

inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport;.

B

In de artikelen 5 en 6 wordt ‘IVW’ telkens vervangen door: ILT.

C

In artikel 7 wordt ‘legt een inspecteur IVW, indien hij daarna constateert’ vervangen door: legt de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, indien een inspecteur daarna constateert.

D

In artikel 8 wordt ‘legt een inspecteur van de IVW, indien hij daarna constateert’ vervangen door: legt de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, indien een inspecteur daarna constateert.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, namens deze: de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, J. Thunnissen.

TOELICHTING

In verband met het feit dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat, tezamen met het Inspectoraat-Generaal VROM, met ingang van 1 januari 2012 is opgegaan in de nieuw gevormde Inspectie Leefomgeving en Transport (verder: ILT) is het wenselijk om de Beleidsregel handhaving verordening (EG) nr. 261/2004 inzake passagiersrechten luchtvaart (Stcrt. 2011, 16773, verder: beleidsregel) aan deze organisatiewijziging aan te passen. Hiertoe strekken de wijzigingen van de artikelen 1, 5 en 6.

Van deze gelegenheid wordt tevens gebruikgemaakt om nog een andere kleine wijziging in de beleidsregel aan te brengen. Artikel 10:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht schrijft voor dat er binnen een bestuursorgaan een functiescheiding dient te zijn tussen degene die een overtreding constateert en daarvan een boeterapport opmaakt, en degene die de bestuurlijke boete oplegt. De huidige tekst van de artikelen 7 en 8 kan – ten onrechte – het misverstand wekken dat deze functiescheiding er niet zou zijn. Die functiescheiding is er in de praktijk echter wel degelijk, alleen is dat niet geregeld in de beleidsregel, maar in het Organisatie- en mandaatbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport 2012. Ter vermijding van elk mogelijk misverstand wordt deze functiescheiding nu ook in de beleidsregel zichtbaar gemaakt. De feitelijke uitoefening van de thans bij de ILT belegde bevoegdheid tot het opleggen van een bestuurlijke boete geschiedt overeenkomstighet Organisatie- en mandaatbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport 2012.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, namens deze: de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, J. Thunnissen.

Naar boven