Logo Drenthe
Bekendmaking aanwijzing artikel 67 inzake nulstand grote evenhoevigen, Drenthe

Enkele malen per jaar krijgen wij meldingen binnen van loslopende damherten, edelherten en wilde zwijnen (hierna grote evenhoevigen) waarvan de eigenaar niet bekend is. Conform het rijksbeleid zijn vrij levende populaties damherten, edelherten en wilde zwijnen in Drenthe ongewenst, mede gelet op de verkeersveiligheid en de diergezondheid. Zo kunnen wilde zwijnen besmet zijn met het MKZ- en het KVP-virus; dit kan mogelijke desastreuze gevolgen hebben voor dieren (bijvoorbeeld landbouwhuisdieren) in Nederland.

Het rijksbeleid heeft inmiddels zijn beslag gekregen in de provinciale Nota flora en fauna: beleid en uitvoering wetgeving.

Op grond van artikel 67 van de FFW hebben wij de bevoegdheid om, in afwijking van het bepaalde in de artikelen 9, 51, 72, vijfde lid en 74, en indien er geen andere bevredigende oplossing bestaat, personen aan te wijzen die de stand van edelherten, wilde zwijnen en damherten kunnen beperken in Drenthe:

  • a) in het belang van de volksgezondheid en de openbare veiligheid;

  • b) in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer;

  • c) ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren of

  • d) ter voorkoming van schade aan flora en fauna.

Om ons beleid adequaat te kunnen uitvoeren, hebben wij sinds 2002 ons beleid ten aanzien van het damhert, het edelhert en het wilde zwijn nader ingevuld.

Gedeputeerde Staten hebben opnieuw besloten hun beleid ten aanzien van grote evenhoevigen voort te zetten. Indien er geen eigenaar van deze dieren bekend is zullen deze dieren worden afgeschoten door de daarvoor aangewezen bijzondere opsporingsambtenaren.

Belanghebbenden kunnen tot en met 16 januari 2013 bezwaar indienen bij Gedeputeerde Staten, Postbus 122, 9400 AC Assen.

Naar boven