Logo Venlo
Vaststelling bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldregieplan Trade Port Noord, Venlo

Het college van burgemeester en wethouders van Venlo geeft hierbij kennis van het besluit van de gemeenteraad van Venlo van 31 oktober 2012 tot vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldregieplan voor het bedrijventerrein Trade Port Noord. Bij de vaststelling zijn ten opzichte van de ontwerp-plannen (die ter inzage hebben gelegen vanaf 22 maart t/m 2 mei 2012) enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn opgesomd in het Rapport zienswijzen en aanpassingen.

Ligging bedrijventerrein en plangebied

Het bedrijventerrein ligt in het noordwesten van Venlo, ten noorden van de A67 en ten westen van de A73. De noordelijke grens van het plangebied ligt ongeveer 100 meter ten zuiden van de Sevenumseweg, de westelijke grens wordt gevormd door de gemeentegrens met Horst aan de Maas (ter hoogte van Sevenum), de oostelijke grens ligt op ongeveer 250 tot 300 meter ten westen van de hoogspanningslijn Boekend-Horst en de zuidelijke grens wordt gevormd door bedrijventerrein Trade Port West, de Dorperdijk en (in het zuidoosten van het plangebied) de spoorlijn. De Greenportlane doorsnijdt het plangebied. Het bestemmingsplan omvat het gehele bedrijventerrein, dus ook het gedeelte van het bedrijventerrein waarvoor reeds een bedrijfsbestemming geldt en dat reeds als zodanig in gebruik is.

Bestemmingsplan (artikel 3.1 e.v. Wet ruimtelijke ordening)

Het bestemmingsplan maakt een bedrijventerrein mogelijk waar zich bedrijven kunnen vestigen in milieucategorie 1 t/m 5, voor een groot deel in de sectoren logistiek, groothandel, recycling en fresh en food. In het bestemmingsplan is voor de daarvoor in aanmerking komende gronden aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de naaste toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 Wro).

Exploitatieplan (artikel 6.12 e.v. Wet ruimtelijke ordening)

Op basis van artikel 6.12 Wro geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten over de in het bestemmingsplan begrepen gronden niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties doen zich hier voor. Zo heeft de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten niet voor alle gronden waarop bouwmogelijkheden zijn voorzien via gronduitgifteprijzen kunnen worden gedekt. Voorts doet zich niet de situatie voor dat met alle particuliere eigenaren dienaangaande overeenkomsten zijn gesloten. Het exploitatieplan geeft de gemeente de juridische mogelijkheid om de kosten van de grondexploitatie te verhalen en eisen te stellen aan de wijze van realisatie van de bestemming van het terrein.

Beeldregieplan (artikel 12a Woningwet)

Het beeldregieplan bevat (welstands)criteria die in acht moeten worden genomen bij de vormgeving van gebouwen en de openbare ruimte en dient met name als aanvulling op de welstandsnota.

Bijbehorende stukken

Ten behoeve van de vastgestelde plannen is een besluit-MER (met bijbehorende passende beoordeling) opgesteld waarin de gevolgen voor het milieu zijn weergegeven alsmede de wijze waarop de milieubelangen zijn meegewogen. Ook is een Nota Industriegeluid opgesteld dat beleid en een toetsingskader bevat over geluidhinder naar de (woon)omgeving. Tevens zijn diverse (milieu)onderzoeken verricht. De betreffende rapporten liggen samen met de vastgestelde plannen ter inzage. Dat geldt ook voor het Rapport zienswijzen en aanpassingen en voor uitgebrachte adviezen, zoals het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage. Een volledige lijst van alle ter inzage liggende stukken is bij de stukken gevoegd.

Terinzagelegging en beroep

Het vaststellingsbesluit ligt met de vastgestelde plannen en de daarbij behorende stukken met ingang van 13 december 2012 gedurende de beroepstermijn (14 december 2012 t/m 24 januari 2013) ter inzage in de Stadswinkel Venlo (receptie/centrale balie) aan de Prinsessesingel 30 te (5911 HT) Venlo. De stukken kunnen hier analoog en digitaal worden ingezien. De vastgestelde plannen en de daarbij behorende stukken kunnen ook worden geraadpleegd via www.venlo.nl (via Wonen en Milieu, Bestemmingsplannen, Bedrijventerreinen) en het bestemmingsplan ook via www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatienummer: NL.IMRO.0983.BPL20100001TPN-VA01).

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over het ontwerp-bestemmingsplan en/of het ontwerp-exploitatieplan bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht (bijvoorbeeld t.a.v. de wijzigingen bij vaststelling), kunnen gedurende de beroepstermijn van 6 weken, op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening tegen het bestemmingsplan en/of het exploitatieplan schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Indien beroep is ingesteld kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres. U kunt uw beroepschrift ook digitaal indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl . Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden. Tegen het beeldregieplan staat geen bezwaar of beroep open.

Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist. Ingevolge artikel 3:40 Awb treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking.

Op de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Venlo, 12 december 2012

Naar boven