Bekendmaking en besluit tot inwerkingtreding van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 30 november 2012, nr. IENM/BSK-2012/230625, van internationale besluiten met betrekking tot de veiligheid van zeeschepen

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 70 en 71, eerste en vierde lid, van het Schepenbesluit 2004, 60 en 61 van de Regeling veiligheid zeeschepen, 19 van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen en 42 van het Besluit voorkoming verontreiniging door schepen in samenhang met 17a van de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen;

Maakt bekend:

Op 25 mei 2012 heeft de Maritieme Veiligheidscommissie (MSC) van de Internationale Maritieme Organisatie resolutie MSC.328(90) aangenomen. Deze resolutie behelst wijzigingen van de Internationale Maritieme Code inzake gevaarlijke stoffen (International Maritime Dangerous Goods Code; IMDG-Code).

De wijzigingen van de IMDG-Code treden internationaal in werking met ingang van 1 januari 2014. De MSC geeft de Verdragssluitende Partijen bij het op 1 november 1974 te Londen tot stand gekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (Trb. 1976, 157) en de bij dat verdrag behorende bindende protocollen, aanhangsels en bijlagen (het SOLAS-verdrag) echter de mogelijkheid de gewijzigde IMDG-Code gedeeltelijk of in zijn geheel vanaf 1 januari 2013 in werking te laten treden.

De in het kader van het op 9 februari 1996 te Barbados tot stand gekomen Memorandum van overeenstemming inzake toezicht op schepen door de havenstaat vastgestelde Code voor de veiligheid van vrachtschepen waarmee reizen worden ondernomen in het Caribisch gebied (Code of Safety for Caribbean Cargo Ships; CCSS-Code).

De in februari 2011 onder auspiciën van de Internationale Maritieme Organisatie opgestelde en bij circulaire 396 (SLS 14) als voor het Koninkrijk der Nederlanden geldende equivalente regeling aangemelde Code voor de veiligheid van kleine commerciële schepen waarmee reizen worden ondernomen in het Caribisch gebied (Code of Safety for Small Commercial Vessels; SCV-Code).

De bij resolutie MSC.328(90) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code, alsmede de CCSS-Code en de SCV-Code liggen ter inzage bij de bibliotheek van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4, 2596 AA te Den Haag.

Besluit:

Enig artikel

Met ingang van 1 januari 2013 gaan de bij resolutie MSC.328(90) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code gelden voor de toepassing van het Schepenbesluit 2004, de Regeling veiligheid zeeschepen, de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen en de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen, met dien verstande dat tot en met 31 december 2013 tevens de voorschriften van de IMDG-Code zoals die luidden op 31 december 2012 mogen worden toegepast.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant, de Landscourant van Aruba, De Curaçaose Courant en de Landscourant van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Met dit besluit worden een aantal internationale besluiten met betrekking tot de veiligheid van zeeschepen bekendgemaakt. In de eerste plaats betreft het een door de Maritieme Veiligheidscommissie (MSC) van de Internationale Maritieme Organisatie aangenomen wijziging van de Internationale Maritieme Code inzake gevaarlijke stoffen (International Maritime Dangerous Goods Code; IMDG-Code), welke voor de doorwerking in het Schepenbesluit 2004 (Sb 2004), de Regeling veiligheid zeeschepen (Rvz), de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen (Rvgs), het Besluit voorkoming verontreiniging door schepen (Bvvs) en de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen (Rvvs) bekendgemaakt moeten worden.

Daarnaast betreft dit besluit de bekendmaking van de, in het kader van het op 9 februari 1996 te Barbados tot stand gekomen Memorandum van overeenstemming inzake toezicht op schepen door de havenstaat, vastgestelde Code voor de veiligheid van vrachtschepen waarmee reizen worden ondernomen in het Caribisch gebied (Code of Safety for Caribbean Cargo Ships; CCSS-Code), alsmede de in februari 2011 onder auspiciën van de Internationale Maritieme Organisatie opgestelde en bij circulaire 396 (SLS 14) als voor het Koninkrijk der Nederlanden geldende equivalente regeling aangemelde Code voor de veiligheid van kleine commerciële schepen waarmee reizen worden ondernomen in het Caribisch gebied (Code of Safety for Small Commercial Vessels; SCV-Code).

De voornoemde codes hoeven op grond van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen niet in het Tractatenblad te worden bekendgemaakt of zijn nog niet bekendgemaakt.

Voorts wordt besloten op welk moment de wijziging van de IMDG-Code voor de toepassing van het Sb 2004, de Rvz, de Rvgs, het Bvvs en de Rvvs gaan gelden.

IMDG-Code

De IMDG-Code ziet op het vervoer van gevaarlijke, verpakte lading met zeeschepen en wordt elke twee jaar herzien. De met resolutie MSC.328(90) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code treden internationaal in werking met ingang van 1 januari 2014. De Code biedt echter de mogelijkheid om de gewijzigde regels al vanaf 1 januari 2013 op nationaal niveau in werking te laten treden. Nederland maakt uit praktische overwegingen van deze mogelijkheid gebruik. Eerdere inwerkingtreding heeft namelijk als voordeel dat de sector al eerder kan aansluiten bij soortgelijke veiligheidseisen die voor andere vervoersmodaliteiten reeds gelden of met ingang van 1 januari 2013 zullen gaan gelden. De eerdere toepassing van de gewijzigde IMDG-Code geschiedt door de sector op vrijwillige basis. Tot en met 31 december 2013 mogen tevens de voorschriften van de IMDG-Code zoals die luidden op 31 december 2012 nog worden toegepast.

Van de met resolutie MSC.328(90) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code zal, voordat deze wijzigingen op 1 januari 2014 internationaal in werking treden, in het Tractenblad mededeling worden gedaan. Omdat de wijzigingen op nationaal niveau al eerder in werking treden, worden deze vóór de inwerkingtreding op 1 januari 2013 tevens in de Staatscourant, de Landscourant van Aruba, De Curaçaose Courant en de Landscourant van Sint Maarten bekendgemaakt.

CCSS-Code en SCV-Code

De bekendmaking van de CCSS-Code en de SCV-Code houden verband met de implementatie van deze twee Codes in de Rvz. Door middel van een wijziging van deze regeling, die met ingang van 1 januari 2013 in werking zal treden, gelden deze twee Codes voor Caribisch-Nederlandse zeeschepen en voor Nederlandse schepen als zij gebruikt worden voor het maken van reizen in de Caribische handelszone.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven