Logo Twenterand
Inrichten twee parkeerplaatsen invalide, Derckinck 13 in Den Ham en Boekweitstraat 9a (t.o. huisnr. 8) in Westerhaar, Twenterand

VERKEERSMAATREGELEN

Burgemeester en wethouders van gemeente Twenterand maken bekend dat met ingang van 11 december 2012 het volgende verkeersbesluit ter inzage ligt:

Onderwerp: inrichten twee parkeerplaatsen invalide

Besluit:

  • 1. Besloten wordt om over te gaan tot het inrichten van 2 parkeerplaatsen invalide op onderstaande locaties;

    • 1 parkeerplaats bevindt zich aan de voorzijde van Derckinck 13 in Den Ham.

    • 1 parkeerplaats bevindt zich aan zijkant van Boekweitstraat 9a (t.o. huisnr. 8) in Westerhaar.

1. Samenvatting

In relatief korte tijd hebben wij 2 aanvragen ontvangen voor het inrichten van een parkeerplaats invalide inclusief kentekenvermelding. Beide aanvragen voldoen aan de gebruikelijke voorwaarden die de gemeente Twenterand hieraan stelt.

2. Inleiding

Wij hebben 2 schriftelijke aanvragen ontvangen voor een parkeerplaats invalide met kentekenvermelding. In beide gevallen is een schets of omschrijving van de gewenste locatie bijgevoegd.

3. Vraagstelling

Kunnen de aanvragen om een parkeerplaats invalide inclusief kentekenvermelding gehonoreerd worden?

4. Afweging

De vraag doet zich voor of het mogelijk is de parkeerplaatsen invalide op de gewenste plekken in te richten zodat enerzijds tegemoet gekomen wordt aan de wens van de aanvragers terwijl ander-zijds het algemene belang van verkeersveiligheid niet in gevaar komt. Ook de parkeerbehoefte moet meegewogen worden. De eerste parkeerplaats bevindt zich in een rij haaks op de weg gesitueerde parkeerplaatsen. De tegenovergelegen woningen zijn van het type vrijstaand of twee onder één kap. Ons hebben nooit klachten bereikt over een mogelijk tekort aan parkeerplaatsen (uit eigen waarnemingen van de gemeente blijkt overigens ook dat er voldoende parkeergelegenheid is).

De tweede parkeerplaats is weliswaar bedoeld voor huisnummer 9a maar bevindt zich tegenover huisnummer 8. Het gaat hier om één van de weg afgescheiden parkeerplaats (vermoedelijk in het verleden ook ingericht geweest als een parkeerplaats invalide). Deze aan de “zijkant” van huisnummer 9a gelegen parkeerplaats ligt precies tegenover een aantal woningen van het type twee onder één kap. Gelet op de mogelijkheden om zowel op de eigen oprit als aan de straat te parkeren lijkt het ons geen probleem om op deze locatie een parkeerplaats invalide in te richten.

Beide genoemde parkeerplaatsen bevinden zich in een 30 km zone. Snelheden zijn laag. De ver-keersveiligheid is niet in het geding.

5. Wettelijk en regelgevend kader
Wegenverkeerswet 1994 en Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van de wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handelswijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit.

Bevoegdheid

De bevoegdheid om een verkeersbesluit te nemen is bij besluit van 2 januari 2001 door de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders gedelegeerd. Burgemeester en wethouders hebben de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan het afdelingshoofd Beleid, op voorwaarde dat de besluiten niet in strijd zijn met het gemeentelijk verkeersbeleid en na paraaf van de portefeuillehouder.

Advisering

De politie is om advies gevraagd. Deze verplichting is opgenomen in artikel 24 van het BABW. Een vertegenwoordiger van de politie heeft te kennen gegeven geen bezwaar te hebben tegen het besluit.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te motiveren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen belang(en) van het verkeersbesluit te noemen.

Doelstelling en belangen

De doelstelling van het besluit is gelegen in het realiseren van enkele parkeerplaatsen invalide ten behoeve van de gehandicapte medemens. Het belang van het besluit is gelegen in het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan.

BEZWAAR

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Naar boven