Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 5 december 2012, nr. IENM/BSK-2012/240952, tot wijziging van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK en de Regeling rijonderricht motorrijtuigen in verband met de implementatie van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en de sturing van het toezicht op de Stichting VAM

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 85a, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 2, achtste lid, van de Wet rijonderricht motorrijtuigen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK wordt als volgt gewijzigd:

A

Na de definitie van ‘erkenninghouder’ in artikel 1 wordt een definitie toegevoegd luidende:

exameninstantie:

door de Minister aangewezen instantie als bedoeld in artikel 85a, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

B

Na artikel 19 wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 4A. DE EXAMENINSTANTIE

Artikel 19a

Als exameninstantie wordt aangewezen de Stichting VAM (IBKI) te Nieuwegein.

Artikel 19b

De exameninstantie voldoet aan de volgende eisen:

  • a. de exameninstantie is onafhankelijk en onpartijdig en neemt bij de uitvoering van de werkzaamheden het examenreglement in acht;

  • b. de exameninstantie neemt afdoende maatregelen om fraude, voor, tijdens en na het examen te voorkomen.

Artikel 19c
  • 1. De exameninstantie is belast met:

    • a. het afnemen van het examen voor het diploma keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen;

    • b. het afnemen van het examen voor het diploma keurmeester periodieke keuring lichte voertuigen;

    • c. het afnemen van het examen ter verlenging van de bevoegdheid tot keuren van zware (bedrijfs)voertuigen;

    • d. het afnemen van het examen ter verlenging van de bevoegdheid tot keuren van lichte voertuigen;

    • e. het afnemen van het examen ter verlenging van de bevoegdheid in de gevallen genoemd in de artikelen 43 tot en met 46;

    • f. de vaststelling van de tarieven voor de activiteiten, bedoeld in de onderdelen a tot en met e.

  • 2. De exameninstantie is verder met betrekking tot het organiseren en afnemen van de examens, bedoeld in het eerste lid, belast met:

    • a. het geven van voorlichting en bekendheid aan het examen;

    • b. het vaststellen van de examendatum, het tijdstip en de plaats;

    • c. het toezenden van de uitnodiging voor de deelname aan het examen;

    • d. het factureren van de tarieven, bedoeld in het eerste lid onder c, aan een deelnemer, en

    • e. het registreren van individuele en algemene resultaten van de examens als bedoeld in het eerste lid onder a tot en met e.

ARTIKEL II

Na artikel 12 van de Regeling rijonderricht motorrijtuigen 2009 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12a

Het exameninstituut, bedoeld in artikel 2, draagt de vergoeding van de kosten van de rijksgecommitteerden rechtstreeks aan hen af.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Algemeen

In verband met de implementatie van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen (hierna: Kaderwet) voor de onder de minister van Infrastructuur en Milieu (hierna: de minister) ressorterende zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) worden de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK (hierna: Regeling APK) en de Regeling rijonderricht motorrijtuigen 2009 (hierna: Regeling rijonderricht) gewijzigd. De implementatie van de Kaderwet heeft geleid tot de ontwikkeling van een toezichtvisie in de vorm van beleidsregels. Bij de totstandkoming van deze toezichtvisie zijn onder andere de publieke taken van de Stichting VAM op grond van voornoemde regelingen bekeken. De Stichting VAM is voert deze taken uit als zbo. De Kaderwet is van toepassing op de Stichting VAM.

Er is gebleken dat bepaalde zaken explicieter in de Regeling APK en in de Regeling rijonderricht geregeld dienen te worden. Onderhavige regeling ziet op deze wijzigingen in voornoemde regelingen toe.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel 85a, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 stelt dat er een door de minister aangewezen exameninstantie is. Artikel 20, eerste lid, van de Regeling APK bepaalt dat de bevoegdheid om een voertuig aan een keuring te onderwerpen wordt verleend door de Dienst Wegverkeer. De Dienst Wegverkeer verleent deze bevoegdheid aan de natuurlijke persoon die over een diploma beschikt dat is afgegeven door de Stichting VAM. Echter, de aanwijzing van Stichting VAM als exameninstantie was nog niet duidelijk in de Regeling APK vastgelegd. In het nieuwe artikel 19a wordt deze aanwijzing verduidelijkt.

Ingevolge dezelfde bepaling van de Wegenverkeerswet 1994, voldoet de exameninstantie aan bij ministeriële regeling vastgestelde eisen. Deze eisen waren tot nu toe niet opgenomen in de regeling APK. In het nieuwe artikel 19b worden deze eisen nu vermeld. Het nieuwe artikel 19c stelt de taken, waarmee de exameninstantie is belast, vast.

Artikel II

Ingevolge artikel 2, achtste lid, van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 draagt de Stichting VAM de vergoeding van de kosten van de rijksgecommitteerden aan hen af overeenkomstig bij ministeriële regeling vast te stellen regels. In de praktijk verzorgde de Stichting VAM rechtstreeks de afdracht van de vergoeding aan de rijksgecommitteerden.

Deze wijze van afdracht was nog niet in de Regeling rijonderricht motorrijtuigen 2009 vastgesteld. Dit wordt hierbij formeel vastgesteld.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven